Χαιρετισμός του ΚΚΕ(μ-λ)

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Το 7ο Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια εποχή έντονων αντιδραστικών εξελίξεων στη χώρα μας και παντού στο κόσμο. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού κλιμακώνουν καθημερινά την επίθεσή τους στην εργατική τάξη, τους λαούς και τη νεολαία. Επιχειρούν να προσδώσουν στρατηγικό χαρακτήρα στη νίκη τους απέναντι στους ταξικούς τους εχθρούς, μετά το κλείσιμο του κύκλου της εφόδου των εργατών και των λαών που οριοθετήθηκε από την καπιταλιστική παλινόρθωση, την υποχώρηση και την ήττα του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν παλιά και νέα χαρακτηριστικά της αθεράπευτης -ολόπλευρης πλέον- δομικής κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Αυτή είναι που τους οδηγεί σε νέες εκστρατείες επανακατάκτησης του κόσμου, ανεβάζοντας κλίμακες τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε πολεμικό παροξυσμό αλλά και σε μεγάλη ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, φτώχεια, εξαθλίωση και φασιστικοποίηση.

Τελευταία αλλά, δυστυχώς, όχι έσχατα είναι τα εξελισσόμενα σφαγεία της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης. ΗΠΑ-Ρωσία και οι σύμμαχοί τους έχουν επαναφέρει με αιματηρό τρόπο το επίκεντρο της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη, απειλώντας με γενικευμένο πόλεμο τους λαούς και την παγκόσμια ειρήνη, ενώ οι αναφορές περί της δυνατότητας χρήσης των πυρηνικών όπλων δείχνουν το μέγεθος των κινδύνων που κυκλώνουν την ανθρωπότητα ολόκληρη. Το φασιστικό κράτος του Ισραήλ, από την άλλη, με τις πλάτες των δυτικών συμμάχων του, αιματοκυλά για πολλοστή φορά τον ηρωικό παλαιστινιακό λαό. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να ξαναγίνει θέατρο διευρυμένης σφαγής.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση, για λογαριασμό του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, δεν έχει αφήσει πλευρά της ζωής και της δουλειάς των λαϊκών στρωμάτων που να μην επιτεθεί. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες χτυπιούνται με όλους τους τρόπους. Η πολιτική της ακρίβειας, της λιτότητας και της φτωχοποίησης, η διάρρηξη των όποιων κοινωνικών συμμαχιών του παρελθόντος, συνοδεύονται από την ένταση της φασιστικοποίησης, πλευρά της οποίας είναι η κρατική τρομοκρατία και καταστολή, σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Η αποβιομηχάνιση και η διάλυση του πρωτογενούς τομέα είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΟΚ-ΕΕ-ΟΝΕ και της παραρτημοποίησης της χώρας μας στους δυτικούς ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλιά τους. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει κάνει άλματα στη μετατροπή της σε μια ολόκληρη αμερικανονατοϊκή βάση υποστήριξης και εφόρμησης στους γύρω λαούς. Η εμπλοκή της άρχουσας τάξης σε όλα τα εξελισσόμενα πολεμικά μέτωπα για λογαριασμό ΗΠΑ και ΕΕ έχει ανεβάσει ταχύτητα κινδύνου για το λαό μας, ενώ ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, παρά την αμερικανόπνευστη «φιλία και συνεργασία», είναι η κύρια πλευρά των σχέσεων-αντιθέσεων ανάμεσα στις δύο εξαρτημένες άρχουσες τάξεις, με εν δυνάμει επικίνδυνες συνέπειες.

Όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται, ακολουθούμενες από τις ρεφορμιστικές-οπορτουνιστικές, δουλεύουν -καθεμιά από την θέση της- ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό και υπέρ του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Τα «κλαδιά» τους στο εργατικό κίνημα, στις πόλεις και τις γειτονιές, στη μαθητική, φοιτητική και εργαζόμενη νεολαία, υπονομεύουν ανοιχτά πλέον κάθε προσπάθεια αγωνιστικής απάντησης. Δεν έχουμε παρά να δούμε τις πρόσφατες φοιτητικές, μαθητικές, αγροτικές και εργατικές κινητοποιήσεις για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: όχι μόνο συναινούν αλλά βάζουν και πλάτη από «τα μέσα» για την αποσυγκρότηση των αντιστάσεων, την καλλιέργεια ανημποριάς και ηττοπάθειας, το χαντάκωμα των λαϊκών δικαίων. Χαρακτηριστική είναι η στάση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ακολουθούμενων, δυστυχώς, από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα αλλά και Σωματεία, που λειτουργούν εξόφθαλμα απεργοσπαστικά και διασπαστικά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, η ταξική πάλη οξύνεται διεθνώς και στη χώρα μας. Μεγάλα εργατικά-λαϊκά-νεολαιίστικα ξεσπάσματα και εξεγέρσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία του πλανήτη αλλά και στον τόπο μας. Αποτελούν απόδειξη της αναζήτησης διεξόδου από πλευράς των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων και ορίζουν αναβαθμισμένες ευθύνες για την πάλη των δυνάμεων που θέλουν να υπηρετήσουν την συγκρότηση της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος που απαιτεί η εποχή μας.

Έχει γίνει πλέον φανερό ότι η οργάνωση, η αντίσταση, η διεκδίκηση -στην κατεύθυνση αναμέτρησης και όχι συνδιαλλαγής με τις δυνάμεις του συστήματος και σε όλα τα επίπεδα- είναι η μόνη γραμμή πάλης που μπορεί να παράξει αποτελέσματα για τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στο κίνημα και την Αριστερά. Αποτελέσματα πρώτα απ’ όλα για την ίδια την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. Αυτή η γραμμή θα υλοποιείται, στο βαθμό που παίρνονται πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής δράσης τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στα συνδικάτα, στις γειτονιές, στους φοιτητικούς συλλόγους, σε όλους τους χώρους που ζει, δουλεύει και σπουδάζει η καταπιεζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Πρόκειται για αναγκαίο και επιβεβλημένο ζητούμενο της εποχής μας, για την προσπάθεια αναχαίτισης της αντιλαϊκής επέλασης, βελτίωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων αλλά και ανάδειξης-σύνδεσης των σημερινών και αυριανών αγώνων με την προοπτική των μεγάλων στρατηγικών στόχων, ιδιαίτερα από την πλευρά των κομμουνιστών: την κατάχτηση της Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού.

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζουμε το Συνέδριό σας και ευχόμαστε ένα θετικό αποτέλεσμα στις εργασίες του

Το Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ)

***

Χαιρετισμός του Γραμματέα της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας

Είναι τιμή για μένα που προσκλήθηκα να χαιρετίσω εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, το έβδομο συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ.
Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μία περίοδο μεγάλων ταραχών, εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ και ΕΕ από την μία πλευρά και Κίνα – Ρωσία από την άλλη.

Μια περίοδο όπου συντελείται μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από τον δολοφόνο Νετανιάχου, με τη βοήθεια των λοιπών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των υποταγμένων σε αυτές κυβερνήσεις. Μεταξύ τους δυστυχώς βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση, ερχόμενη σε αντίθεση με την βούληση του ελληνικού λαού.
Γινόμαστε παράλληλα μάρτυρες της καταπάτησης των ανθρωπίνων και των εργασιακών δικαιωμάτων, και της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, με τους περισσότερους από εσάς γνωριζόμαστε από τους αγώνες στους δρόμους, συμμετέχοντας στις πορείες αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην εν εξελίξει εθνοκάθαρση σε βάρος του.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο ιμπεριαλισμός καταπολεμιέται μόνο με αγώνες στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε κάθε ζωτικό χώρο.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση, και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Άχμεντ Χασάν
Γραμματέας της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας

***

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας (MLPD)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Τις καλύτερες ευχές και επαναστατικούς χαιρετισμούς από το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας, τον Σύνδεσμο Νεολαίας Rebell (Επαναστάτης) και την οργάνωση παιδιών Red Foxes (Κόκκινες Αλεπούδες) στο 7ο συνέδριό σας!

