Δ. Για τα οργανωτικά προβλήματα και καθήκοντα

30. Με τις θέσεις και τον προσανατολισμό που χάραξαν το 6ο συνέδριο το 2018 και η πανελλαδική Συνδιάσκεψη το 2022, το δυναμικό του κόμματος ανταποκρίθηκε στα οργανωτικά καθήκοντα της περιόδου με το πνεύμα μιας μάχιμης κομμουνιστικής οργάνωσης παρά τις δυσκολίες, μέσα σε ένα κλίμα υποχώρησης του λαϊκού κινήματος, ενίσχυσης της απογοήτευσης, αύξησης των πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων. Με τις αποφάσεις των κομματικών σωμάτων, το Μ-Λ ΚΚΕ είχε ενεργητική συμβολή στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με τη δραστήρια συμμετοχή στο μαζικό και πολιτικό κίνημα, με τις θέσεις που διατύπωσε για τον προσανατολισμό τους, με την ενεργητική παρουσία σε εκατοντάδες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν.

Στο 6ο συνέδριο υπογραμμίστηκε εμφατικά η ανάγκη τα οργανωτικά ζητήματα να αποτελέσουν αντικείμενο μιας μεγαλύτερης προσοχής του κόμματος και όλων των μελών και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν στη σωστή λειτουργία της οργάνωσης, στην κομματική οικοδόμηση και στην οργανωτική ανάπτυξη. Μέσα στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από το 6ο συνέδριο και παρά το διάστημα της πανδημίας που παρεμβλήθηκε, των απανωτών λοκ ντάουν και του παρατεταμένου εγκλεισμού, των μεγάλων πιέσεων που ασκήθηκαν στην κοινωνία και της αναγκαστικής προσαρμογής της οργάνωσης στα νέα δεδομένα, που ακόμη δεν έχουν μείνει οριστικά πίσω, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό.

Η λειτουργία της κόμματος βρίσκεται σε ένα πιο αναβαθμισμένο επίπεδο, που αποτυπώνεται στη συστηματική και ζωντανή λειτουργία των οργάνων, στην αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού της οργάνωσης, στην συμμετοχή στους αγώνες και ιδιαίτερα στις διαδηλώσεις, στη συμμετοχή στο μαζικό κίνημα και σε διεργασίες που συντελούνται. Αποτυπώνεται στην έκδοση ανακοινώσεων για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, στη συστηματική έκδοση και στην πληθώρα κειμένων στα έντυπα μας, στο Λαϊκό Δρόμο, στην Πορεία, στα Αντιτετράδια, στη Μαθητική Πορεία, στη λειτουργία των ιστοσελίδων μας και ιδιαίτερα του Προλόγου, στην ποιοτική βελτίωση των κειμένων, στην αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αποτυπώνεται επίσης στη λειτουργία και τη δραστηριότητα των πολιτιστικών μας χώρων, και των δεκάδων εκδηλώσεων πολιτικών και εκπολιτιστικών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αλλά και στο ετήσιο κάμπινγκ της Πορείας με τη συμμετοχή πολλών νέων φίλων και συναγωνιστών. Μέσα από τη δράση μας στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις, μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, μέσα από τις εκδηλώσεις που γίνονται, το Μ-Λ ΚΚΕ έχει διευρύνει τους κύκλους του, έχει συνδεθεί με δεκάδες νέους συναγωνιστές και έχει εντάξει στις γραμμές του νέα μέλη, και αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πλευρά της δουλειάς μας. Παρά όμως τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα αυτό της ένταξης νέων συναγωνιστών στις γραμμές μας, της σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας, στο δρόμο της σύνδεσης με τις μάζες γενικότερα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να κάνουμε, αρκετές αδυναμίες να ξεπεράσουμε και πλευρές της οργανωτικής μας πολιτικής να βελτιώσουμε.

31. Αποφασιστικός κρίκος για τη ικανότητα του κόμματος και των μελών να ανταποκρίνονται στις πιέσεις, στις μεταβολές των συνθηκών, στις ανάγκες και της απαιτήσεις της πάλης, στη σύνδεση με το κόσμο, στην προβολή των σκοπών και των επιδιώξεων, είναι η μεγαλύτερη αφομοίωση της ιδεολογικής και πολιτικής γραμμής και αποφασιστικός κρίκος για τη καλύτερη αφομοίωση της γραμμής είναι η συστηματική λειτουργία της οργάνωσης, με την παρουσία όλων των μελών.

