Z. Κατασταστικό του Μ-Λ ΚΚΕ

Oι σκοποί του κόμματος

Άρθρο 1

Tο M-Λ KKE είναι πρωτοπόρα πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Έχει τις ρίζες του στο επαναστατικό ΚΚΕ και είναι κληρονόμος των επαναστατικών παραδόσεων του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Με αφετηρία την έκδοση της «Αναγέννησης», τον Οκτώβριο του 1964, και επόμενους σταθμούς τη δημιουργία της ΟΜΛΕ και της ΜΛΟ πολιτικών προσφύγων, αποτελεί καρπό του πολύχρονου αγώνα των μαρξιστών-λενινιστών ενάντια στη χρουστσοφική επιβολή του 1956 και την από τότε επικράτηση του ρεβιζιονισμού στο ΚΚΕ. Είναι γέννημα της ενότητας μαρξιστικών-λενινιστικών δυνάμεων και αγωνίζεται για τη δημιουργία των αναγκαίων ιδεολογικών, πολιτικών και οργανωτικών προϋποθέσεων ώστε η βασική μάζα των κομμουνιστών, όπου και αν βρίσκονται, να ενωθεί και να βάλει τις βάσεις για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και τη δημιουργία του κόμματος της εργατικής τάξης.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καθοδηγείται από το μαρξισμό-λενινισμό, τη θεωρία της επανάστασης της εργατικής τάξης και των καταπιεζομένων λαών και της νίκης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού και τη δημιουργική ανάπτυξή της από τον Mάο Tσετούνγκ. Διεξάγει συνεχή και συστηματικό αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές της αστικής ιδεολογίας και υπερασπίζεται αποφασιστικά το επαναστατικό έργο του παγκόσμιου και του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος από τις διαστρεβλώσεις και τις επιθέσεις του σύγχρονου ρεβιζιονισμού και του ποικιλόμορφου οπορτουνισμού.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, βγάζοντας τα αναγκαία συμπεράσματα από τη θετική και αρνητική πείρα του ελληνικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, συνδυάζει στη δράση του τη γενική αλήθεια του μαρξισμού-λενινισμού με τη συγκεκριμένη πρακτική της επανάστασης στη χώρα μας. Θεωρεί πως βασικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας είναι η ολόπλευρη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική της εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό. Παλεύει πρωτοπόρα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ταυτισμένη με αυτόν ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, την επαναστατική ανατροπή της κυρίαρχης εκμεταλλεύτριας τάξης και την άνοδο στην εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Τελικός σκοπός του είναι η οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Παίρνοντας υπόψη την αρνητική εμπειρία της Σοβιετικής Ένωσης και της Λ.Δ. της Κίνας, που από κράτη της δικτατορίας του προλεταριάτου μετατράπηκαν σε καπιταλιστικά κράτη, διαποτίζει τα μέλη του και τους εργαζόμενους με την αντίληψη ότι στις συνθήκες του σοσιαλισμού εξακολουθούν να υπάρχουν τάξεις και συνεχίζεται η πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και την αστική τάξη, ανάμεσα στο σοσιαλιστικό και τον καπιταλιστικό δρόμο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ διαπαιδαγωγεί τα μέλη και τα στελέχη του έτσι ώστε να υπερασπίζονται αποφασιστικά τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, να υπερασπίζονται σταθερά τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και να αγωνίζονται αδιάλλακτα ενάντια σε κάθε εκδήλωση εθνικισμού.

Μέλη του κόμματος, υποχρεώσεις και δικαιώματα

Άρθρο 2

Το Μ-Λ ΚΚΕ είναι μια εθελοντική ένωση αγωνιστών που αποδέχονται συνειδητά τις αρχές και τους σκοπούς του και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές και να παλέψουν για την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών.

Μέλος του κόμματος μπορεί να είναι κάθε αγωνιστής που αποδέχεται τις προγραμματικές και καταστατικές του αρχές, συμμετέχει σε μια από τις κομματικές οργανώσεις του, εφαρμόζει τις κομματικές αποφάσεις, τηρεί την κομματική πειθαρχία και πληρώνει την καθορισμένη οικονομική συνδρομή του.

Άρθρο 3

H αίτηση για εισδοχή στο Κόμμα γίνεται ατομικά και συνοδεύεται από τις συστάσεις δυο μελών του Κόμματος. H αίτηση για εγγραφή συζητείται και αποφασίζεται στη συνεδρίαση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης

Άρθρο 4

Το μέλος του Κόμματος είναι υποχρεωμένο:

1. Να αφιερώνεται στην υπόθεση του κομμουνισμού, υποτάσσοντας σ’ αυτή τα προσωπικά του συμφέροντα.

2. Να παλεύει ακούραστα για την εφαρμογή της ιδεολογικής και πολιτικής γραμμής και των αποφάσεων του Κόμματος.

3. Να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε μορφή ρεβιζιονισμού και οπορτουνισμού, να επαγρυπνεί για την καθαρότητα της γραμμής του Κόμματος, για τη διαφύλαξη του επαναστατικού προλεταριακού του χαρακτήρα και του διεθνούς προσανατολισμού του.

