Σήμερα στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής καταστολής έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, στο σημείο όπου χτυπήθηκε βάναυσα ο 26χρονος ακτιβιστής Βασίλειος Μάγγος. ● Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Σε αγωνιστική συγκέντρωση-πολιτικό μνημόσυνο, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, στον τόπο που χτυπήθηκε βάναυσα και δολοφονικά ο 26χρονος Βασίλειος Μάγγος, καλεί αύριο στις 19.00 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες της πόλης. «Ο Βασίλης είναι νεκρός του κράτους και των μηχανισμών του και αυτό δεν θα μας κάνουν να το ξεχάσουμε με κανέναν τρόπο», αναφέρει στο κάλεσμά του.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 14 Ιουνίου ο Βασίλης Μάγγος δέχτηκε στοχευμένη επίθεση από δυνάμεις της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της ογκώδους διαδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί μία μέρα νωρίτερα ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge· διαδήλωση η οποία χτυπήθηκε βάναυσα από αστυνομικές δυνάμεις.

Η εγκληματική δράση των δυνάμεων καταστολής συνεχίστηκε κατά τη μεταφορά του στο όχημα της Ασφάλειας και εντός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, όπου ο ανελέητος ξυλοδαρμός του συνεχίστηκε με βασανιστήρια. Εναν μήνα μετά, το βράδυ της 13ης Ιουλίου, ο Βασίλης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

Στιγμιότυπα από τον βάναυσο ξυλοδαρμό του Βασιλείου Μάγγου

Την επόμενη κιόλας μέρα η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ., Μιχ. Χρυσοχοΐδη, έσπευσε να προκαταλάβει την ιατροδικαστική έρευνα και να αθωώσει τους βασανιστές του Βασίλη. Επρεπε να υπάρξει η γενικευμένη κατακραυγή για να δηλώσουν οι κυβερνητικοί φορείς ότι ο Βασίλης υπέστη αστυνομική βία η οποία «ερευνάται». Στον ίδιο τον Βόλο κανένας από τους θεσμικούς παράγοντες δεν διαμαρτυρήθηκε για τη βίαιη καταστολή που οδήγησε στην απώλεια ενός νέου αγωνιστή.

«Αίμα διαδηλωτών»

Επιπλέον, από τα γεγονότα στις 13 και 14 Ιουνίου έως σήμερα, η αστυνομία στον Βόλο έχει ανοίξει μια αέναη δικογραφία για περισσότερα από 20 άτομα σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία με παρακολουθήσεις, με καθημερινές εφόδους σε σπίτια, χώρους εργασίας, σπίτια γονιών, συγγενών και φίλων διαδηλωτών, ζητώντας ακόμη και τα ρούχα που φορούσαν στο συλλαλητήριο, καλώντας τους στο αστυνομικό τμήμα με παράλογες και γελοίες δικαιολογίες, όπως την παράβαση του αθλητικού νόμου(!), χωρίς καμία νομική αφορμή.

«Ο βασανισμός και ο θάνατος του συντρόφου μας Βασίλη αποτελούν τη μέχρι στιγμής κορύφωση ενός οργανωμένου κατασταλτικού σχεδίου που στοχεύει στη δημιουργία μιας “νεκρής κοινωνικής ζώνης” για την προώθηση των πλέον καταστροφικών επενδυτικών σχεδιασμών στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα. Το χτύπημα που οργανώθηκε απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό της πόλης του Βόλου στις 13 και 14 Ιουνίου ζητούσε αίμα διαδηλωτών και, ως εκ τούτου, ήταν μια απόπειρα ανθρωποκτονίας. Μιας ανθρωποκτονίας που αργά και σταθερά επιτελείται μέσω της καύσης σκουπιδιών και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ταξικής εκμεταλλευτικής πολιτικής κυβερνήσεων, τοπικών παραγόντων και εργοδοσίας, που εξοντώνει με φτώχεια, μαζική ανεργία, εξαθλίωση», αναφέρει στο κάλεσμά του για την αυριανή συγκέντρωση ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου. «Τα δολοφονικά χτυπήματα του κράτους και των μηχανισμών του δεν σκοπεύουμε να τα αφήσουμε αναπάντητα. Πολύ περισσότερο δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε το μετερίζι των αγώνων στους οποίους στρατευτήκαμε», καταλήγει.

Στην αυριανή συγκέντρωση καλεί και η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ελευθερίας κατά της Καύσης Σκουπιδιών, που δημιουργήθηκε έπειτα από την απόφαση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, και της παράταξής του για τη δημιουργία εργοστασίου δεματοποίησης σκουπιδιών για τη μετατροπή τους σε καύσιμο για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Πρόκειται για τη Συνέλευση που κάλεσε στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 13 Ιουνίου.

«Η συγκέντρωση αυτή, που διοργανώνεται μαζί με άλλες συλλογικότητες κατά της καύσης σκουπιδιών, είναι μια οφειλόμενη απάντηση του κινήματος στον βασανισμό του Βασίλη και στον θάνατό του ένα μήνα μετά. Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην υγεία. Τιμάμε τους αγώνες του Βασίλη και στη μνήμη του είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε άφοβα, όπως εκείνος, για το δίκαιο όλων μας και τη δικαίωσή του», αναφέρει η Συνέλευση.

Ανάλογες συγκεντρώσεις στη μνήμη του Βασιλείου Μάγγου προγραμματίζονται στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τάσος Σαραντής – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το