Ο Νετανιάχου αρνείται κατηγορηματικά να συμμορφωθεί με την απόφαση κατάπαυσης του πυρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα! Επιστολή εκπροσώπων των Gush Shalom και ISL (International Socialist League), RCIT (Revolutionary Communist International Tendency) στο Ισραήλ/Κατεχόμενη Παλαιστίνη προς τους διαπιστευμένους στο Ισραήλ πρεσβευτές.

29 Μαρτίου 2024

Το ακόλουθο μήνυμα στάλθηκε σήμερα στους διάφορους Πρεσβευτές που είναι διαπιστευμένοι στο Ισραήλ.

Αγαπητέ κύριε ή κυρία

Τον Ιανουάριο, η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) και κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατικές πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να απόσχει από οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Γενοκτονία. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που προκάλεσαν περαιτέρω μαζικές απώλειες αμάχων Παλαιστινίων και να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι διεθνείς υπηρεσίες ανέφεραν με ανησυχία τα αυξανόμενα σημάδια εξάπλωσης του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας και σημείωσαν ότι δεν επρόκειτο για φυσική καταστροφή – είναι μια εξ ολοκλήρου ανθρωπογενής καταστροφή, που προκλήθηκε απευθείας από το Ισραήλ, τις ένοπλες δυνάμεις του και την κυβέρνησή του.

Τον Μάρτιο οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες άσκησαν βέτο σε πολλές προηγούμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός – απείχαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διευκολύνοντας έτσι την έγκριση ψηφίσματος που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτού του ψηφίσματος δηλώνοντας ότι «δεν είναι δεσμευτικό». Άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απάντησαν ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εξ ορισμού δεσμευτικά και ότι δεν απαιτείται ρητή αναφορά στο Κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου ένα ψήφισμα να είναι δεσμευτικό.

Σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII, με τίτλο «Δράση σε σχέση με απειλές για την ειρήνη, παραβιάσεις της ειρήνης και πράξεις επίθεσης», εάν μια χώρα δεν συμμορφωθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ζητήσει από τα Μέλη του, Τα Ηνωμένα Έθνη, να εφαρμόσουν μέτρα όπως «πλήρης ή μερική διακοπή των οικονομικών σχέσεων και των σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών, ταχυδρομικών, τηλεγραφικών, ραδιοφωνικών και άλλων μέσων επικοινωνίας και διακοπή διπλωματικών σχέσεων». Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα περιλάμβανε επίσης έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν οποιαδήποτε προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Εάν το απείθαρχο κράτος συνεχίσει να αψηφά, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να καταφύγει σε ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις.

Από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί. Αυτό εκφράστηκε σε μαχητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου, των υπουργών του και των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, καθώς και στη συνέχιση μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και στις συνεχιζόμενες προετοιμασίες για μαζική εισβολή στην πόλη της Ράφα – παρά τις προειδοποιήσεις ότι μια τέτοια εισβολή μπορεί να προκαλέσει τρομερό αριθμό θανάτων μεταξύ ενάμιση εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων που ζουν εκεί, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ισραήλ δικαιολογεί πλήρως και μάλιστα καθιστά επιτακτικό το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει παραπέρα και να χρησιμοποιήσει -ή τουλάχιστον να απειλήσει να χρησιμοποιήσει- τα παραπάνω μέτρα που τίθενται στη διάθεσή του από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ως εκ τούτου, εμείς, πολίτες του Ισραήλ, καλούμε την κυβέρνησή σας να ξεκινήσει μια περαιτέρω συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να περάσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει αποτελεσματικές κυρώσεις στο Ισραήλ – προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού και πέρα από αυτό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 1990, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψήφισμα 678, καλώντας το Ιράκ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κουβέιτ και όρισε μια συγκεκριμένη ημερομηνία – 15 Ιανουαρίου 1991 – έως την οποία το Ιράκ έπρεπε να συμμορφωθεί ή να αντιμετωπίσει αυστηρές κυρώσεις. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ορισμένες καταγγελίες για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από ιρακινά στρατεύματα στο Κουβέιτ – αλλά αυτές είναι ασήμαντες σε σύγκριση με τις αποδεδειγμένες αναφορές για το τι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Φυσικά, αυτό συνέβη υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να εξαπολύσουν τον δικό τους πόλεμο και λαίλαπα θανάτου και καταστροφής στο Ιράκ. Ωστόσο, ένα σημαντικό προηγούμενο δημιουργήθηκε το 1990 για το πώς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα κράτος που αψηφά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις πολύ διαφορετικές συνθήκες του παρόντος, είναι άκρως απαραίτητο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναλάβει αυτό που έκανε το 1990 και να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία έως την οποία το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Adam Keller για το Gush Shalom

Yossi Schwartz για το τμήμα ISL (International Socialist League) , RCIT (Revolutionary Communist International Tendency) στο Ισραήλ/Κατεχόμενη Παλαιστίνη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το