Κλιμάκωση των απαγορεύσεων πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα πανεπιστήμια παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση με «μπροστινούς» διάφορες Πρυτανείες και Κοσμητείες προσπαθεί να επιβάλει μια σιγή ιχθύος στα πανεπιστήμια. Δεν μιλάμε μόνο για Γενικές Συνελεύσεις και πολιτικές δραστηριότητες, αλλά μέχρι και για απαγόρευση στα …πάρτι!
Στη Θεσσαλονίκη, η Πρυτανεία του ΑΠΘ και η Κοσμητεία της Νομικής, για δύο σαββατοκύριακα, επέβαλαν απαγορεύσεις και κλείδωσαν το κτήριο της σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ). Στις 5-6-7 Απρίλη, δυνάμεις της αστυνομίας, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το ΑΠΘ ώστε να ακυρώσουν ένα φεστιβάλ μιας αναρχικής οργάνωσης που διοργανώθηκε εντός του. Το επόμενο σαββατοκύριακο, η Κοσμητεία της Νομικής είχε κλειδώσει το κτήριο και απαγόρευσε εκδήλωση της Attack (το νέο σχήμα του ΝΑΡ στα πανεπιστήμια). Και τα δύο σαββατοκύριακα το ΣΕΡΕΤΕ (Σωματείο των Εργαζομένων στην Έρευνα) είχε προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση και βρήκε κλειδωμένες τις πόρτες στο κτήριο της ΝΟΠΕ. Και το δεύτερο σαββατοκύριακο, το ΑΠΘ ήταν περικυκλωμένο από δυνάμεις της αστυνομίας. Την Κυριακή 14/4, πολυάριθμες δυνάμεις της ΟΠΚΕ εμπόδισαν την διεξαγωγή παραδοσιακού γλεντιού της ΠΚΣ/ΚΝΕ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, η Πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δεν έδωσε άδεια στο ΝΑΡ για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ των «Αναιρέσεων», το οποίο πραγματοποιείται 20 χρόνια σε αυτόν τον χώρο! Στα Γιάννενα, η Πρυτανεία είχε εκδώσει ανακοίνωση απαγόρευσης κάθε ψυχαγωγικής δραστηριότητας, απειλώντας ότι θα στείλει την αστυνομία και τον…ΣΔΟΕ! Μια απειλή που στράφηκε απέναντι σε πάρτι πολιτιστικής ομάδας!
Αυτές οι ενέργειες έρχονται ως συνέχεια της πολιτικής της καταστολής, η οποία κλιμακώθηκε ήδη από το προηγούμενο διάστημα των μεγάλων κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος απέναντι στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κάθε κινητοποίηση χτυπιόταν από χημικά και ξύλο. Έγινε κανονικότητα η εισβολή της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους και τις καταλήψεις. Στο Πολυτεχνείο ΕΜΠ, στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, στη Νομική ΑΠΘ, στην Κομοτηνή, στη ΣΘΕ ΑΠΘ, με αποτέλεσμα δεκάδες προσαγωγές, ξύλο και δικαστήρια σε βάρος φοιτητών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς για τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Εκμεταλλεύεται το κλείσιμο των κινητοποιήσεων για να περάσει την πολιτική της καταστολής, της φίμωσης και των απαγορεύσεων. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα των κινητοποιήσεων της προηγούμενης περιόδου για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, για να ξεδιπλώσει τον αγώνα ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το