Γ. Απολογισμός Δράσης

Το Μ-Λ ΚΚΕ στα μέτωπα της πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής πάλης από το 6ο Συνέδριό του
Στο μέτωπο της απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής

24. Ο απολογισμός του Μ-Λ ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο καλύπτει έξι χρόνια δράσης του. Το Μ-Λ ΚΚΕ κινήθηκε αυτά τα χρόνια με βάση τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα που καθορίστηκαν στο 6ο Συνέδριο (Μάης 2018), και τα οποία επικαιροποιήθηκαν στη Συνδιάσκεψη του Μάη 2022. Η προώθησή τους έγινε σε μια πολιτική περίοδο που χαρακτηρίστηκε, στο εσωτερικό πεδίο, από το τέλος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της κυβέρνησης δυο φορές από τη ΝΔ. Στο παγκόσμιο πεδίο, από την επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα και τη Ρωσία και από τους νέους μεγάλους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε αυτό το εσωτερικό και διεθνές πολιτικό πλαίσιο, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ έδωσαν την πάλη τους σε πολλά μέτωπα και, ειδικά στο χρονικό διάστημα της πανδημίας (2020-2021), μέσα σε ιδιόμορφες και πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε την κυβερνητική θητεία του παραδίνοντας ένα τρίτο Μνημόνιο και μια συμφωνία που έχει θέσει τη χώρα κάτω από πολύχρονη «ενισχυμένη εποπτεία» της ΕΕ. Διατήρησε αλώβητα όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα των δυο προηγούμενων Μνημονίων και πρόσθεσε μια σειρά ακόμα, από τον κακόφημο αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και την καθήλωση των πετσοκομμένων μισθών έως τη συνέχιση της βαριάς φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων και την εφαρμογή προγράμματος πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών. Ενέπαιξε τον ελληνικό λαό με ψεύτικες διακηρύξεις ότι δήθεν «έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια», ενώ οι πολυάριθμες αντιλαϊκές διατάξεις τους παρέμειναν σε ισχύ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική. Με το απατηλό προπαγανδιστικό περίβλημα της «ανάπτυξης» ξεδίπλωσε αφηνιασμένα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Σε συνθήκες παρατεταμένης και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης κατάφερε βαρύτερα πλήγματα στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τους μικροεπαγγελματίες, τη φτωχομεσαία αγροτιά, σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Αδίστακτα αξιοποίησε τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία για να επιβάλει απαγορεύσεις κοινωνικών αντιδράσεων και να περάσει ευκολότερα τα αντιλαϊκά νομοθετήματά της.

Η βάρβαρη πολιτική της δεν έμεινε χωρίς απαντήσεις. Σε ζωτικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η δημόσια Υγεία, η δημόσια Ασφάλιση, η δημόσια Παιδεία, οι εργασιακές σχέσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός και η φορολογία, η πολιτική προστασία, βρήκε απέναντί της την αντίσταση των εργαζομένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας και άλλων πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων. Αντίσταση η οποία, αρκετές φορές, απέκτησε μεγάλη μαζικότητα (μπλόκα και συλλαλητήρια αγροτών, φοιτητικές πορείες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συλλαλητήρια για το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών) και θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο παλλαϊκό αγώνα ανακοπής της κυβερνητικής επίθεσης αν δεν υπονομευόταν από την πολιτική της αντιπολίτευσης και των κυρίαρχων παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ που δρουν στο εργατοϋπαλληλικό και νεολαιίστικο κίνημα (ΕΡΓΑΣ, Εκπαιδευτικός Όμιλος, νεολαία ΠΟΡΕΙΑ) πήραν μαχητικά μέρος σε όλες τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, στις απεργίες, τα συλλαλητήρια και τις πορείες. Καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική και προβάλλοντας τα λαϊκά αιτήματα και την ανάγκη απόρριψης των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Ξεσκεπάζοντας την προπαγάνδα δικαιολόγησης και εξωραϊσμού των κυβερνητικών μέτρων και την προπαγάνδα σπίλωσης των εργατικών αγώνων, από την οποία κατακλύζονταν τα μεγάλα αστικά ΜΜΕ, που παίρνουν παχυλές χρηματοδοτήσεις για να λιβανίζουν σύσσωμα και αδιάλειπτα την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αποκαλύπτοντας το ρόλο της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης που έδωσε και δίνει τη στήριξή της στην αντιλαϊκή πολιτική, ψηφίζοντας στη Βουλή την πλειονότητα των διατάξεων των κυβερνητικών νομοσχεδίων και σαμποτάροντας την εξωκοινοβουλευτική λαϊκή κινητοποίηση.

Ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μέσα από την ενίσχυση του μαζικού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα, ήταν ο κύριος άξονας της πάλης του κόμματός μας, όπως καθορίστηκε από το 6ο Συνέδριο. Ενίσχυση που δεν μπορούσε και δεν μπορεί να γίνει πάρα μόνο με μια γραμμή απόρριψης του συμβιβασμού με τα κυβερνητικά μέτρα, με την ανάπτυξη μαζικών εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, με την οργάνωση εργατοϋπαλληλικών απεργιών και φοιτητικών κινητοποιήσεων καλά προετοιμασμένων που να έχουν συνέχεια και κλιμάκωση, με τη διεξαγωγή ενωτικών μαζικών διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων που να συσπειρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γύρω από ένα κοινό στόχο, με την προσπάθεια διεύρυνσης του μετώπου των αγώνων ώστε να αποκτήσει ένα παλλαϊκό και πανελλαδικό εύρος, να γίνει ένας αποτελεσματικός παλλαϊκός αγώνας αναχαίτισης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για την προώθηση αυτής της κατεύθυνσης οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ χρειάστηκε να αντιπαλέψουν μια σειρά πολιτικές και συνδικαλιστικές γραμμές και πρακτικές που όρθωσαν και ορθώνουν εμπόδια:

– Να αντιπαλέψουν την πολιτική της υποταγής των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) στην αντιλαϊκή πολιτική, που έχει παραλύσει την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχει θέσει στο περιθώριο την οργάνωση απεργιών φτάνοντας ως το σημείο να μην διοργανώσουν ούτε ένα απλό συλλαλητήριο ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

– Να αντιπαλέψουν τις πολιτικές, όπως αυτές των δυνάμεων του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα, ΜΑΣ στο φοιτητικό κίνημα) που πίσω από υψηλόφωνες «ταξικές» και «αγωνιστικές» διακηρύξεις κρύβουν είτε την ανακοπή αγώνων που γίνονται (όπως συνέβη με φοιτητικές κινητοποιήσεις) είτε την προσαρμογή τους στη γραμμή των συνδικαλιστικών ηγεσιών (όπως συνέβη με τις απεργίες του 2018 και του 2021, με την αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.ά.).

– Να αντιπαλέψουν τις συνδικαλιστικές γραμμές που διασπούν τον ενωτικό μαζικό αγώνα είτε μέσα από πρακτικές ξεχωριστών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων είτε μέσα από πρακτικές που καλούν τους φοιτητές ή τους εργαζόμενους να επιλέξουν και να ψηφίσουν στις συνελεύσεις τους μακροσκελείς προτάσεις-πακέτα πολιτικών αναλύσεων, αιτημάτων και μορφών πάλης (τα περιβόητα «πλαίσια») που εμποδίζουν τη συσπείρωση και τη λήψη αποφάσεων για αγώνα πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα (πρακτικές των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και του ΝΑΡ στο εργατικό κίνημα, του ΜΑΣ και των ΕΑΑΚ στο φοιτητικό κίνημα).

– Να αντιπαλέψουν απαράδεκτες συνδικαλιστικές ενέργειες νοθειών στην αντιπροσώπευση των εργαζομένων και προσφυγών στα δικαστήρια του αστικού κράτους για την επίλυση διαφορών που είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος. Απαράδεκτες πρακτικές που έφτασαν έως το σημείο, το 2019, το ΠΑΜΕ να οργανώσει «δυναμικές παρεμβάσεις» σε συνδικαλιστικά συνέδρια και ενάντια στη «συνδικαλιστική μαφία» της ΓΣΕΕ (μετατρέποντας το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και άλλα συνέδρια δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε αρένα σύγκρουσης των κυρίαρχων παραταξιακών μηχανισμών) και στην αισχύνη συνδικαλιστικές ηγεσίες να καλούν την αστυνομία για την τήρηση των συνδικαλιστικών διαδικασιών! Αντιδημοκρατικές-μικροανταγωνιστικές μεθοδολογίες «καπελώματος» φοιτητικών συλλογικών διαδικασιών.

