Το πανύψηλο άγαλμα της Μητέρας Ουκρανίας στο Κίεβο -ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της χώρας- έχασε το σοβιετικό έμβλημα του σφυροδρέπανου την Κυριακή που αντικαταστάθηκε από το οικόσημο της τρίαινας.

Το 61 μέτρων άγαλμα της Μητέρας Ουκρανίας υψώθηκε το 1981 στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του εθνικού μουσείου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στέκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στο Κίεβο, βλέποντας ανατολικά προς τη Μόσχα.

Εικονίζοντας μια ατρόμητη γυναίκα μαχήτρια, το άγαλμα κρατάει ένα ξίφος και μια ασπίδα.

Αλλά πλέον, η ασπίδα αντί να κοσμείται από το έμβλημα του σφυροδρέπανου, φέρει το ουκρανικό τριζούμπ, την τρίαινα που υιοθετήθηκε ως οικόσημο της ανεξάρτητης Ουκρανίας στις 19 Φεβρουαρίου 1992.

Οι εργάτες ξεκίνησαν να απομακρύνουν το παλιό έμβλημα στα τέλη Ιουλίου, αλλά λόγω κακοκαιρίας και αεροπορικών επιδρομών οι εργασίες καθυστέρησαν. Το ολοκληρωμένο γλυπτό θα παρουσιαστεί επίσημα στις 24 Αυγούστου – ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Η αλλαγή αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά προσπάθεια απαλλαγής της Ουκρανίας από το Σοβιετικό παρελθόν της στους δημόσιους χώρους – συχνά με την αποκαθήλωση μνημείων και τη νέα ονοματοδοσία δρόμων.

Τα περισσότερα Σοβιετικά και Κομμουνιστικά σύμβολα τέθηκαν εκτός νόμου στην Ουκρανία το 2015, αλλά αυτό δεν συμπεριλάμβανε τα μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το άγαλμα της Μητέρας Ουκρανίας.

Πηγή: Aljazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το