Η βάση της συγκρότησης της οργάνωσης είναι η ζωντανή συμμετοχή και συζήτηση, η μεταφορά εικόνων και προβλημάτων, η συλλογική συμμετοχή στη διαμόρφωση της γραμμής, είναι οι ατομικές συζητήσεις της καθοδήγησης με τα μέλη μας, η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας, είναι η καταγραφή και συζήτηση για τον εξωκομματικό περίγυρο, είναι η τήρηση των κανόνων του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Μέσα στο πλαίσιο της οργάνωσης και των συλλογικών οργάνων και συζητήσεων προωθείται η σύνδεσή μας με τους μαζικούς χώρους και το συνδικαλιστικό κίνημα και οργανώνεται η πάλη μας στις διαδικασίες και διεργασίες των σωματείων και των συλλόγων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Όπου δεν υπάρχει μια καθιερωμένη συστηματική λειτουργία της οργάνωσης, με τη σύγκληση των μελών, τη συζήτηση πάνω στις θέσεις της οργάνωσης, των θεμάτων που μπορούν να θέσουν τα μέλη, τη συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που μπορούν και πρέπει να αναληφθούν, αυτό πρέπει να αποκατασταθεί. Να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο σε αυτή τη κατεύθυνση, διότι αναπόφευκτα δημιουργούνται και ενισχύονται σημάδια αδρανοποίησης και παραλυσίας και δυνάμεις που λιμνάζουν.

Η τήρηση των κανόνων του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, η άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, η δυνατότητα όλων των μελών ελεύθερα να συμμετέχουν στις αποφάσεις του κόμματος, η υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία και του ατομικού στο συλλογικό αποτελούν αυτονόητες για το κόμμα μας αρχές, που πρέπει να διαφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού και με αυτές να διαπαιδαγωγείται όλο το κόμμα για να μπορέσει να παλεύει πολιτικά και ιδεολογικά, τώρα και στο μέλλον, σε όλες τις συνθήκες και δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η εξασφάλιση δημοκρατικού κλίματος στη λειτουργία των ΚΟΒ, η εδραίωση και η τήρηση διαδικασιών δημοκρατικού διαλόγου, η εξοικείωση με την άσκηση και την αποδοχή της κριτικής, ως κάτι αναγκαίο για το προχώρημα της υπόθεσής μας. Όλα τα μέλη και ακόμη περισσότερο τα στελέχη του κόμματος με την στάση τους, πρέπει να καλλιεργούν το συντροφικό κλίμα σχέσεων και λειτουργίας ως αναγκαία βάση για την επίλυση όλων των ζητημάτων.

Παράλληλα, είναι αναγκαία η καταπολέμηση φαινομένων φιλελευθερισμού και ατομιστικών τάσεων, ασυνέπειας και χαλαρότητας στην τήρηση των κομματικών λειτουργιών. Η ισχυροποίηση του κόμματος και των μελών μας προϋποθέτουν την αυστηρή τήρησης της αρχής, της συζήτησης των κομματικών θέσεων στα πλαίσια της οργάνωσης και μόνο και είναι αναγκαία η προώθηση και εμβάθυνση στο πνεύμα της συλλογικής και κομματικής στάσης, όπου αντίστοιχα το πνεύμα του ατομικού εγωισμού αποτελεί ξένο σώμα για μια κομμουνιστική οργάνωση. Είναι επίσης αναγκαία η καταπολέμηση τάσεων αδράνειας και αποφυγής πρακτικών καθηκόντων, γνωρίζοντας πως τίποτε δε θα έρθει από μόνο του και καμία θεωρία, όσο καλή και αν είναι, δεν αρκεί από μόνη της και ακυρώνεται όταν δε συνοδεύεται από την πράξη.