– Να αντιπαλέψουν τις πολιτικές που έχουν εξασθενήσει και αδρανοποιήσει τις συλλογικές συνδικαλιστικές λειτουργίες (πραγματοποίηση συνελεύσεων κλπ), δυσκολεύουν και αποτρέπουν την οργάνωση των εργαζόμενων και της νεολαίας σε σωματεία και συλλόγους.

Το Μ-Λ ΚΚΕ έχοντας ως κύρια κατεύθυνση την προσπάθεια για το δυνάμωμα του μαζικού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική συμμετείχε σε όλες τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις που έγιναν για τα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, για τα θέματα της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Ασφάλισης και της δημόσιας Παιδείας, για τα θέματα πολιτικής προστασίας και της στήριξης των κοινωνικών υπηρεσιών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν και οι πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργήθηκαν, το 2020 και 2021, από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία. Η κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα χρόνια της πανδημίας, δεν ήταν να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας για να προστατευτεί ο λαός, όπως φάνηκε και από τη διαρκή προκλητική μείωση της οικονομικής στήριξης στα δημόσια νοσοκομεία τα χρόνια της πανδημίας και, τελικά, από το αποτέλεσμα της πολιτικής της στις ζωές του λαού. Ήταν η αξιοποίηση της πανδημίας για να επιβάλει ένα καθεστώς γενικευμένης και ασφυκτικής αστυνομοκρατίας και καθολικών απαγορεύσεων -«λοκντάουν»- των πολιτικών και κοινωνικών μαζικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, και να περάσει, όσο μπορούσε πιο ανενόχλητη, τα αντιλαϊκά της νομοθετήματα.

Το κύριο ζήτημα που τέθηκε τότε ήταν, κάτω από αυτές τις συνθήκες απαγορεύσεων και καταστολής, να μπορέσει να συνεχιστεί ο μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας. Η απάντηση, για την οποία έδωσε αποφασιστική μάχη το κόμμα μας, ήταν το ξεπέρασμα του κλίματος τρομοκρατίας και απαγορεύσεων που πήγαιναν πολύ πέρα από τις αναγκαίες προφυλάξεις για την πανδημία και αποσκοπούσαν στην καθήλωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Η μάχη αυτή δόθηκε με εξορμήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, με συμμετοχή σε συγκεντρώσεις των εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία, με κινητοποιήσεις ενάντια στις αστυνομικές απαγορεύσεις, όπως αυτές της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου το 2020, με πρωτοβουλίες για οργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων, που συσπείρωσαν ένα αγωνιστικό δυναμικό που σιγά-σιγά, από τις αρχές του 2021, διευρύνθηκε και μετασχηματίστηκε σε μαζικότερες διαδηλώσεις.

Δόθηκε σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης» με την οποία επιχείρησε να χρεώσει στο λαό τις συνέπειες της αντιυγειονομικής πολιτικής, να δικαιολογήσει τα τρομοκρατικά μέτρα της και να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για την κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας.

Δόθηκε σε αντιπαράθεση με πολιτικές μιας σειράς δυνάμεων (ΚΚΕ, ορισμένες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) που υιοθέτησαν μια γραμμή υπακοής και προσαρμογής στις κυβερνητικές απαγορεύσεις, υιοθετώντας, με τη μια ή την άλλη μορφή, τη στάση του «μετά θα λογαριαστούμε», η οποία παρέπεμπε τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική μετά το τέλος της πανδημίας. Τη στάση που αρνούνταν να απευθύνει δημόσια καλέσματα για κινητοποίηση και περιοριζόταν σε ολιγοπρόσωπες «συμβολικές παραστάσεις» διαμαρτυρίας.

