Περίπου 16.000 εργαζόμενοι της εταιρείας Repsol βγήκαν σε τριήμερη απεργία, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή σε περίπου χίλια κέντρα

Τα συνδικάτα της Repsol στην Ισπανία κάλεσαν σε τριήμερη απεργία από την Παρασκευή, προκειμένου να καταγγείλουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων τους εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού που διέρχεται η οικονομία. H Repsol είναι παγκόσμια εταιρεία ενέργειας με έδρα τη Μαδρίτη.

Τις κινητοποιήσεις έχουν καλέσει η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Επιτροπών Εργαζομένων (CCOO), το Γενικό Συνδικάτο Εργαζομένων (UGT), το Συνδικάτο Εργαζομένων (STR) και το Συνδικάτο Εργαζομένων (USO). Σχεδόν 16.000 εργαζόμενοι του ομίλου Repsol καλούνται στην απεργία που ξεκίνησε αυτή την Παρασκευή σε περίπου χίλια κέντρα της εταιρείας ενέργειας.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η πρώτη ημέρα της απεργίας είχε 95% συμμετοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα συνδικάτα, οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται για να καταγγείλουν ότι «με την απροθυμία της εταιρείας να καταλήξει σε συμφωνία για αυξήσεις μισθών, οι εργαζόμενοι της Repsol έχασαν την αγοραστική τους δύναμη».

Υπό αυτή την έννοια, ο γραμματέας επικοινωνίας του STR, Jordi Margalef, είπε ότι «έχουν παγώσει τους μισθούς μας από το 2020, κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με τα μεγάλα οικονομικά κέρδη του ομίλου Repsol».

Οι εργαζόμενοι της Repsol αντιδρούν: «Ή μοιραστείτε τα κέρδη σας με το εργατικό δυναμικό ή θα υπάρξει απεργία»

Ταυτόχρονα, η CCOO επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι της ισπανικής εταιρείας «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με απεργίες το δικαίωμα να μην χάνουν χιλιάδες ευρώ σε μια περίοδο πληθωριστικής αβεβαιότητας και με την εταιρεία να έχει ιστορικά κέρδη”.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα κέρδη της Repsol υπολογίζονται στα 1.400 εκατ. ευρώ (περίπου 1.412 εκατ. δολάρια) και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους για το πάγωμα των μισθών τους.

Σύμφωνα με εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο πληθωρισμός στην Ισπανία βρίσκεται επί του παρόντος στο 10,2%.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το