4. Να παίρνει δραστήρια μέρος στην πάλη που διεξάγουν οι εργαζόμενοι. Να ανήκει στο σωματείο του είτε σε μια άλλη λαϊκή οργάνωση και να δουλεύει δραστήρια μέσα σ’ αυτή. Να δουλεύει δραστήρια για τη δημιουργία τέτοιων οργανώσεων εκεί που δεν υπάρχουν.

5. Να έχει τα χαρακτηριστικά του λαϊκού αγωνιστή και με το παράδειγμά του στον αγώνα και στην καθημερινή ζωή να ανεβάζει το κύρος του Κόμματος μέσα στους εργαζόμενους.

6. Να μελετά συστηματικά το μαρξισμό-λενινισμό και τα κομματικά ντοκουμέντα και να ανεβάζει αδιάκοπα το επίπεδο της θεωρητικής και πολιτικής του κατάρτισης.

Τα δικαιώματα των μελών

Άρθρο 5

Το μέλος του Κόμματος έχει το δικαίωμα:

1. Να παίρνει ελεύθερα μέρος στη συζήτηση για τα ζητήματα της πολιτικής και της τακτικής του Κόμματος στις κομματικές συνεδριάσεις και στον κομματικό τύπο.

2. Μέσα στα κομματικά οργανωτικά πλαίσια να λέει ελεύθερα τη γνώμη του για τη δράση οποιουδήποτε κομματικού οργάνου ή στελέχους.

3. Να παίρνει μέρος στην εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και να εκλέγεται σ’ αυτά.

4. Να απευθύνεται για το κάθε ζήτημα, προσωπικό ή κομματικό, σ’ οποιοδήποτε καθοδηγητικό όργανο της κομματικής ιεραρχίας, μέχρι την Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο.

5. Να ασκεί σε κάθε περίπτωση τον κυριαρχικό ρόλο του, όπως κατοχυρώνεται από το καταστατικό αυτό.

Άρθρο 6

Στο μέλος που δεν ανταποκρίνεται στα κομματικά του καθήκοντα, που παραβιάζει την κομματική πειθαρχία, που η στάση του δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του μέλους, πρέπει να ασκείται συντροφική κριτική από την Οργάνωση στην οποία ανήκει. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης μπορεί να παρθεί ένα από τα παρακάτω μέτρα: παρατήρηση, μομφή, βαριά μομφή με προειδοποίηση διαγραφής, καθαίρεση από το πόστο που κατέχει, αποκλεισμός από την κομματική ζωή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή.

Αν ένα μέλος, χωρίς σοβαρό λόγο, δεν παίρνει μέρος στην κομματική ζωή και 6 μήνες δεν πληρώνει τη συνδρομή του, αφού του γίνει υπόμνηση χάνει την κομματική ιδιότητα.

Η κάθε κομματική απόφαση που αφορά στην παρατήρηση, μομφή, βαριά μομφή, προειδοποίηση διαγραφής, υπόκειται σε ένσταση μέχρι την Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο.

Οργανωτικές αρχές

Άρθρο 7

H οργανωτική αρχή πάνω στην οποία είναι συγκροτημένο το Κόμμα είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. H δημοκρατία και ο συγκεντρωτισμός είναι οι δυο πλευρές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

Ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να πλαταίνει η δημοκρατία ή να ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός. Δεν μπορεί όμως το ένα σκέλος να εξαλείψει το άλλο. H υποτιθέμενη δημοκρατία που δεν συνδυάζεται με το συγκεντρωτισμό, μετατρέπει το Κόμμα σε λέσχη συζητήσεων, μέχρι να το εκφυλίσει και να το διαλύσει ολοκληρωτικά. O συγκεντρωτισμός που δεν στηρίζεται στη δημοκρατία οδηγεί σε γραφειοκρατικές παραμορφώσεις, ξεκόβει την καθοδήγηση από τη βάση, υπονομεύει την ενότητα θέλησης του Κόμματος, το εμποδίζει να εφαρμόζει τη γραμμή των μαζών, να ζει και να δρα σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Μπορεί ακόμη και να το εκφυλίσει.

H εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει:

1. Δραστήρια συμμετοχή όλων των μελών στη διαμόρφωση της γραμμής του, στη συζήτηση των προβλημάτων, τη λήψη των αποφάσεων και την πρακτική εφαρμογή τους.

2. Άσκηση συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής. H κριτική και η αυτοκριτική είναι η βασική μέθοδος ξεπεράσματος των αδυναμιών και διόρθωσης των λαθών του Κόμματος.

3. Εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και λογοδοσία τους.

4. Συλλογικότητα και κανονική λειτουργία των κομματικών οργάνων.

O συγκεντρωτισμός περιλαμβάνει δυο πλευρές: τη συγκεντρωτική καθοδήγηση και την πειθαρχία.

Κομματική πειθαρχία σημαίνει:

-υποταγή του μέλους στην κομματική οργάνωση

-υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία

-υποταγή των κατώτερων οργάνων στα ανώτερα

-υποταγή όλου του Κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή.