32. Από τη θετική εμπειρία των τελευταίων χρόνων αλλά και από την πάλη του κόμματός μας ξεχωριστή σημασία στην ένταξη νέων συναγωνιστών έχει η πρακτική των οργανωμένων πυρήνων επιρροών. Όπου έχει λειτουργήσει, έχει αξιόλογα αποτελέσματα. Όπου αυτό έχει πραγματοποιηθεί, όπου προσεγγίστηκαν συναγωνιστές γύρω μας με ένα συστηματικό, επίμονο αλλά και υπομονετικό τρόπο, με καλέσματα, ενημερώσεις, ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και άσκηση πολιτικής επίδρασης, έφερε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει σε κάθε πυρήνα της οργάνωσης να αναζητηθούν άμεσα και λεπτομερώς οι δυνατότητες και να διαμορφωθούν οι προϋπόθεσες για να λειτουργήσουν οργανωμένοι πυρήνες επιρροών, με συστηματική λειτουργία, μέσα από την οποία σε ένα βάθος χρόνου θα μπορέσουν να αντληθούν δυνάμεις στην οργάνωση.

Από τη εμπειρία μας αυτή, για το πλάτεμα της οργανωτικής μας δουλειάς εντοπίζονται αδυναμίες που πρέπει περισσότερο και εξαντλητικότερα να συζητηθούν σε όλο το πλαίσιο της οργάνωσης. Η υποτίμηση και αποφυγή της δουλειάς αυτής, η υπόκλιση στις δυσκολίες που υπάρχουν, η υποτίμηση ανθρώπων γύρω μας, η ανταπόκριση στα καθήκοντά μας με τρόπο ρουτίνας και η έλλειψη συστηματικής ζωντανής και επίμονης επαφής με τους ανθρώπους γύρω μας, η αναζήτηση γρήγορων αποτελεσμάτων, είναι ορισμένες από αυτές. Ή το να θέσουμε τον πήχη των απαιτήσεων μας ψηλά κάνοντας δύσκολο το πέρασμά του. Τα οργανωτικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με τα ζητήματα της κομματικής οικοδόμησης και της οργανωτικής ανάπτυξης δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε φτάνει να τα συζητάμε θεωρητικά, ή μόνο να διακηρύττουμε τις επιδιώξεις μας ή μόνο να εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας. Απαιτείται αφ’ ενός η αναγνώριση της σημασίας αυτού του τύπου της οργανωτικής δουλειάς και αφετέρου απαιτούνται πρακτικά βήματα από τα πιο μικρά μέχρι τα σύνθετα μέσα σε όλη την οργάνωση της δουλειάς μας και έλεγχος των βημάτων μας.

Η πολιτικοποίησή των ανθρώπων γύρω μας δε συντελείται μηχανιστικά και αυτόματα, ούτε με την παράθεση κάποιου τσιτάτου, ούτε και αρκεί μια κουβέντα μόνο. Ούτε συντελείται με όρους αντιπαράθεσης, όπου συχνά ανακατεύεται και χάνεται το κύριο από το δευτερεύον. Κάθε μέρα μέσα στις συνθήκες των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων γεννιούνται αγωνιστικές διαθέσεις, που εύλογα και αναπόφευκτα μέσα στην κατάσταση της πολύχρονης υποχώρησης του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, σκορπίζονται και εξανεμίζονται, αλλά ξαναγεννιούνται και ξανααναπτύσσονται.

