Η ΕΕ εντείνει τη ρατσιστική αντιδραστική πολιτική της

Το νέο αντιπροσφυγικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο ενέκρινε η ΕΕ, βάζοντας ταφόπλακα στη Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και υιοθετώντας πολλές πτυχές της ρατσιστικής και αντιδραστικής γραμμής που χρόνια τώρα προωθεί η ακροδεξιά της Λεπέν, της Μελόνι και του Όρμπαν.

Το σύμφωνο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο και προβλέπει μία σειρά διατάξεων που ουσιαστικά υψώνουν νέα τείχη σε στεριά και θάλασσα απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους, από χώρες που έχουν χρόνια τώρα γίνει σμπαράλια από τις βόμβες και την πολιτική των ιμπεριαλιστών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η προληπτική διαλογή μεταναστών και προσφύγων που θα κρατούνται στα σύνορα. Εκεί θα γίνεται επίσης και η ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου, με βάση τη χώρα καταγωγής. Πλέον δεν θα εξειδικεύεται η εξέταση της αίτησης ασύλου ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ατόμου, παρά αυτή θα ακολουθεί ορισμένους «κανόνες», σκιαγραφώντας ουσιαστικά μαζικές απορρίψεις και απελάσεις κατά το δοκούν.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή για τους πρόσφυγες η αναθεωρημένη βάση δεδομένων Eurodac, δηλαδή ένα νέο φακέλωμα των αιτούντων άσυλο, καθώς προβλέπεται η λήψη βιομετρικών δεδομένων -δακτυλικά αποτυπώματα κλπ- ακόμα και από παιδιά 6 ετών. Το δε φακέλωμα θα γίνεται με χρήση «αναλογικής βίας».

Επιπλέον, παγιώνεται μια κατάσταση που θέλει τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, αποθήκες ψυχών. Οι χώρες αυτές θα λαμβάνουν χρηματική ανταμοιβή ή υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να δημιουργήσουν και να συντηρούν δομές – φυλακές.

Μάλιστα, μπαίνει και ντροπιαστική ταρίφα που υποτίθεται ότι θα ανερχόταν σε 20.000 ευρώ το κεφάλι. Πρόκειται για αποζημίωση που θα καταβάλλει το κράτος – μέλος για κάθε πρόσφυγα που δεν θα αποδέχεται. Βέβαια τώρα το ποσό αυτό έγινε «ελεύθερο» και θα προκύπτει μέσα από παζάρια. Ένα αλισβερίσι δηλαδή στις πλάτες ανθρώπων που το ονομάζουν μηχανισμό «ευέλικτης αλληλεγγύης».

Ακόμα, το νεοψηφισθέν σύμφωνο προβλέπει απελάσεις προσφύγων ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, σε δήθεν «ασφαλείς» περιοχές τους.

Ακόμα, προβλέπεται εξοβελισμός των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες που θα μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως για παράδειγμα έγινε με την πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορεί να θεωρούνται πλέον «υβριδική απειλή», επιτρέποντας την παρέκκλιση από κάθε στοιχειώδη διαδικασία, στο όνομα της περιβόητης «εθνικής ασφάλειας» που κόβεται και ράβεται στα μέτρα της εκάστοτε πολιτικής που θέλει η ΕΕ να επιβάλει.

Μια εγκληματική – αντιπροσφυγική πολιτική που μετράει χρόνια

Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Έχει τις βάσεις του στην αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που χρόνια τώρα πνίγει μικρά παιδιά και οικογένειες στη θάλασσα, πραγματοποιεί εγκληματικά pushbacks και χτίζει τείχη για να μην περάσουν άνθρωποι που το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ξερίζωσαν από τον τόπο τους.

Πριν μερικούς μήνες η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για την ίδρυση δύο κέντρων όπου θα μεταφέρονται μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα και θα εξετάζονται οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου. Παρόμοια συμφωνία έχει ήδη υπογράψει εδώ και χρόνια η Βρετανία με τη Ρουάντα, όπου δημιούργησε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

Αλλά και το 2016 η ΕΕ είχε υπογράψει την κατάπτυστη συμφωνία με την Τουρκία, με τη στήριξη τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στο να μετατραπεί η γειτονική χώρα κυριολεκτικά σε αποθήκη ψυχών και να εργαλειοποιηθούν οι πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής και διπλωματικής πίεσης για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών.

Είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί στα ναυάγια σε Αιγαίο και Μεσόγειο και που κατά τα άλλα η «ΕΕ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολιτισμού» κάνει ότι δεν βλέπει, προσπαθώντας σε πολλές περιπτώσεις να συγκαλύψει το έγκλημα που διαπράττει. Είναι ακόμα η πολιτική της κακοποίησης και της φυλάκισης ανθρώπων που ζητούν ένα καλύτερο αύριο στα χερσαία σύνορα της ΕΕ.

Από κοντά και οι ελληνικές κυβερνήσεις που πάνω από 10 χρόνια τώρα κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τους θανάτους παιδιών, ηλικιωμένων, ανδρών και γυναικών στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τον Έβρο. Προσπαθούν να συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους, όπως έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα χρόνο περίπου πριν, με τους εκατοντάδες θανάτους προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου. Παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα pushbacks που για ένα διάστημα είχαν γίνει καθημερινότητα. Θίγονταν μάλιστα ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του όταν τους ρωτούσαν για τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ενόψει και των ευρωεκλογών, κομπάζει για το ότι «συνέβαλε», όπως λέει, στη διαμόρφωση του κατάπτυστου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ ήδη το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για επέκταση του φράχτη της ντροπής στον Έβρο. Επιχειρεί να «αλιεύσει» έτσι ψήφους από τον βούρκο της ακροδεξιάς, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης, υιοθετώντας αναχρονιστικές και ρατσιστικές θέσεις.

Οι πόλεμοι και οι βόμβες των δυτικών ιμπεριαλιστών γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών που χτυπούν την πόρτα της ΕΕ, η οποία υψώνει φράχτες σε στεριά και θάλασσα. Είναι χαρακτηριστική η ανησυχία που κυρίευσε τις κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών κρατών τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για το προσφυγικό κύμα που τάχα θα δημιουργούνταν.

Αυτή είναι η ηθική των «πολιτισμένων» Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών: Ανησυχούν να μη διαταραχθεί το δικό τους εκμεταλλευτικό σύστημα και αναγκαστούν να επωμιστούν το βάρος από τη στήριξη που παρέχουν στην εγκληματική κυβέρνηση του Ισραήλ και όχι αν μικρά παιδιά κομματιάζονται από τις βόμβες και ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες
Κάτω το αντιπροσφυγικό σύμφωνο της ΕΕ και η εγκληματική πολιτική των ιμπεριαλιστών

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το