Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες τα κυβερνητικά στελέχη, με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, εμφανίζονται στα κυρίαρχα ΜΜΕ και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει συνεχώς δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μέτρα στήριξης του νοικοκυριού, που μάλιστα έχουν αρχίσει να αποδίδουν! Με τίτλους όπως «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι», η κυβέρνηση παρουσιάζεται να δίνει τις τελευταίες μέρες μια πραγματική μάχη για το «καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι του νονού».
Την ίδια ώρα, η κατάσταση των νοικοκυριών, αλλά και τα ίδια τα νούμερα, έρχονται να τους διαψεύσουν. Οι τιμές όχι μόνο δεν είναι σε αποκλιμάκωση, αλλά η ακρίβεια συνεχίζεται ακάθεκτη! Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2021 (λίγο πριν τη γενικευμένη άνοδο των τιμών) μέχρι τον Μάρτιο του 2024 οι τιμές ακολούθησαν διψήφια ποσοστά αύξησης: τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 30,26%, οι μεταφορές κατά 19,48%, η στέγαση κατά 17,26%, τα ξενοδοχεία/καφέ/εστιατόρια κατά 17,59%, τα διαρκή αγαθά/είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 15,17%, ενώ οι υπηρεσίες υγείας κατά 10,31%.
Οι παραπάνω ανατιμήσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον κυρίως για τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις στα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που αυτά καταναλώνουν είναι ταχύτερες και μεγαλύτερες! Συνεπώς, οι όποιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού μοιάζουν με ψίχουλα και δεν αναπληρώνουν επ’ ουδενί την τεράστια απώλεια της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος των εργαζομένων.
Παράλληλα, για τον μήνα Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε στο 3,4%, ενώ στην Ευρωζώνη έπεσε στο 2,6%. Ειδικότερα για τα τρόφιμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη), ο πληθωρισμός στις τιμές σε 38 βιομηχανικές χώρες βρίσκεται στο 5,3%, ενώ στην Ελλάδα παραμένει στο 6,7% (Φεβρουάριος 2024), έχοντας την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Και κάπως έτσι καταρρέει και ένα ακόμα κυβερνητικό αφήγημα, αυτό του «εισαγόμενου πληθωρισμού» – αν ο πληθωρισμός ήταν εισαγόμενος και υπαγορευόταν από τις τιμές του εξωτερικού, θα έπρεπε να ήταν μικρότερος! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εγχώριο ελαιόλαδο, που αυξήθηκε 63,7% μέσα σε έναν χρόνο!
Σε πείσμα όσων διακηρύσσει η κυβέρνηση δεξιά και αριστερά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τα μέτρα Σκρέκα απέτυχαν και ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε κι άλλο. Άλλωστε, τα αποτυχημένα μέτρα Σκρέκα είναι προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών και … δεν διστάζουν να το δηλώσουν! Το πιο πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, ο οποίος παραδέχεται χωρίς αιδώ ότι «είναι ακριβότερα τα τιμολόγια κι ας είναι πεσμένες οι διεθνείς τιμές, γιατί βάζουμε προληπτικά ένα 4% για τις ρευματοκλοπές. Δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι πάροχοι αυτά»!
Η κυβέρνηση κάνει πλάτες ώστε οι επιχειρήσεις να μην χάνουν ούτε ένα ευρώ από τον τζίρο τους, συμφωνούν με την οριζόντια κατανομή της ζημίας των εταιριών σε όλα τα νοικοκυριά, εν είδει χαρατσιού, και έτσι οι απλοί πολίτες πληρώνουν 400 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις ρευματοκλοπές που δεν κάνουν! Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις τους, σκανδαλώδης και η πολιτική τους κατά του λαού!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το