Το Συνέδριο σας γίνεται σε ταραχώδεις καιρούς. Παγκοσμίως, ο ιμπεριαλιστικός κόσμος δεν προσφέρει προοπτικές. Αντίθετα, έχει δημιουργήσει μια υπαρξιακή κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα!

Καταρχάς, ο σοβαρός κίνδυνος παγκοσμίου πολέμου αυξάνεται με την προετοιμασία ενός παγκόσμιου και πυρηνικού πολέμου που ξεκινά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες μεταξύ τους. Από τη βάναυση γενοκτονία του Σιωνιστικού Ισραήλ κατά των παλαιστινιακών μαζών, ιδιαίτερα στη Γάζα. Μια πυρκαγιά απειλεί να αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.

Δεύτερον, η παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή έχει αρχίσει. Μια εξελισσόμενη διαδικασία καταστροφής και αυτοκαταστροφής της βιόσφαιρας έχει τεθεί σε κίνηση. Το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα βιώσατε καύσωνες, πλημμύρες και σοβαρές δασικές πυρκαγιές που απείλησαν άμεσα τις ζωές ανθρώπων.

Τρίτον, βιώνουμε μια τάση προς τον φασισμό και προς τηδεξιά. Η Γερμανία είναι πρωτοπόρα σε αυτές τις τάσεις στην ΕΕ με μια απάνθρωπη προσφυγική πολιτική και μια απεριόριστη υποστήριξη του Ισραήλ, στον απάνθρωπο πόλεμό του εναντίον της Γάζας.

Αυτά έχουν τη δυνατότητα να βυθίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα στην καταστροφή.

Αποκλειστικά, το κυρίαρχο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι υπεύθυνο για αυτό!

Αλλά δεν είναι μόνο οι δυνάμεις της καταστροφής που αυξάνονται, αλλά ωριμάζουν και οι προϋποθέσεις για τους εργάτες και τις πλατιές μάζες να διαλύσουν τα παλιά δεσμά με τις καπιταλιστικές και φεουδαρχικές κοινωνίες, να αναζητήσουν νέο προσανατολισμό και πάνω απ’ όλα μια κοινωνική εναλλακτική, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τη δυστυχία. Οι δυνάμεις που επικρίνουν τον καπιταλισμό αυξάνονται στον κόσμο. Αλλά οι δυνάμεις που αγωνίζονται για τα ενωμένα σοσιαλιστικά κράτη του κόσμου εξακολουθούν να είναι σαφώς πολύ αδύναμες! Γι’ αυτό το κόμμα σας και το συνέδριό σας είναι υψίστης σημασίας. Οι επαναστάτες πρέπει να κερδίσουν νέα εκτίμηση των μαζών για τον σοσιαλισμό. Απαιτείται το λιγότερο διασυνοριακή συντονισμένη προετοιμασία της διεθνούς επανάστασης. Ευχόμαστε πολύ στενότερη συνεργασία και θαρραλέες αποφάσεις από το συνέδριό σας.

Στην Ελλάδα γινόμαστε μάρτυρες απεργιών και αποκλεισμών κατά των αποστολών όπλων προς το Ισραήλ, γενικών απεργιών κατά της κυβέρνησης, ακατάπαυστων αγώνων μεταλλωρύχων και χαλυβουργών στη Λάρυμνα, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, για εργασία και ασφάλεια στην εργασία. Η αντιδραστική ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καταστείλει τις διαμαρτυρίες με γκλομπς και χημικά δακρυγόνα.

