Ανάλυση της Haaretz συνηγορεί στο γεγονός και δείχνει ότι μέχρι και τα ισραηλινά ΜΜΕ αναγνωρίζουν την κατάσταση

Ανάλυση της Haaretz συνηγορεί στο γεγονός και δείχνει ότι μέχρι και τα ισραηλινά ΜΜΕ αναγνωρίζουν την κατάσταση και το πολιτικό κόστος που αυτή δημιουργεί για την κυβέρνηση Νετανιάχου εντός και εκτός συνόρων. Λόγος για «δολοφονίες άνευ προηγούμενου». Η αναλογία αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τον απολογισμό των νεκρών αμάχων σε όλες τις συγκρούσεις παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναφέρει η ανάλυση.

Σε πολύ οριακή κατάσταση βρίσκεται η Γάζα από τότε που ξεκίνησε και πάλι η σφαγή μετά το τέλος της εύθραυστης συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επέστρεψαν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και η επίθεση του στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα έχει λάβει αναβαθμισμένο χαρακτήρα με δραστηριότητα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, με το νότιο τμήμα της να βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των IDF.

Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζονται ως καταφύγια αμάχων αλλά ως στόχοι των ισραηλινών πυρών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι νεκροί και να μην υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος, ούτε και δίοδοι διαφυγής. Την ίδια στιγμή, τρομερά εμπόδια μπαίνουν και πάλι στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το μοναδικό πέρασμα, αυτό της Ράφα στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, και τόσο τα τρόφιμα όσο και το υγειονομικό υλικό που είχαν στη διάθεσή τους οι οργανώσεις αρωγής από το διάστημα της εκεχειρίας έχουν στερέψει.

AP Photo/Leo Correa

Haaretz: Η πιο τυφλή σφαγή αμάχων των τελευταίων δεκαετιών

Η εκστρατεία χιλιάδων αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο τυφλή όσον αφορά στις απώλειες αμάχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το δημοσίευμα αποτελεί αν μη τι άλλο τεκμήριο βαρβαρότητας και θηριωδιών του ισραηλινού κράτους εις βάρος του παλαιστινιακού λαού -κάτι που είναι ευρέως αποδεκτό βάσει των γεγονότων. Επιπλέον, όμως, αποτελεί και δείγμα του πολιτικού κόστους που έχει προκληθεί για την κυβέρνηση Νετανιάχου από την πολιτική που εφαρμόζει στον πόλεμο, καθώς μέχρι και τα ισραηλινά ΜΜΕ καταδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες που τις πιστώνονται από τμήμα της ισραηλινής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας.

Η ανάλυση δημοσιεύεται τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις εδραιώνουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Γάζα, βομβαρδίζοντας σήμερα τη συνοικία Shejaiya της πόλης της Γάζας, ενώ πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει οδηγία στους κατοίκους της Γάζας να βρουν καταφύγιο -που φυσικά δεν υπάρχει πουθενά.

Η ανάλυση της Haaretz διαπίστωσε ότι σε τρεις προηγούμενες εκστρατείες στη Γάζα, την περίοδο 2012-22, η αναλογία των θανάτων αμάχων προς το σύνολο των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές κυμαινόταν γύρω στο 40%. Η αναλογία αυτή μειώθηκε στο 33% σε μια επιχείρηση βομβαρδισμών νωρίτερα φέτος, η οποία ονομάστηκε «Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος».

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες της τρέχουσας επίθεσης (από τις 7 Οκτωβρίου) με όνομα «Σιδερένια Ξίφη», η αναλογία των αμάχων επί του συνόλου των νεκρών αυξήθηκε στο 61%, με τη Haaretz να κάνει λόγω για « δολοφονίες άνευ προηγουμένου». Η αναλογία αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τον απολογισμό των νεκρών αμάχων σε όλες τις συγκρούσεις παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στις οποίες οι άμαχοι αντιπροσώπευαν περίπου τους μισούς νεκρούς.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η εκτεταμένη δολοφονία αμάχων όχι μόνο δεν συμβάλλει σε τίποτα στην ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά θέτει και τα θεμέλια για την περαιτέρω υπονόμευσή της», κατέληξε η Haaretz. «Οι κάτοικοι της Γάζας που θα αναδυθούν από τα ερείπια των σπιτιών τους και την απώλεια των οικογενειών τους θα αναζητήσουν εκδίκηση που καμία ρύθμιση ασφαλείας δεν θα μπορέσει να αντέξει».

