Ο φυτοφάγος αυτός δεινόσαυρος, έζησε πριν από 100 έως 110 εκατ. χρόνια, είχε μήκος περίπου οκτώ μέτρων και ζύγιζε έναν τόνο. Τα απολιθώματα που βρέθηκαν είναι καλά διατηρημένα και περιλαμβάνουν το 45% του σκελετού του.

Το απολίθωμα ενός ακόμη δεινοσαύρου της οικογένειας των Τιτανόσαυρων, ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στην νοτιοδυτική Τανζανία. Το νέο αυτό απολίθωμα, ανακαλύφθηκε σε μια απόκρημνη πλαγιά πάνω από την όχθη του ποταμού Μτούκα, είναι καλά διατηρημένο για τα δεδομένα των δεινοσαύρων, αφού περιλαμβάνει περίπου το 45% του σκελετού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, είχε μήκος περίπου οκτώ μέτρων, βάρος ενός τόνου, έζησε πριν από 100 έως 110 εκατομμύρια χρόνια και ονομάστηκε Mnyamawamtuka moyowamkia από τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο Πάτρικ Ο’ Κόνορ.

Το όνομα του δεινόσαυρου στη γλώσσα σουαχίλι σημαίνει «ζώο του Μτούκα με ουρά σε σχήμα καρδιάς», επειδή τα οστά της ουράς του έχουν ένα ασυνήθιστο σχήμα καρδιάς.

Οι Τιτανόσαυροι ήταν φυτοφάγοι δεινόσαυροι με μακρύ λαιμό και μακριά ουρά. Περπατούσαν σε τέσσερα πόδια και ήταν η πιο εξαπλωμένη ομάδα σαυρόποδων δεινοσαύρων.

Oρισμένοι από αυτούς εξελίχτηκαν σε εντυπωσιακό μέγεθος, όπως ο Παταγωτιτάν της Αργεντινής που είχε μήκος 37 μέτρων και βάρος 70 τόνων.

Μέχρι σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ανακαλυφθεί περίπου 60 είδη της οικογένειας των Τιτανόσαυρων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το