Στο μέτωπο της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων

25. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία η ΝΔ, το 2019, πρόταξε το δόγμα της «τάξης και της ασφάλειας». Γνωρίζοντας ότι θα προωθήσει μια πολιτική που θα προκαλέσει πλατιές λαϊκές αντιδράσεις, μερίμνησε εξαρχής να πάρει μέτρα για την αστυνομική, νομοθετική και δικαστική θωράκισή της, εξαπολύοντας άγρια επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι κομβικής σημασίας. Το Μ-Λ ΚΚΕ πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του σε αυτό το μέτωπο συμμετέχοντας μαχητικά στις διαδηλώσεις ενάντια στα αντιδημοκρατικά νομοσχέδια που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και στα συλλαλητήρια καταγγελίας σοβαρών επεισοδίων αστυνομικής τρομοκρατίας. Είχε, επίσης, ενεργητικό ρόλο στο σπάσιμο του κλίματος της αστυνομοκρατίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη φασιστική απειλή, όπως αυτή που έγινε έξω από τον Άρειο Πάγο τη μέρα της δικαστικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής, και εκείνες που πραγματοποιούνται, κάθε χρόνο, στην επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα Φύσσα, αλλά και σε άλλες που οργανώθηκαν με αφορμή άλλες φασιστικές προκλήσεις. Η φασιστική δράση αποτελεί συμπλήρωμα της αντιδημοκρατικής πολιτικής που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και γι’ αυτό το κυρίαρχο σύστημα εξακολουθεί να τη συντηρεί και να τη χρησιμοποιεί.

Οι φασιστικές δυνάμεις, και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, παραμένουν ενεργές. Δηλώνουν την παρουσία τους με ρατσιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά και χρησιμοποιούν τα περιθώρια που τους αφήνει η κυβερνητική πολιτική για να έχουν δημόσια πολιτική δραστηριότητα. Αυτά που αξιοποίησε ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης για την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και για την εμφάνιση των δυνάμεών του ως νόμιμο κόμμα – «Σπαρτιάτες»-, που μπήκε μάλιστα στη Βουλή.

Το Μ-Λ ΚΚΕ κράτησε ανοικτό το μέτωπο ενάντια στο φασισμό, υποστηρίζοντας σταθερά πως η αντιμετώπισή του είναι υπόθεση της μαζικής πολιτικής πάλης, με στόχο την απομόνωση και τον μηδενισμό της επιρροής των φασιστικών ιδεών στο λαϊκό κόσμο. Μια μαζική πάλη που θα πρέπει να στρέφεται ενάντια σε όλους τους παράγοντες που εκτρέφουν το φασιστικό φαινόμενο και πρώτα απ’ όλα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της «σιδηράς πυγμής» που δίνει έδαφος στη φασιστική πολιτική.

Στο μέτωπο του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, για τη δίκαιη και ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού ζητήματος

26. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τη θητεία της το 2019 έχοντας προσφέρει πλούσιο έργο πολιτικής εθνικής υποτέλειας στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση ΝΔ παρέλαβε τη σκυτάλη για να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο πολιτικής ξενοδουλείας και ασφυκτικότερης προσάρτησης της Ελλάδας στις αμερικανονατοϊκές επιδιώξεις.

Το Μ-Λ ΚΚΕ αγωνίστηκε σθεναρά ενάντια στην πολιτική της εθνικής υποτέλειας, θέτοντας στην πρώτη γραμμή το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία. Συμμετείχε, πανελλαδικά, με όλες του τις δυνάμεις, σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στις κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών συμφωνιών οικονομικής και στρατιωτικής εξάρτησης της χώρας.

Σε αυτόν τον αγώνα χρειάστηκε να διεξάγει ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με εκείνες τις θέσεις και απόψεις που έχουν θέσει στο περιθώριο το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία. Να ασκήσει κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ αλλά και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, τροτσκιστών) που εξωραΐζουν και συγκαλύπτουν με έναν κούφιο «αντικαπιταλισμό» το καίριο ζήτημα της ολόπλευρης εξάρτησης της Ελλάδας από το δυτικό ιμπεριαλισμό και, προβάλλοντας θεωρίες περί «ιμπεριαλιστικής Ελλάδας», έχουν διαγράψει από την ατζέντα τους την πάλη ενάντια στην πολιτική τής εθνικής υποτέλειας, δυσφημώντας την σαν πάλη που θέτει δήθεν την εργατική τάξη κάτω από «ξένη σημαία», κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης.

Η πολιτική της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης επιδείνωσε τη θέση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και στο Κυπριακό.