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει επίσης μια έρευνα που διεξήχθη πριν από 10 μέρες από δύο άλλες ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το περιοδικό +972 και το Local Call, η οποία διαπίστωσε ότι το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα οικιστικά συγροτήματα για να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων, με την ελπίδα ότι ο παλαιστινιακός λαός θα στραφεί εναντίον των ηγετών της Χαμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολική κατάρρευση της κοινωνικής και πολιτικής τάξης στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που κυριαρχούν η απελπισία, οι ασθένειες και ο υποσιτισμός. Φυσικά, τα νοσοκομεία βρίσκονται ξανά σε καθεστώς κατάρρευσης, αδυνατώντας να παρέχουν περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα προβληματική είναι λοιπόν η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ήταν η μοναδική χώρα που άσκησε βέτο σε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός.

Τι συμβαίνει στο πεδίο των μαχών

Iσραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο δεκάδες περιοχές στη νότια Γάζα, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει αφού το Ισραήλ τους είπε να απομακρυνθούν σε περιοχές κοντά στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο. 

Ο πλήρης απολογισμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου δεν είναι σαφής, αλλά το κύριο νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα, στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, ανέφερε ότι δέχθηκε 71 πτώματα και 62 πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν στο μεταξύ ότι 2.000 τραυματίες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναγνωριστεί ως ανάπηροι από το υπουργείο Άμυνας και 5.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου.

AP Photo/Leo Correa

«Θερίζει» ο λιμός

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί και δήλωσαν ότι η ανθρωπιστική του επιχείρηση στο πολιορκημένο έδαφος παλαιστιναικό καταρρέει. 

Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε στο Reuters ότι συσσωρεύει «αρκετή επισιτιστική βοήθεια στην Αίγυπτο και την Ιορδανία για να φτάσει σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα μέσα σε ένα μήνα».

«Έχουμε εφοδιαστεί προκαταβολικά με τους εσωτερικούς μας πόρους, ώστε να έχουμε διαθέσιμα τρόφιμα στην Αίγυπτο και την Ιορδανία για να φτάσουν σε περίπου 1.000.000 ανθρώπους σε ένα μήνα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Τα φορτηγά είναι έτοιμα να κινηθούν», δήλωσε ο Σκάου. 

«Υπάρχει το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό, διότι η ανθρωπιστική επιχείρηση καταρρέει.

Ο μισός πληθυσμός πεινάει, 9 στους 10 δεν τρώνε ούτε μια φορά τη μέρα. Προφανώς οι ανάγκες είναι τεράστιες», επισήμανε.

AP Photo/Fatima Shbair

Πολλοί Παλαιστίνιοι βρίσκουν τώρα καταφύγιο στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες και οι νεκροί, αφού το Ισραήλ κατέστρεψε τις περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας.

Οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο al-Awda και έχουν βάλει στο στόχαστρο όποιον προσπαθεί να εισέλθει ή να εξέλθει από το νοσοκομείο ή ακόμη και όποιον πλησιάζει σε κάποιο παράθυρο. Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης τοποθετήσει τα τανκς του σε απόσταση 50-70 μέτρων από το νοσοκομείο.

Μιλώντας στο Middle East Eye, ένα μέλος του προσωπικού δήλωσε ότι αν η πολιορκία συνεχιστεί, το al-Awda θα ξεμείνει από τρόφιμα σε λίγες μόνο μέρες, προσθέτοντας ότι ο στρατός στόχευσε τις δεξαμενές νερού του νοσοκομείου σήμερα το πρωί.

«Έχουμε τρόφιμα μόνο για τρεις μέρες. Νερό για δύο μέρες. Καύσιμα για τέσσερις μέρες. Αλλά σήμερα η γεννήτρια θα σταματήσει γιατί κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί για να τη γεμίσει με καύσιμα. Έτσι θα σταματήσει και το τρεχούμενο νερό», δήλωσε ο Μοχάμεντ.

AP Photo/Fatima Shbair

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 364 επιθέσεις σε δομές υγείας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε αυτές τις επιθέσεις, τουλάχιστον 553 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 729 τραυματίστηκαν. Περισσότερες από 50 εγκαταστάσεις υγείας και σχεδόν 200 ασθενοφόρα έχουν επίσης πληγεί.

Αποσπάσματα από άρθρο της efsyn, με πληροφορίες από Haaretz, Guardian. Middle East Eye, Reuters και Al Jazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το