Οργανωτική συγκρότηση

Άρθρο 8

Τα κεντρικά όργανα του Κόμματος είναι το Συνέδριο, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η Κεντρική Επιτροπή.

Το Συνέδριο είναι το ανώτατο κομματικό σώμα που αποφασίζει για όλα τα ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα, ψηφίζει ή τροποποιεί το πρόγραμμα και το καταστατικό, εξετάζει τον απολογισμό και εκλέγει την K.E. Συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια και σ’ αυτό αντιπροσωπεύονται όλες οι κομματικές οργανώσεις. Κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να γίνει έκτακτο συνέδριο. H εκλογή των αντιπροσώπων για το Συνέδριο γίνεται με μυστική ψηφοφορία μετά από συζήτηση πάνω στα θέματα που έχει προτείνει η K.E. χωρίς να είναι αναγκαία η προηγούμενη υπόδειξη καταλόγου υποψηφίων. Τα μέλη της K.E. που δεν έχουν εκλεγεί σαν αντιπρόσωποι συμμετέχουν στο Συνέδριο, λογοδοτούν σ’ αυτό, δεν έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

Συνδιασκέψεις πραγματοποιούνται για ειδικά ζητήματα μετά από απόφαση της K.E. Οι πανκομματικές συνδιασκέψεις ενώ έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες ως προς το συνέδριο έχουν τις ίδιες διαδικασίες (σύγκληση, συζητήσεις, αντιπροσώπευση).

Εάν εμφανιστεί σημαντική διαφωνία στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο και εφ’ όσον το 1/3 των συντρόφων του οργάνου σε πλήρη σύνθεση το ζητήσει, το καθοδηγητικό όργανο κατεβάζει και τις δυο απόψεις στις κατώτερες κομματικές οργανώσεις του κόμματος.

H Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο ανάμεσα σε δυο Συνέδρια.

H ολομέλεια της K.E. εκλέγει το Π.Γ. και τον γραμματέα της K.E. Μεταξύ των συνεδριάσεων της K.E., τα καθήκοντα της ασκεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της, το Π.Γ. Το Π.Γ. λογοδοτεί στην K.E. Το ΠΓ μπορεί σε ορισμένες συνεδριάσεις του ή συνεδριάσεις της K.E. να καλεί και άλλους συντρόφους που μπορούν να συμβάλουν στα ειδικά θέματα που εξετάζονται.

H K.E. ορίζει -από μέλη της και από άλλους συντρόφους- τις επιτροπές (και τους επικεφαλής τους) που καθοδηγούν κεντρικούς τομείς της κομματικής δουλειάς (τύπος, συνδικαλιστικό, προπαγάνδα κλπ) ή μελετούν συγκεκριμένα ζητήματα.

Οργανώσεις

Άρθρο 9

α) Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (KOB)

Οι KOB είναι το θεμέλιο του Κόμματος. Συνδέουν το Κόμμα με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Αντιπροσωπεύουν άμεσα το Κόμμα στον τομέα δραστηριότητάς τους. Μέσα από τις KOB η πολιτική του Κόμματος περνάει στο λαό και υλοποιείται.

KOB δημιουργούνται από τρία τουλάχιστον μέλη στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, τα ιδρύματα, στις συνοικίες των πόλεων, στα χωριά.

β) Ενδιάμεσες κομματικές οργανώσεις

Ανάλογα με την κομματική ανάπτυξη οι KOB συγκροτούν αχτιδικές οργανώσεις, οργανώσεις πόλης, νομαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις. Τα κριτήρια είναι οι ανάγκες της κομματικής δουλειάς με βάση γεωγραφικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της πολιτικής παρέμβασης. Έτσι, μεταξύ των KOB (πρωτοβάθμιες οργανώσεις) και της Κεντρικής Επιτροπής, δημιουργούνται δευτεροβάθμιες, τριτοβάθμιες κλπ οργανώσεις

Εκλογή οργάνων

Άρθρο 10

H εκλογή όλων των οργάνων, καθώς και των αντιπροσώπων για τα κομματικά σώματα (Συνέδριο, Συνδιάσκεψη), γίνεται υποχρεωτικά με μυστική ψηφοφορία μετά από συζήτηση, κριτική και αυτοκριτική για τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων.

Για την K.E. πρόταση στο συνέδριο κάνει η απερχόμενη K.E. O αριθμός των προτεινομένων για τα όργανα πρέπει να υπερβαίνει κατά 1/5 τουλάχιστον τον αριθμό των εκλεγομένων. Προτάσεις υποψηφίων κάνουν και όσοι συμμετέχουν στα αντίστοιχα σώματα.

O αριθμός των μελών κάθε οργάνου όπως και ο αριθμός των αναπληρωματικών αποφασίζεται από το αντίστοιχο σώμα που το εκλέγει.

Τα οικονομικά

Άρθρο 11

Οι οικονομικές ανάγκες του κόμματος καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών του και από ενισχύσεις συμπαθούντων και φίλων του.

Το ύψος των κομματικών συνδρομών, καθορίζεται με απόφαση της K.E. που παίρνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των μελών και τις ανάγκες του Κόμματος.