Το Μ-Λ ΚΚΕ αποκάλυψε και κατάγγειλε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, πού οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Κατάγγειλε την πολιτική της υπαγωγής τους στην επιδιαιτησία των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, την πολιτική του ενδοτισμού, την πολιτική των εθνικιστικών διακηρύξεων. Υπογράμμισε και υποστήριξε σταθερά πως για την ειρηνική και δίκαιη επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας απαιτείται κοινός αγώνας των δύο λαών ενάντια στην πολιτική και τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενάντια στις πολιτικές της εθνικής υποτέλειας και του εθνικισμού, ενάντια στις πολιτικές των επεκτατικών βλέψεων και της αλλαγής συνόρων. Διακήρυξε πως θα υπερασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι σε κάθε επίθεση και επιβουλή από οποιοδήποτε κράτος εναντίον της χώρας μας. Όπως και ότι θα αντιταχθούμε σε κάθε τυχόν τυχοδιωκτική επίθεση, διεκδίκηση της Ελλάδας σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλης χώρας. Έκφρασε την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στον αγώνα του για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ενιαία και κυρίαρχη. Υποστήριξε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, την αποχώρηση των ελλαδίτικων στρατιωτικών δυνάμεων και των ξένων στρατιωτικών βάσεων από την Κύπρο, την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, την αποτροπή κάθε μορφής διχοτομικής λύσης.

Με βάση αυτήν την πολιτική άσκησε κριτική σε λαθεμένες θέσεις και σε θέσεις που χαρακτηρίζονται από σύγχυση.

Τόσο σε αυτές του ΚΚΕ που, τη μια, έλεγε πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι, σε κάθε περίπτωση, «ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές» και, την άλλη, όταν οξύνθηκαν οι επεκτατικές απειλές της Τουρκίας, έλεγε ότι θα υπερασπίσει τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας, κάνοντας περιοδείες σε ακριτικά νησιά, ενώ ο γενικός γραμματέας του δεν απέκλεισε και την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης.

Όσο και σε εκείνες οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που υποβαθμίζουν τον τούρκικο επεκτατισμό μέσα από μια μονόπλευρη και «κοκαλωμένη» θεώρηση του «αντιδραστικού ανταγωνισμού των δύο αστικών τάξεων» της Ελλάδας και της Τουρκίας. Που εμφανίζουν στρεβλά ως «επεκτατισμό» τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα για αιγιαλίτιδα ζώνη έως 12 μίλια και ΑΟΖ. Που «πνίγουν» το ζήτημα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο μέσα σε «αναλύσεις» για τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής αστικής τάξης και για «αντικαπιταλιστικό» αγώνα στην Κύπρο, βάζοντας στη σκιά και παραγκωνίζοντας το αίτημα για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Στο μέτωπο της πάλης ενάντια στους πολέμους και στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

27. Στην περίοδο που μεσολάβησε από το 6ο Συνέδριο άνοιξαν δύο νέα μεγάλα μέτωπα πολέμου. Στις αρχές του 2022 ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη ρώσικη εισβολή στο έδαφός της. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός στηρίζοντας, με όλα τα μέσα, το καθεστώς ανδρεικέλων του στην Ουκρανία ήλθε σε οξύτατη σύγκρουση με το ρώσικο ιμπεριαλισμό, στην οποία έχουν εμπλακεί και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το κόμμα μας, από την έναρξη του πολέμου, τον κατάγγειλε ως έναν καταστροφικό πόλεμο για το λαό της Ουκρανίας, με παγκόσμιες συνέπειες, και ως μεγάλη απειλή για την ειρήνη. Συμμετείχε σε όσες αντιιμπεριαλιστικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις έγιναν για την καταδίκη του. Τόνισε πως το κύριο πρόβλημα είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία. Έκφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στους ρώσους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές, ενάντια στο φιλοφασιστικό καθεστώς-μαριονέτα της Δύσης, του Ζελένσκι. Ενάντια στη συμμετοχή και στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη διεξαγωγή του πολέμου, ενάντια στη ρώσικη εισβολή, για να φύγουν τα ρώσικα στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος, για να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την ειρήνη και την ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, κατάγγειλε τη ΝΔ, τονΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έγιναν υποστηρίγματα του πολέμου, στο πλευρό της Δύσης. Κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία δηλώνοντας πως «στην κρίση της Ουκρανίας η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και με τους εταίρους της» έστειλε όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι και μετέτρεψε το ελληνικό έδαφος σε διάδρομο μεταφοράς αμερικανικών και νατοϊκών εξοπλισμών στην Ουκρανία, μέσω Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα το Μ-Λ ΚΚΕ άσκησε κριτική και σε λαθεμένες θέσεις που προβλήθηκαν από δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά:

– Στη θέση του ΚΚΕ που πίσω από το γενικό σύνθημα «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» καλύπτει μια εσφαλμένη ερμηνεία του χαρακτήρα του πολέμου, ως σύγκρουση ανάμεσα στην «ιμπεριαλιστική Ουκρανία» και την «ιμπεριαλιστική Ρωσία». Ερμηνεία που δεν αναγνωρίζει για τον ουκρανικό λαό ζήτημα πάλης για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του.