Αυτοί οι αγώνες είναι από πολλές απόψεις πρότυπο για τους εργαζόμενους και τις πλατιές μάζες στην Ευρώπη. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά η ηγεσία βρίσκεται ακόμα στα χέρια των (νεο-) ρεβιζιονιστών. Αυτό στερεί από τον αγώνα τη σοσιαλιστική προοπτική του, και από τους αγώνες τον χαρακτήρα τους ως σχολείο της ταξικής πάλης.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η επαναστατική παγκόσμια οργάνωση ICOR διοργανώνει φέτος ένα Σεμινάριο για τον Λένιν, από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου στο Truckenthal της Θουριγγίας, υπό τον τίτλο “Οι διδασκαλίες του Λένιν είναι ζωντανές!” με κόμματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Οι εμπειρίες από την κομματική οικοδόμηση και την ταξική πάλη στην Ελλάδα θα ήταν σίγουρα πολύ εμπλουτιστικές! O ICOR (Διεθνής Συντονισμός Επαναστατικών Κομμάτων και Οργανώσεων) θα ήταν πολύ ευτυχής αν υποβάλατε αίτηση για μια εισαγωγική συνεισφορά σε ένα από τα επτά θεματικά τμήματα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ευχόμαστε σε εσάς και στο συνέδριό σας μεγάλη επιτυχία, μια υποδειγματική επαναστατική προλεταριακή κουλτούρα συζήτησης, και καλές και μακρόπνοες αποφάσεις!

Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Εμπρός για τη μαρξιστική-λενινιστική κομματική οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ του

Μ-Λ ΚΚΕ και του MLPD!

Εργάτες όλων των χωρών, ενωθείτε!

Εργάτες όλων των χωρών και όλοι οι καταπιεσμένοι, ενωθείτε!

Εμπρός για τη διεθνή σοσιαλιστική επανάσταση!

Monika Gärtner-Engel

Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του MLPD

***

Χαιρετιστήριο μήνυμα της Rode Morgen Ολλανδίας

Ρότερνταμ, 20 Απριλίου 2024

Προς την κεντρική επιτροπή του Μ-Λ ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας στέλνουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς από την Ολλανδία, εκ μέρους της Rode Morgen, με αφορμή το συνέδριό σας.

Μελετήσαμε τις θέσεις για το συνέδριό σας και σας συγχαίρουμε για το συμπέρασμά σας σχετικά με την επιτυχία να σημειώσετε πρόοδο όσον αφορά την οικοδόμηση του κόμματός σας.

Βρήκαμε τις θέσεις για το συνέδριο πολύ επιμορφωτικές και αποτελούν πηγή έμπνευσης για την επαναστατική δραστηριότητα στην Ολλανδία, έχοντας κατά νου το συμπέρασμα ότι “τίποτε δε θα έρθει από μόνο του και καμία θεωρία, όσο καλή και αν είναι, δεν αρκεί από μόνη της και ακυρώνεται όταν δε συνοδεύεται από την πράξη”.

Ο κόσμος αλλάζει. Ο καπιταλισμός και η οικονομία για το κέρδος οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια σε ολόκληρο τον κόσμο, σε άγριους πολέμους για την εξασφάλιση επιρροής και πόρων και σε οικολογικές καταστροφές, αλλά επίσης προκαλεί την αφύπνιση των μαζών παγκοσμίως. Ο σπουδαίος επαναστάτης Λένιν (του οποίου τα εκατό χρόνια από το θάνατό του τιμούμε αυτή τη χρονιά με τη διεθνή μας καμπάνια “τα διδάγματα του Λένιν είναι ζωντανά!”) σημείωνε ότι: “Ο ιμπεριαλισμός είναι αντίδραση προς τα μέσα και επιθετικότητα προς τα έξω”. Αυτό είναι κάτι που ζούμε και στο ιμπεριαλιστικό κράτος της Ολλανδίας, όπου η αστική τάξη έχει επιβάλει μια μετατόπιση προς τα δεξιά, με ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα να απεργάζονται το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για το συνέδριο σας! Αναμένουμε το αποτέλεσμα της συζήτησης και των διαδικασιών και ελπίζουμε να μάθουμε από αυτές.

Μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι επαναστατικά, Μαρξιστικά – Λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις είναι ενεργά παγκοσμίως και παλεύουν για τον ίδιο στόχο: το τέλος του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού με προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!


Με αλληλεγγύη και συντροφικούς χαιρετισμούς,
Εκ μέρους της Rode Morgen,
Γερούν Τουσέν

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το