Εδώ και πολλές εβδομάδες (από τις 23 Μαΐου) ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του σε υφ’ όρων απόλυση, έχοντας εδώ και έξι μήνες εκτίσει το απαιτούμενο από τον νόμο μέρος της ποινής του στη φυλακή. Το αίτημά του όμως δεν έχει γίνει δεκτό, καθώς κρίθηκε ότι παραμένει «επικίνδυνος» σε περίπτωση που βγει από τη φυλακή.

Νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας σε πλήρη απομόνωση, σε συνθήκες που για την ιατρό του συνιστούν βασανιστήριο. Ενώ  ακόμα και στην γιατρό του απαγορεύθηκε η κλινική εξέταση και η ίδια είδε τον απεργό πείνας μέσα απ’ τα κάγκελα, παρουσία αστυνομικού που άκουγε και έβλεπε την επικοινωνία γιατρού-ασθενή.

Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο Εφετών Λαμίας αν και εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες η έφεση του απεργού πείνας δεν έχει ακόμα συγκληθεί για να την εξετάσει, δείχνοντας ότι δεν συμμερίζεται τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης.

Tον Δεκέμβριο του 2021, ο κρατούμενος, αναρχικός, Γιάννης Μιχαηλίδης, συμπλήρωσε το απαιτούμενο από τον νόμο διάστημα έκτισης της ποινής του (8,5 έτη για καταδίκη 20 ετών) πριν μπορέσει να ζητήσει την υφ’ όρων απόλυσή του. Τον Φεβρουάριο ωστόσο του 2022, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας αποφασίζει ότι «δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων».

Ο δικηγόρος του Γιάννη Μιχαηλίδη, Γιώργος Κακαρνιάς, εξηγεί ότι «ο Μιχαηλίδης όπως και όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να εκτίσουν ένα συγκεκριμένο διάστημα στη φυλακή, μέχρι να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι κρατούμενοι συνεχίζουν να εκτίουν την ποινή τους σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό γίνεται με την επιβολή κάποιων όρων. Το συγκεκριμένο χρονικό όριο ο Μιχαηλίδης το έπιασε από τον Δεκέμβριο του 2021. Υπέβαλε την πρώτη του έφεση, η οποία απορρίφθηκε. Μετά από δύο μήνες, ξαναϋπέβαλε αίτηση, αυτή ξαναπορρίφθηκε. Πήγε στο Συμβούλιο στις 12 Μαΐου, κατέθεσε τις απόψεις του, κατέθεσαν οι μάρτυρές του, προσκομίσαμε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν το γεγονός ότι ο Μιχαηλίδης δεν είναι κίνδυνος για την κοινωνία και πρέπει να βγει. Από τις 12 Μαΐου παρήλθε ένα διάστημα 30 ημερών περίπου, μέχρι να βγει η απορριπτική, η οποία απλώς υιοθετούσε την εισαγγελική πρόταση χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη».

Από τις 23 Μαΐου, ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας και αυτές τις μέρες νοσηλεύεται, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Έχει χάσει περισσότερο από το 21% του σωματικού του βάρους με αποτέλεσμα η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξετάσεις του, τα όργανά του -ειδικά η καρδιά- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το συκώτι να παρουσιάζει σοβαρές πιθανότητες για μόνιμη βλάβη, ενώ παράλληλα υπάρχει ο φόβος μιας ενδεχόμενης εσωτερικής αιμορραγίας.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται, είναι πλέον θέμα χρόνου να εμφανίσει κάποια πολυοργανική ανεπάρκεια ή κάτι άλλο που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες ή και σε ακόμα χειρότερες εξελίξεις» τόνισε ο Γ. Κακαρνιάς.

Ο Μιχαηλίδης νιώθει επανειλημμένα «στοχοποιημένος», με τη μεταχείριση που του επιφυλάσσουν οι αρχές να μοιάζει εκδικητική.

Μέσα σε όλα αυτά συνυπάρχει και ένας πολύ βαρύς συμβολισμός. Πριν λίγες μέρες, η εισαγγελία Εφετών Λαμίας αποφάσισε την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο, Επαμεινώνδα Κορκονέα, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του «σύννομου έντιμου βίου» που δεν του αναγνώρισε ο Άρειος Πάγος. «Μιλάμε για διαφορετικό δικαστικό σχηματισμό της εισαγγελίας Εφετών Λαμίας. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, δίκασε την υπόθεση Κορκονέα, το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας θα εξετάσει την έφεση Μιχαηλίδη. Εντάξει, οι δικαστές στη Λαμία δεν είναι και υπερβολικά πολλοί, ωστόσο είναι διαφορετικό δικαστικός σχηματισμός του ίδιου Εφετείου. Είναι σημαντικό. Είναι μία συγκυρία, όπου τη στιγμή που Μιχαηλίδης διεκδικεί την ελευθερία του, βγήκε αυτή η απόφαση για τον Κορκονέα, σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε ο Άρειος Πάγος» σχολιάζει ο Γ. Κακαρνιάς.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το