– Σε θέσεις, όπως αυτές του λεγόμενου «Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού για την Ήττα του ΝΑΤΟ» και ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων (ΛΑΕ,ΑΡΑΣ κ.ά.), που έχουν ανοχή, δικαιολογούν και δεν καταδικάζουν τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία ή και την εκτιμούν ευνοϊκά για τον «αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού του Ντονμπάς», γιατί θεωρούν ότι για τον πόλεμο έχει «ευθύνη το ΝΑΤΟ» και ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι και ο δυτικός και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός αλλά μόνο η «ήττα του ΝΑΤΟ».

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο πολέμου άνοιξε στη Μέση Ανατολή, τον Οκτώβρη 2023. Με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το Ισραήλ ξεκίνησε τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα, συναντώντας, ωστόσο, την αξιοθαύμαστη ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Η επέκταση αυτού του πολέμου με τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη δυνάμωσαν την απειλή μιας ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδίκασε αμέσως τον κτηνώδη πόλεμο του ισραηλινού φασισμού σε βάρος των Παλαιστινίων και τους αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές που τον στηρίζουν, όπως και τις αμερικανοβρετανικές πολεμικές επιδρομές στην Υεμένη. Συμμετείχε σε όλα τα συλλαλητήρια και διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και οργάνωσε και δικές του εκδηλώσεις συμπαράστασης, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Κατάγγειλε με δριμύτητα τη στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ στην κυβέρνηση Νετανιάχου και την αποστολή ελληνικών πολεμικών σκαφών στην Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλάι των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, δείχνοντας πόσο αντιδραστική είναι η συμμαχία που έχουν συνάψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με το αμερικανοστήρικτο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.

Το κόμμα μας συνέχισε να καταγγέλλει όλες τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε περιοχές του πλανήτη και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές. Καταδίκασε τις συμφωνίες ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «μεντεσέ» των αμερικανονατοϊκών επεμβάσεων στα Βαλκάνια και τη γύρω περιοχή. Καταδίκασε συμφωνίες όπως αυτή των «Πρεσπών», με την οποία η Ελλάδα έγινε «μεντεσές» για την ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, και όπως η «αμυντική συμφωνία» Ελλάδας – Γαλλίας με την οποία η χώρα μας δεσμεύτηκε να συμμετέχει στις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής (Σαχέλ).

Άμεσα συνδεδεμένο με την αντιιμπεριαλιστική πάλη υπήρξε, τέλος, η συμπαράσταση στα μεγάλα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το Μ-Λ ΚΚΕ συνέχισε να καταδικάζει το αίσχος των άθλιων συνθηκών και του εξευτελισμού των προσφύγων και των μεταναστών μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εμφανίζοντας τους πρόσφυγες σαν «ασύμμετρη απειλή» και «εισβολείς» η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφάρμοσε μια ακροδεξιά πολιτική που με στρατοκρατικά μέτρα ύψωσε φράκτες στα σύνορα και κλιμάκωσε τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, αυξάνοντας τους θανάτους στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό. Συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής αποτέλεσαν και τα κηρύγματα ξενοφοβίας των ακροδεξιών κομμάτων καθώς και οι ρατσιστικές επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε αλλοδαπούς.

Το Μ-Λ ΚΚΕ αντιτάχθηκε σταθερά στο διωγμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της χώρας σε αντιπροσφυγικό φρούριο, καθώς και το καθεστώς των κέντρων εγκλεισμού και κράτησης, διεκδικώντας να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και διαβίωσης, πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και μόρφωση με κρατική μέριμνα, και δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες που επιθυμούν.

Στο μέτωπο των πολιτικών εκλογικών αναμετρήσεων

28. Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις, με στόχο να προβάλει και να διαδώσει τις ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις και να διευρύνει τις σχέσεις του με τον εργατικό και λαϊκό κόσμο.

