Σταθερή παραμένει η ικανοποίηση των πολιτών από τους γιατρούς του ΕΣΥ ξεπερνώντας το 90%, ωστόσο έχουν αρνητική εικόνα για την οργάνωση των δομών υγείας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θέλει τα νοσοκομεία να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Το 91,1% είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας.

Υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.

Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.

Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.

Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών.

Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.

Από το γενικό κοινό το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.

Το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.

Οι αλλαγές στα νομοθετήματα υγείας αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς, θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι. Απεναντίας αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Μάλλον η δημοσκόπηση δεν άρεσε στην κυβέρνηση, αφού στο ΑΠΕ ο τίτλος του σχετικού άρθρου είναι: ”Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από το σύστημα υγείας – Ικανοποίηση μόνον για το σύστημα του προσωπικού γιατρού”…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το