Η ιδεολογική και πολιτική επίδραση που αποτελεί τον πυρήνα της οργανωτικής ανάπτυξης δυνάμεων απαιτεί χρόνο, επιμονή και συστηματικότητα, κατανοώντας ότι δεν θα βρούμε έτοιμους ανθρώπους με ξεκαθαρισμένα τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, όμως θα βρούμε πολλούς με αγωνιστικές επιδιώξεις και διαθέσεις, με προβληματισμούς και αμφισβητήσεις για την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων, ανησυχίες και ερωτήματα, που αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση σταθερών δεσμών και πολιτικών σχέσεων. Η υπόθεση της σύνδεσης με το κόσμο γύρω μας, είναι το κλειδί για την υπόθεση της κομματικής οικοδόμησης. Όχι μόνο για το αυτονόητο, για το πλάτεμα της οργανωτικής επιρροής και για την ανάπτυξη της οργάνωσης, αλλά διότι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος με την επαφή τους και τη σύνδεση με τον κόσμο κατανοούν καλύτερα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, κατανοούν βαθύτερα την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και εξοπλίζονται πιο αποτελεσματικά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη διάσπαση του κοινωνικού σώματος, που συνίσταται στο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας πλούτου – φτώχειας, τη διόγκωση και διεύρυνση της δεύτερης, στη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην εμφάνιση, με κάποια επιδότηση πολλών μικρών νέων επιχειρήσεων και στην γρήγορη εξαφάνισή τους, στη μεγάλη μετανάστευση της νεολαίας, στην αποβιομηχάνιση και στην ραγδαία υπερδιόγκωση του τριτογενούς τομέα, στη σύνθεση της εργατικής τάξης και των εργατών γης, με ένα μεγάλο κομμάτι της να αποτελείται από μετανάστες προερχόμενους από ανατολικές, ασιατικές, αφρικανικές χώρες και την Αλβανία κλπ.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ραγδαία εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), η ευρεία χρήση του διαδικτύου (internet), του κινητού, η ισχυρή επιρροή των ΜΜΕ, που σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κινήματος, οδηγούν σε μια εξατομίκευση και στον εκμαυλισμό της κοινωνίας, στη θρησκοληψία, στην επιβολή κυρίαρχων αστικών προτύπων, στη θέση της γυναίκας, ακόμη και στην εκφορά και στη λεξιπενία του λόγου, στον ατομικισμό και στις αυταπάτες της παρέμβασης δήθεν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της επίτευξης μιας επίπλαστης, ανύπαρκτης συλλογικότητας.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν, να αναλυθούν σωστά και να καταστήσουν πιο ευέλικτη την παρέμβασή μας. Επίσης θα πρέπει να βρούμε τρόπους να καταστήσουμε πιο ελκυστική και συστηματική την μορφή όλων των παρεμβάσεών μας (εφημερίδα, πολιτιστικοί χώροι, εκδόσεις, προκηρύξεις, αφίσες, ιστοσελίδες, πολιτιστικές, μουσικές, εικαστικές δράσεις, εκδρομές, ΜΜΕ, κείμενα και σε άλλες ξένες γλώσσες κλπ), που σε ένα βαθμό ήδη το κάνουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατό πιο πλατιά γνωστό το περιεχόμενο των θέσεών μας -τις πολιτικές αναλύσεις και αλήθειες που πραγματικά διαθέτει η οργάνωσή μας- και να αποκτήσουμε επαφές και δεσμούς με περισσότερο κόσμο.

33. Το Μ-Λ ΚΚΕ και τα μέλη του, βρίσκονται σταθερά προσανατολισμένα στην παρέμβαση και ανάπτυξη της δράσης τους στο μαζικό κίνημα, στα σωματεία και στους συλλόγους εργαζομένων, για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, για την αγωνιστική τους αντιμετώπιση, για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στην παραλυτική γραμμή του ρεφορμισμού, του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας. Όποτε, μάλιστα, σύντροφοί μας έχουν αναδειχθεί σε θέσεις ευθύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν συμβάλει στην αγωνιστική ενίσχυση των σωματείων τους και στη μαζικοποίησή τους. Όσο και αν το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δεχτεί χτυπήματα από τις κυβερνητικές και εργοδοτικές πιέσεις, όσο και αν έχει υποστεί την πολύχρονη φθορά της κυριαρχίας των ρεφορμιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενεργοποίησης δυνατοτήτων στα σωματεία των εργαζομένων. Η δραστήρια συμμετοχή μας στο σώμα του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να αποτελεί σταθερό κεντρικό προσανατολισμό. Η εμπειρία δείχνει ότι όποιος αξιόλογος σε μαζικότητα αγώνας αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, πέρασε μέσα από τα σωματεία και αυτά αποτελούν και θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία μαζικής πάλης των εργαζομένων. Στον τομέα αυτό που είναι ζωτικός για να αναπτύξει το κόμμα μας τα νήματα σύνδεσης με τους εργαζόμενους και τις μαζικές οργανώσεις τους, υπολείπονται πολλά που πρέπει να κάνουμε και να οργανώσουμε στο μέλλον. Η στράτευση όλων των μελών και επιρροών που μπορούμε να επιδράσουμε στα σωματεία τους, η καλύτερη επεξεργασία της συνδικαλιστικής μας γραμμής, η αυτοτελής προβολή της, η πάλη να τη διαδώσουμε, που σημαίνει και αντιπαράθεση με τις λαθεμένες θέσεις που προβάλλονται στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση του δυναμικού της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου, η αύξηση της επιρροής τους και η διεύρυνση της παρουσίας τους είναι τα κεντρικά ζητήματα των συνδικαλιστικών μας δυνάμεων.

