Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα προς υποστήριξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, ο ηγέτης του οποίου προειδοποίησε εναντίον εξωτερικής επέμβασης και πρότεινε μια τριετή μετάβαση εξουσίας.

Οι διαδηλωτές την Κυριακή φώναζαν συνθήματα εναντίον της πρώην αποικιοκρατικής Γαλλίας και του ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής), που σκέφτεται μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση για την αποκατάσταση του εκλεγμένου Προέδρου Mohamed Bazoum, αν αποτύχουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες του πραξικοπήματος.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε τη στρατιωτική επέμβαση» και «Όχι στις κυρώσεις» αναφορικά με τους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε ο ECOWAS τέσσερις μέρες μετά το πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου.

Η τελευταία μία σειράς διαδηλώσεων υπέρ του πραξικοπήματος ήρθε μία μέρα αφότου ο νέος στρατιωτικός ηγέτης στη Νιαμέι προειδοποίησε ότι μια επίθεση στον Νίγηρα δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο».

Ο στρατηγός Abdourahmane Tchiani είπε επίσης σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο ότι δεν επιθυμεί να «δημεύσει» την εξουσία και ότι μια μετάβαση εξουσίας στην πολιτική διακυβέρνηση δεν θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια.

Ο Ibrahim Yahaya Ibrahim, αναλυτής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων, δήλωσε ότι με την ανακοίνωση της τριετούς περιόδου μετάβασης από τον Tchiani, «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ECOWAS».

«Η μετάβαση προσδιόρισε τους όρους των διαπραγματεύσεων. Αν ο ECOWAS επιμείνει ότι οι ηγέτες πρέπει να επιστρέψουν την κυβέρνηση στους πολίτες και να επαναφέρουν τον Πρόεδρο Bazoum, τότε πιθανότατα θα δούμε μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε στο Al Jazeera.

Οι νέοι ηγέτες του Νίγηρα έχουν κατηγορήσει τη Γαλλία, στενό σύμμαχο του Bazoum, ότι βρίσκεται πίσω από τη στάση εναντίον του πραξικοπήματος του ECOWAS, που το Σάββατο έδωσε νέα ώθηση σε μια διπλωματική λύση.

Μετά τη συνάντηση των ηγετών του ECOWAS την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, το γκρουπ των 15 εθνών δήλωσε ότι συμφώνησε σε μία μέρα πιθανής στρατιωτικής δράσης.

Παρά την απειλή για επέμβαση, ο ECOWAS έστειλε μια διπλωματική αντιπροσωπεία στην Νιαμέι το Σάββατο, υπό τον πρώην Νιγηριανό ηγέτη Abdulsalami Abubakar.

Η νιγηριανή τηλεόραση έδειξε τα μέλη της αντιπροσωπείας να χαιρετούν δια χειραψίας τον Bazoum, που παραμένει υπό κράτηση.

Έδειξαν επίσης πλάνα του Abubakar να μιλάει με τον Tchiani, χωρίς ωστόσο να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο ο Tchiani κατηγόρησε τον ECOWAS ότι «προετοιμάζεται να επιτεθεί στον Νίγηρα, στήνοντας ένα στρατό κατοχής με τη συνεργασία ενός ξένου στρατού» χωρίς να προσδιορίζει ποια χώρα εννοούσε.

«Εάν εξαπολυόταν μια επίθεση εναντίον μας, δεν θα ήταν μια βόλτα στο πάρκο, όπως φαίνεται να νομίζουν κάποιοι».

Ο Tchiani επίσης ανακοίνωσε μία περίοδο «εθνικού διαλόγου» 30 ημερών για να σχεδιαστούν «συγκεκριμένες προτάσεις» που θα θέσουν τα θεμέλια «μιας νέας συνταγματικής ζωής».

Οι ηγέτες του ECOWAS λένε ότι πρέπει να δράσουν τώρα που ο Νίγηρας έγινε το τέταρτο έθνος της Δυτικής Αφρικής από το 2020 που υπέστη πραξικόπημα, μετά την Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα και το Μάλι, και ότι συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν «μια δύναμη επιφυλακής» ως το τελευταίο καταφύγιο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Νίγηρα.

Πηγή: Al Jazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το