Η νέα διαδικτυακή ενημερωτική πύλη e-prologos.gr αποτελεί πλέον γεγονός.

Ανάμεσα στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο είναι κοινή πεποίθηση πως η άρχουσα τάξη αλλά και οι ξένοι πάτρωνές της – και στις δύο όχθες του Ατλαντικού – εξαπολύουν καθημερινά μια αδιάκοπη προπαγάνδα για να διαμορφώσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους επιβολής της πολιτικής τους. Το σάπιο αστικό σύστημα έχει από καιρό στήσει ένα δαιδαλώδες και πολυπλόκαμο δίκτυο που συνδέει τα μεγάλα αστικά κόμματα με τα ΜΜΕ – ηλεκτρονικά και έντυπα – στρατιές κονδυλοφόρων, φερέφωνα και δεκανίκια του, με έναν και μόνο σκοπό. Να πείσει τα πλατιά λαϊκά στρώματα πως η αντιλαϊκή πολιτική των απανωτών μνημονίων που βιώνουν καθημερινά και η οποία οδηγεί στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι “αναγκαίο κακό”. Πως το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποτέλειας, που εύσχημα βαφτίζουν ως “επιτροπεία” και “επιτήρηση”, αποτελεί μονόδρομο για το λαό και τον τόπο.

Αμέτρητες φορές, ιδιαίτερα την τελευταία – σχεδόν – δεκαετία των μνημονίων, τα αστικά ΜΜΕ έχυσαν τόνους λάσπης αναπαράγοντας την κυρίαρχη προπαγάνδα, που εκπορεύεται από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης. Για να λειάνουν το έδαφος και να επιβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους, δεν διστάζουν να στοχοποιήσουν έναν κλάδο εργαζομένων, μια κοινωνική ομάδα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τους γεννούν οι άδικοι και κατακτητικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, να στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο, να ρίξουν τις ευθύνες στις πλάτες των εργαζόμενων λέγοντας πως “μαζί τα φάγαμε”.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός και οι προπαγανδιστικές επιχειρήσεις μετατροπής του άσπρου σε μαύρο, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αποτελούν το βασικό εργαλείο όλων των αστικών κομμάτων από το – πάλαι ποτέ κραταιό – ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αλλά και τα κάθε λογής ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα χρόνια της κρίσης. Και όλα τα ΜΜΕ, που ελέγχουν και χειραγωγούν συστηματικά τα αστικά κόμματα, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε αυτή την πολιτική.

Σε διεθνές επίπεδο εκδηλώνονται με πολύ έντονο και απειλητικό τρόπο οι πιο αδυσώπητοι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα). Πάνω ακριβώς στο έδαφος αυτών των ανταγωνισμών δεν διστάζουν να εξαπολύσουν βάρβαρους και κατακτητικούς πολέμους, συνθλίβοντας και διαμελίζοντας χώρες, αιματοκυλώντας λαούς, χαράζοντας ξανά τα σύνορα με γνώμονα την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων. Έχουν όμως φροντίσει από νωρίς να προετοιμάσουν το έδαφος.

Τα επιτελεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού στήνουν τεράστιες προπαγανδιστικές επιχειρήσεις κατασυκοφάντησης χωρών και λαών, διαστρεβλώνουν και παραποιούν την πραγματικότητα. Όσες χώρες και λαοί προβάλλουν αντίσταση και φραγμό στα κατακτητικά τους σχέδια βαφτίζονται άλλοτε τρομοκράτες ή άλλες φορές ως ο “άξονας του κακού”, όπως έκαναν συστηματικά στο παρελθόν ενοχοποιώντας χώρες όπως το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την ενιαία Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, αναίσχυντα απειλούν με αφανισμό όσους βάζουν εμπόδια και δεν υποκλίνονται στα κελεύσματά τους, όπως συμβαίνει τώρα με τη ΛΔ της Β. Κορέας.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ο “πρόλογος” επιδιώκει να αντισταθεί στην αχαλίνωτη προπαγανδιστική εκστρατεία της εγχώριας και ξένης αντίδρασης που έχουν ως μόνιμο στόχο την επιβολή της μιας και μόνης άποψης. Στον αντίποδα, ο “πρόλογος” με τη διαδικτυακή του παρουσία, θέλει να αποτελέσει ένα βήμα έκφρασης και προβολής μιας διαφορετικής άποψης που έρχεται σε αντίθεση και σύγκρουση με την κυρίαρχη προπαγάνδα. Φιλοδοξία μας είναι ο “πρόλογος” να γίνει αγωνιστική φωνή στην υπηρεσία του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Με την αρθρογραφία του επιδιώκει να προβάλει και να εκφράσει τις αγωνίες και τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να υπερασπίσει τους λαούς που αντιστέκονται στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ο “πρόλογος” δεν καμώνεται πως είναι τάχα αμερόληπτος και “αντικειμενικός”, όπως ψευδώς διατυμπανίζουν και αναμασούν όλα τα – παντός είδους – μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα τάσσεται ανοιχτά με το μέρος αυτών που πλήττονται και στενάζουν κάτω από το βάρος της κυρίαρχης πολιτικής. Παίρνει θέση υπέρ των αγώνων του λαϊκού, του προοδευτικού και αριστερού κινήματος. Υπερασπίζει την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς ενάντια στη διαστρέβλωση και ιστορική παραχάραξη.

Το εγχείρημά μας βρίσκεται μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις από το αστικό κράτος. Δεν χρηματοδοτείται, ούτε διαφημίζεται από τα κυρίαρχα αστικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους. Αντίθετα η λειτουργία του βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Οι αρθρογράφοι μας είναι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου, αγωνιστές που υπηρετούν την Αριστερά και το Κομμουνιστικό κίνημα. Ταξικοί αγωνιστές που συναντιόμαστε καθημερινά στο μαζικό εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, στα σωματεία, στις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Τον τελευταίο λόγο έτσι κι αλλιώς θα τον γράψει ο λαός μας. Εμείς θέλουμε μέσα από τις σελίδες του “e-prologos.gr” να συμβάλλουμε ώστε να ανοίξει ο δρόμος αυτός. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη στήριξη, τη συνδρομή όλων στην όσο το δυνατό πλατύτερη διάδοση του “προλόγου”, για να φτάσει η φωνή του όσο μακρύτερα και όσο πιο δυνατά γίνεται.

Ιούλιος 2018

η συντακτική ομάδα του e-prologos.gr