Μετά από μια επτάχρονη περίοδο εκλογικής συνεργασίας με το ΚΚΕ(μ-λ), που διακόπηκε με μονόπλευρη απόφαση του τελευταίου, το κόμμα μας συμμετείχε αυτοδύναμα σε όλες τις εκλογές που έγιναν, στις ευρωεκλογές, τις βουλευτικές εκλογές και τις δημοτικές εκλογές το 2019, στις δύο βουλευτικές εκλογές και τις δημοτικές εκλογές το 2023. Οι δυνάμεις του, με αποφασιστικότητα και αντοχή, έδωσαν έξι εκλογικές μάχες και ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες, δεδομένου ότι και το 2019 και το 2023, μέσα σε ένα χρόνο, διεξάχθηκαν τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιμετώπισαν μια σειρά ισχυρές πιέσεις και αντιδημοκρατικά μέτρα. Από τα εκβιαστικά διλήμματα της «χαμένης ψήφου» και του «μικρότερου κακού» και τους μεγάλους περιοριστικούς νομοθετικούς όρους και τις εξοργιστικές πρακτικές για τον πνιγμό της φωνής του στα ΜΜΕ, έως τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα για την ανάρτηση προεκλογικών αφισών του, τη μη διανομή σε εκλογικά τμήματα ψηφοδελτίων του και τις δυσβάστακτες οικονομικές απαιτήσεις που είχαν οι δύο τριπλές εκλογικές μάχες.

Κόντρα σε αυτές τις δυσκολίες, το Μ-Λ ΚΚΕ κάλυψε τα οικονομικά του πλάνα, μένοντας προσηλωμένο στην αρχή να εναντιώνεται σε κάθε κρατική χρηματοδότηση. Τα μέλη και τα στελέχη του δραστήρια πρόβαλαν, πανελλαδικά, τις απόψεις του κόμματος και έδωσαν τη μάχη της ψήφου μέσα από δεκάδες προεκλογικές εξορμήσεις και περιοδείες, συγκεντρώσεις, μέσα από την πλατιά διακίνηση προεκλογικού υλικού και την παρέμβασή τους σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο. Στην προμετωπίδα του εκλογικού αγώνα θέσαμε το 2019, στις βουλευτικές εκλογές, το σύνθημα «Ούτε ΣΥΡΙΖΑ – ούτε Δεξιά για μια πραγματική Αριστερά», και στις ευρωεκλογές το «Εμπρός λαέ έξω από την ΕΕ», «Για μια Ελλάδα Ειρηνική, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη, Σοσιαλιστική». Το 2023 τα συνθήματα «Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά», «Ούτε ΝΔ – Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, για μια πραγματική Αριστερά», «Καταδικάστε το μαύρο μέτωπο της Δεξιάς, απορρίψτε τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης». Όλες οι εκλογικές καμπάνιες είχαν στο επίκεντρο αγωνιστικά πολιτικά μηνύματα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας, για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανασυγκρότηση ενός πραγματικά αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η συγκέντρωση χιλιάδων ψήφων στις ευρωεκλογές και τα ανοδικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές. Το Μ-Λ ΚΚΕ αυτήν την περίοδο κατέγραψε διαρκή αύξηση ψήφων, με χαρακτηριστικότερη εκείνη που σημείωσε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όπου τα εκλογικά διλήμματα έγιναν πολύ έντονα, ενώ άλλες δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά είχαν μείωση ψήφων. Αυτό έδειξε μια εδραιωμένη και διευρυνόμενη πολιτική επιρροή του κόμματος, αναμφίβολα μικρή, αλλά ταυτόχρονα σημαντική για το μέγεθος των οργανωμένων δυνάμεών του.

Αυτό εκφράστηκε και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πήρε μέρος με την κάθοδο εκλογικού συνδυασμού στο δήμο Ηλιούπολης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες δυσκολίες, που μεγεθύνθηκαν μετά τα τελευταία εκλογικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ορθώνουν μεγάλα εμπόδια στη συμμετοχή και εκλογή μικρών δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, ο εκλογικός συνδυασμός που στήριξε το Μ-Λ ΚΚΕ κατόρθωσε το 2019 να ξαναβγάλει δημοτικό σύμβουλο. Ενώ το 2023 είχε ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, που επαναβεβαίωσε πως με την πολύχρονη αγωνιστική δράση του σε αυτόν τον Δήμο, το κόμμα έχει δημιουργήσει για το μέγεθος των δυνάμεών του μια αξιόλογη βάση επιρροής.