Η πυκνή κάθοδος του κόμματος με βάση τις πολιτικές του κατευθύνσεις σε μικρές και μεγάλες διαδηλώσεις αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής και αγωνιστικής του έκφρασης. Αποτελεί αυτονόητη και αναγκαία μορφή και μέσο πάλης για την αντίκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής των αστικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η παρουσία του κόμματος μας, σε μια σειρά πόλεις, με βάση τις οργανωμένες μας δυνάμεις, τα μπλοκ που συγκροτούνται, ο παλμός τους και η εικόνα τους, είναι θετική, εκπέμποντας ένα αγωνιστικό μήνυμα. Η κάθε κινητοποίηση, πολύ περισσότερο αυτές που διακρίνονται για τη μαζικότητά τους, αποτελεί βήμα αγωνιστικής διέγερσης, ενίσχυσης της πολιτικοποίησης και της μαχητικοποίησης και υπάρχουν αναμφισβήτητα περιθώρια μαζικότερων παρεμβάσεων, καλύτερης συγκρότησης των μπλοκ μας και μεγαλύτερης διακίνησης των υλικών μας, ανακοινώσεων, εφημερίδας ή περιοδικών. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη περισσότερα περιθώρια τραβήγματος δυνάμεων σε διαδηλώσεις, που μετεωρίζονται ή που διστάζουν να κατέβουν, που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν φοβίες και καχυποψίες ή που δεν ξέρουν πού και με ποιον, και η στάση μας και το παράδειγμά μας, τα επιχειρήματα ή οι παροτρύνσεις και οι ενημερώσεις μας μπορούν να συμβάλουν θετικά.

34. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε δεκάδες εκδηλώσεις ιδιαίτερα στους πολιτιστικούς μας χώρους με ποικιλία περιεχομένου. Ιδεολογικές και ιστορικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές. Η λειτουργία των πολιτιστικών μας χώρων, ο πλούτος των εκδηλώσεων, η αξιοποίηση δυνατοτήτων, εντός και εκτός της οργάνωσης, η παρουσία ευρύτερου κόσμου έχει δώσει καρπούς και έχει βοηθήσει σημαντικά στους στόχους της ανύψωσης του γενικού πολιτικού επιπέδου της οργάνωσής μας, στην ενίσχυση της οργανωτικότητάς μας και ιδιαίτερα στη σύνδεσή μας με ευρύτερες δυνάμεις, έτσι ώστε το Σήμα, η Σφήνα και η Πυξίδα να αποτελούν ένα νευραλγικό τομέα της δουλειάς μας, που πρόσφερε πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Αυτό προϋποθέτει το μεγαλύτερο αγκάλιασμα της δραστηριότητας των χώρων μας από όλο το κομματικό δυναμικό και ιδιαίτερα από το δυναμικό της νεολαίας. Μέσα από την ενεργητική στήριξη και παρουσία, τη ζωντανή συμμετοχή με ιδέες και προτάσεις για το περιεχόμενο και μέσα από τη προσέλκυση φίλων. Με άξονα τις εκδηλώσεις οι πολιτιστικοί χώροι μπορούν να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στα αναγκαία πολιτικά και ιδεολογικά ερεθίσματα και προβληματισμούς, στην πολιτικοποίηση και την διεύρυνση του κοινωνικού και πολιτικού περίγυρου της οργάνωσης, στην οργανωτική μας ανάπτυξη. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε και τις ψηλές οικονομικές απαιτήσεις, τα ενοίκια και τα λειτουργικά κόστη των χώρων και την ανάγκη πυκνών μαζικών εκδηλώσεων για την οικονομική τους στήριξη, που αποτελεί όρο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

35. Η Νεολαία της οργάνωσής μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στη συμμετοχή της στους αγώνες, στη συμμετοχή στις απεργίες, κόντρα σε εργοδοτικές πιέσεις και απειλές, στη δυνατότητα της αντιπαράθεσης με τα άλλα ρεύματα, αποτυπώνεται στη συγγραφή κειμένων και αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου σήκωσε το κύριο βάρος της δημόσιας εκπροσώπησης του κόμματος. Αποτυπώνεται στην ετήσια σύσκεψη της Πορείας, στη λειτουργία και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε στους πολιτιστικούς μας χώρους αλλά και στην οργάνωση, το περιεχόμενο και την παρουσία της στα καλοκαιρινά κάμπινγκ.

Είναι ωστόσο περιορισμένη η σύνδεση της νεολαίας με τους ζωντανούς χώρους του νεολαιίστικου κινήματος και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες πρώτα από όλα από το ΚΣ της Πορείας και από όλη την οργάνωση της νεολαίας που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν την επαφή μας με νέους φοιτητές και μαθητές. Η σύνδεσή μας με φοιτητές και μαθητές πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την οργάνωση της νεολαίας, αλλά να αποτελέσει ζητούμενο για όλες τις κομματικές οργανώσεις και δυνάμεις, αξιολογώντας ότι αποτελεί ένα κρίσιμο τομέα για το μέλλον της κομματικής υπόθεσης. Ιδιαίτερα μπορούν να συμβάλουν σύντροφοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερη επαφή με τη νεολαία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα και αξιόλογη εμπειρία. Ιδιαίτερη σημασία για τον τομέα των νέων εργαζομένων έχει η μεταφορά εμπειριών συνδικαλιστικής δράσης και παρέμβασης στο μαζικό κίνημα και η ΕΡΓΑΣ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος είναι απαραίτητο να καταπιαστούν βαθύτερα και συστηματικότερα με αυτό το κεφάλαιο.

Η εφημερίδα του κόμματος, ο «Λαϊκός Δρόμος», έχει κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από τις βασικές εξελίξεις, και προβολής της κομματικής γραμμής και των θέσεών μας, με το δεδομένο πάντα μιας δεκαπενθήμερης εφημερίδας. Είναι διαπιστωμένο πως, όπου διακινείται συστηματικά, μπορεί να αποτελέσει εφημερίδα με δυνατότητες ανάγνωσης από ευρύτερες δυνάμεις. Η αναγνωσιμότητα των κειμένων που γράφονται στο «Λαϊκό Δρόμο» είτε απευθείας από την εφημερίδα, είτε μέσω των ιστοσελίδων ή της διακίνησης μέσω κοινωνικών δικτύων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στοιχείο που δείχνει και την διεύρυνση του ενδιαφέροντος αλλά και την ποιότητα των κειμένων. Μπορούμε χωρίς καμιά έπαρση να ισχυριστούμε ότι ο «Λαϊκός Δρόμος» αποτελεί μια εφημερίδα με μεστή αρθρογραφία, πολιτική σοβαρότητα και καθαρότητα, μια αριστερή και κομμουνιστική φωνή που μπορεί να διαβαστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στα κείμενα του «Λαϊκού Δρόμου», όπως και δυνατότητες ανταποκρίσεων από περισσότερες περιοχές της χώρας, από περισσότερους συνδικαλιστικούς και εργασιακούς χώρους. Το κύριο σε κάθε περίπτωση είναι η συστηματική ανάγνωση της εφημερίδας από τα μέλη, καθώς αποτελεί το βασικό κανάλι για την επίγνωση των θέσεων της οργάνωσης στα βασικά πολιτικά ζητήματα και εξελίξεις και βασικό εξοπλισμό για την ιδεολογικοπολιτική δουλειά που αναπτύσσει η οργάνωση. Η διακίνηση στις συγκεντρώσεις και στις εκδηλώσεις, ή ατομικά όπως ορισμένοι σύντροφοι το κάνουν, είναι μια καίρια πολιτική και οργανωτική δουλειά.

Σημαντική υπόθεση για την πλατιά μας απεύθυνση αποτελεί ο Πρόλογος και η δουλειά που γίνεται για την τροφοδοσία του με κείμενα. Η ιστοσελίδα του Προλόγου αποτελεί ένα αναντικατάστατο εργαλείο για το ξάνοιγμα του Μ-Λ ΚΚΕ σε ένα ευρύτερο κοινό και υπάρχουν δυνατότητες για την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνσή του. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν και στην αποτελεσματικότερη και εντονότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν για τη νεολαία και όχι μόνο, το βασικό πλέον κανάλι ενασχόλησης και ενημέρωσης.

Η δραστηριότητα των Μορφωτικών εκδόσεων έχει εξασθενίσει σε σχέση με ένα προηγούμενο διάστημα. Από την προηγούμενη εκδοτική δραστηριότητα μέχρι την τελευταία με την έκδοση του βιβλίου για τα 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο έχει αποδειχτεί η θετική συμβολή στη συμπλήρωση ιστορικών, ιδεολογικών και πολιτικών κενών ιδιαίτερα για τη νεολαία. Πρέπει να αναζητηθεί εκείνο το σχήμα των συντρόφων που θα αναλάβει την αναζωογόνηση των Μορφωτικών εκδόσεων και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Ο τομέας της οικονομικής δουλειάς παρατίθεται στο τέλος των οργανωτικών μας ζητημάτων αλλά δεν είναι τελευταίος. Κάθε άλλο. Αποτελεί τομέα ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του συνόλου της πολιτικής και οργανωτικής μας δουλειάς. Είναι δεδομένο ότι η καθήλωση των μισθών και η ακρίβεια στενεύουν τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης και συμβολής στην υπόθεση του κόμματος. Είναι επίσης γνωστό ότι το Μ-Λ ΚΚΕ δεν διαθέτει άλλους πόρους πέρα από την συνδρομή των μελών και τις ενισχύσεις των φίλων του. Οι πλευρές πάνω στις οποίες μπορεί να ισχυροποιηθεί το οικονομικό μέτωπο της οργάνωσης, είναι η έγκαιρη καταβολή των μηνιαίων συνδρομών, είναι η διακίνηση των εντύπων της οργάνωσης, η ενίσχυση της παρουσίας στους πολιτιστικούς χώρους και στο κάμπινγκ, είναι η πλατιά οικονομική απεύθυνση στον εξωκομματικό περίγυρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενίσχυση αυτών των πλευρών αποτελεί ταυτόχρονα ενίσχυση και του πολιτικού και οργανωτικού μας μετώπου.

Το Μ-Λ ΚΚΕ πέρασε μέσα από πολύχρονες δοκιμασίες και πολιτικές μάχες, άλλες απλές και εύκολες, άλλες σύνθετες και δύσκολες και κατέδειξε διαχρονικά με τις θέσεις του και με τη στάση του την ακλόνητη πεποίθησή του στην υπόθεση του λαϊκού κινήματος και τη σταθερή του προσήλωση στο στόχο της ενότητας των πραγματικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και την προώθηση των επαναστατικών σκοπών του.

Όσο και να απαιτηθεί, όσο και να χρειαστεί για αυτό το σκοπό σταθερά πρέπει να επιμείνουμε, διότι μόνο με αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσει το λαϊκό κίνημα να ανοίξει το δρόμο των αποφασιστικών αναμετρήσεων με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής αγριότητας. Η βάση πάνω στη οποία πατάει και θα μπορέσει να πατήσει η συμβολή του Μ-Λ ΚΚΕ στην υπόθεση αυτή δεν είναι άλλη από την ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, η αφομοίωση των σκοπών και του περιεχόμενου της πάλης που διεξάγουμε, η σύνδεση με τον εργαζόμενο λαό, η προσέλκυση νέων συναγωνιστών, το χτίσιμο γερών κομματικών οργανώσεων. Σε αυτά συμπυκνώνονται οι στόχοι των οργανωτικών μας προβλημάτων και καθηκόντων.