Αναψυκτήρια, έχουμε πολλά. Ίσως έχουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε. Ωστόσο, για μια Ελλάδα που θα επιλέξει να διεκδικήσει, ως χώρα, τη θέση του σερβιτόρου της Ευρώπης, κάποιοι αισθάνονται πως χρειαζόμαστε περισσότερα: ίσως μάλιστα θα πρέπει να μετατρέψουμε ό,τι έχουμε, ακόμα και τα Μουσεία μας, σε αναψυκτήρια.

 Θυμίζουμε ότι το πιο σημαντικό βήμα για την αναψυκτηριοποίηση των Μουσείων μας, τις τελευταίες δεκαετίες, έγινε με την ίδρυση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Με ισχυρό το άρωμα της «ανάπτυξης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας χώρος Παιδείας και Πολιτισμού αποκτούσε τόσο έντονα στοιχεία τουριστικού πολυχώρου, εν προκειμένω με έμφαση στην εστίαση. Δίπλα στα 14.000 τ.μ. εκθεμάτων, προστέθηκαν περίπου 1.000 τ.μ. για καφέ και εστιατόριο (το τελευταίο μάλιστα μπορεί κανείς να επισκεφτεί παρακάμπτοντας τα εκθέματα, και χωρίς να πληρώσει εισιτήριο, αν τυχόν εδώ υπάρχει κάποιος συμβολισμός). Λίγα μέτρα μακριά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το 5ο καλύτερο παγκοσμίως εστιατόριο εντός Μουσείου σερβίρει «μανιτάρια πλευρώτους μπουρδέτο με ταλαγάνι, λιαστή ντομάτα και μπέικον βινεγκρέτ» και «παραδοσιακό τραχανά με χειροποίητο λουκάνικο κόκκορα που θυμίζει την παστιτσάδα, με μια πινελιά απόανεβατό τυρί Γρεβενών».

 Τη σκυτάλη σήμερα παίρνει το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Ελαφρώς θαμμένο από την αδιαφορία της Πολιτείας, εδώ και δεκαετίες στο εσωτερικό του φυλάσσεται πολύτιμη συλλογή επιγραφών και γλυπτών, προσβάσιμη σε λίγους. Η συλλογή περιμένει υπομονετικά να της αποδοθεί αυτό που δικαιούται, να φανερωθεί στο κοινό, και μάλιστα στον τόπο που τη γέννησε.

Αντ’ αυτού, εδώ και έναν χρόνο το ΥΠΠΟ δρομολογεί τη μεταφορά του συνόλου των εν λόγω αρχαιοτήτων από το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο στον Μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά σε συνεργασία με τη LAMDA DEVELOPMENT. Προφανώς, αφενός δεν μπορεί να υπάρξει πρόνοια για ανάδειξη της συλλογής στις αρχαιολογικές αποθήκες της καζινοπολιτείας του Ελληνικού, παρά μόνο σχεδιασμοί για συντήρηση και φύλαξή της. Αφετέρου, το αδειασμένο πλέον Παλαιό Μουσείο, επισκευάζεται και διαρρυθμίζεται προκειμένου να επαναλειτουργήσει, και να ανοίξει επιτέλους τις πύλες του στο κοινό σαν …αναψυκτήριο, και σαν χώρος περιοδικών εκθέσεων.

Ας σημειωθεί ότι η μεταφορά της συλλογής στο Ελληνικό, παρεμπιπτόντως ανατρέπει ευρύτερους για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά σχεδιασμούς που υλοποιούνται από το …1974 οπότε με προεδρικό διάταγμα τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Πειραιά για να επεκταθεί το Μουσείο στα πέντε όμορα, ήδη απαλλοτριωμένα, κτήρια επί της οδού Αλκιβιάδου.

Ακόμη και από την άποψη της αστικής επένδυσης, η απο-πολιτιστική μετατροπή των αρχαιολογικών χώρων σε τουριστικά ντεκόρ, οι κιτς σκηνογραφικές αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων (με εμβληματικό παράδειγμα την αναστήλωση κίονα στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης), και οι εκμοντερνισμοί ιστορικών κτηρίων με αλλαγή χρήσης, από Μουσεία σε αναψυκτήρια, εν τέλει δεν φέρνουν ούτε έσοδα ούτε τουρίστες. Υποβαθμίζουν και υποτιμούν το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας, και αποτυγχάνουν στη μοναδική, πρώτη και τελευταία, κυβερνητική αγωνία, το χρήμα.

Ζητάμε να προστατευτεί και να αναδειχτεί η Συλλογή επιγραφών και γλυπτών του Παλαιού Μουσείου Πειραιά. Όχι στην εκποίηση του Πολιτισμού! Όχι αναψυκτήρια στη θέση των Μουσείων!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το