Το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα των εκλογικών μαχών που έδωσε το Μ-Λ ΚΚΕ είναι ότι μπόρεσε και μέσα από αυτές να απλώσει περισσότερο τη φωνή του μέσα στην ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσει σχέσεις με νέους αγωνιστές και αριστερό κόσμο.

Για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος

29. Ο μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας στη εξαετία που πέρασε από το 6ο Συνέδριο δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος μιας νικηφόρας πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Παρά το ότι εκδηλώθηκαν αντιστάσεις, σε ορισμένους επιμέρους τομείς με θετικά αποτελέσματα, η κυριαρχία της γραμμής και των δυνάμεων της υποταγής και του συμβιβασμού εμπόδισε την οργάνωση και διεξαγωγή αποτελεσματικών αγώνων για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων απέναντι στις σκληρές κυβερνητικές επιθέσεις. Η γραμμή της εγκατάλειψης του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη και του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αναδείχθηκαν και σε αυτή τη περίοδο οι επιπτώσεις της απουσίας ενός ισχυρού πραγματικού κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος, του μόνου ικανού να στηρίξει και να προωθήσει τα μικρά και μεγάλα αιτήματα και τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συνέχισε να θέτει με έμφαση, στην πρώτη γραμμή της πάλης του, την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, την ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την αναζωογόνηση του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Για το σκοπό αυτό συνέχισε συστηματικά την ιδεολογικοπολιτική πάλη του ενάντια στις ιδέες, τις πολιτικές θέσεις και πρακτικές του ρεβιζιονισμού, του τροστσκισμού και του μισοτροτσκισμού, του αναρχισμού. Ενάντια στη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, του ρεφορμισμού και της ταξικής συνεργασίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενάντια στην πολιτική που με «αντικαπιταλιστικό» περίβλημα αρνείται τον εθνικοανεξαρτησιακό αγώνα.

Διατήρησε στο κέντρο της πάλης του την ενδυνάμωση των γραμμών του και την εξάπλωση της επιρροής της μαρξιστικής-λενινιστικής γραμμής. Ταυτόχρονα, επέμεινε σε μια μετωπική πολιτική οικοδόμησης πολιτικών συνεργασιών σε πραγματικά αριστερή βάση και συνδικαλιστικών συμπράξεων σε ταξική αγωνιστική βάση, έτσι που να ενισχύεται η ανάπτυξη της πολιτικής και μαζικής δράσης σε μια σωστή κατεύθυνση. Απ’ αυτήν την άποψη άσκησε σταθερή και έντονη κριτική και απέρριψε πολιτικές συνεργασίες, καιροσκοπικούς συντονισμούς ή «κοινές δράσεις» που κινήθηκαν και κινούνται γύρω από την αντίληψη της «ενότητας της Αριστεράς» που προκάλεσε επανειλημμένα ναυάγια συνεργασιών, με μεγαλύτερο αυτό που οδήγησε μια σειρά αριστερές οργανώσεις στο συμφιλιωτισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια για κεντρική πολιτική συνεργασία πραγματικών αριστερών δυνάμεων είχε αποδώσει από το 2012 τη συνεργασία του Μ-Λ ΚΚΕ με το ΚΚΕ(μ-λ) και τη δημιουργία της Λαϊκής Αντίστασης-Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (ΛΑ-ΑΑΣ), η οποία προσέφερε ένα θετικό έργο παρά τις διαφορές και τις διαφωνίες που υπήρχαν στο εσωτερικό της. Ύστερα από 8 χρόνια δράσης, η ΛΑ-ΑΑΣ τερμάτισε τη λειτουργία της, γιατί το ΚΚΕ(μ-λ), το 2020, αποφάσισε μονόπλευρα να βάλει τέλος σε αυτή την πολιτική συνεργασία, για να στρέψει τη δράση του σε ένα διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό που συγκλίνει με πολιτικές θέσεις και πρακτικές του λεγόμενου «αντικαπιταλιστικού χώρου».

Το Μ-Λ ΚΚΕ παρέμεινε αμετακίνητο στη γραμμή της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού αριστερού κινήματος, προβάλλοντας, αδιάλειπτα, ως μέρος αυτής της ανασυγκρότησης την ενότητα των μαρξιστών-λενινιστών, στην προοπτική της συσπείρωσης όλων των πραγματικών κομμουνιστών σε ένα αναγεννημένο επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα.