Το μέλος του Εθνικού Διευθυντικού Οργάνου του Εθνικού Μετώπου Πάλης στις Πόλεις και στην Ύπαιθρο (FNL), Ζεράλντο Πίρες ντι Ολιβέιρα 52 χρόνων, υπήρξε στόχος επίθεσης με πυροβολισμούς στον Δήμο της Πιραπόρα, στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις. Δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι την ώρα που κυκλοφορούσε με μοτοσυκλέτα, και τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ο Ζεραλντίνιο, όπως τον γνωρίζουμε, είναι γνωστό ηγετικό στέλεχος του αγώνα για τη γη στην περιοχή εκείνη, και είχε ήδη δεχθεί το προηγούμενο διάστημα απειλές για απαγωγή από μεριάς πιστολέρος και αστυνομικών. Η ενέδρα συνέβη μετά την έξοδο του Ζεράλντο από τον Καταυλισμό της Φάρμας Πράτα, μία από τις τοποθεσίες που τελούν υπό κατάληψη από το FNL στην Πολιτεία της Μίνας Ζεράις. Σε μία από τις προκηρύξεις του, το FNL δηλώνει ότι «διατρανώνει τη δέσμευσή του να συνεχίσει τον αγώνα για τη γη» και πως «η απόπειρα αυτή είναι μία από τις πολυάριθμες που πραγματοποιήθηκαν από τις ένοπλες πολιτοφυλακές των τσιφλικάδων ενάντια ηγετών των εργαζομένων χωρίς γη, βοσκών και συνδικαλιστών».

Διαρκής καταστολή

Ο Καταυλισμός της Φάρμας Πράτα είναι μία από τις τοποθεσίες που τελούν υπό κατάληψη από το FNL στην Πολιτεία της Μίνας Ζεράις. Προτού καταληφθεί από τους αγρότες η φάρμα ήταν μη παραγωγική. Τα χωράφια έχουν υποθηκευθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια λόγω συσσώρευσης μη καταβαλλόμενων οφειλών, και σήμερα αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους.

Το γεγονός αυτό δεν αποτρέπει τις απειλές και τις διώξεις ενάντια στους αγρότες και τους ηγέτες τους που έχουν καταλάβει τα χωράφια. Τον Ιούνιο του 2023, ο Ζεράλντο είχε απαχθεί από πολιτοφυλακές του στρατού και κατηγορήθηκε πως ήταν ηγέτης των καταληψιών γης στην περιοχή. Το FNL κατήγγειλε το περιστατικό ως μέρος των δράσεων της Στρατιωτικής Αστυνομίας υπέρ των τσιφλικάδων, σε αγαστή σύμπνοια με τους πιστολέρος.

«Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι φάρμες της περιοχής συνεργάζονται με ένοπλες πολιτοφυλακές, δηλαδή με στρατιωτικούς αστυνομικούς που προβαίνουν στις ονομαζόμενες «περιστασιακές εργασίες» όταν δουλεύουν για τους τσιφλικάδες […] τις ημέρες που έχουν άδεια», αναφέρεται στην προκήρυξη

Χρόνο με το χρόνο, η καταστολή συνεχίζεται

Η απόπειρα που διαπράχθηκε στις πρώτες μέρες του 2024 εντάσσεται σε μια στρατηγική διάπραξης, το προηγούμενο έτος, άλλων σοβαρών επιθέσεων ενάντια στις λαϊκές μάζες, σε ακτιβιστές και σε ηγετικά στελέχη του αγώνα για τη γη, αποδεικνύοντας την αναζωογόνηση του αγώνα για τη γη στη χώρα.

Τον πρώτο μήνα του 2023 επίσης σημειώθηκαν παρόμοιες απόπειρες, που στοίχησαν τη ζωή τριών αγροτών μόνο το μήνα Ιανουάριο. Ήταν ο Πατρίκ Γκασπαρίνι, ο Ρανιέλ Λαουρίντο και ο Ροντρίγκο Χαουερότ.

Η τάση αυτή δεν άλλαξε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με νέες δολοφονίες, βασανιστήρια, επιδρομές και πράξεις εκφοβισμού ενάντια σε αγρότες, ινδιάνους, εργάτες γης και άλλους λαϊκούς ανθρώπους που παλεύουν για τη γη στη χώρα. Δεδομένης της έξαρσης αυτών των κρουσμάτων, οργανώσεις όπως η Λίγκα των Φτωχών Αγροτών (LCP) εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καλούνταν οι αγρότες να συγκροτήσουν ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας για να αντικρούσουν τις επιδρομές των πιστολέρος.

Οι αγρότες εκδήλωσαν επίσης την αποφασιστική τους βούληση να συνεχίσουν τον αγώνα για τη γη με τη μορφή νέων καταλήψεων και υπεράσπισης των χωραφιών που έχουν ήδη καταληφθεί. Από τον Φλεβάρη μέχρι το Δεκέμβρη του 2023 πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις γαιών και ξέσπασαν σημαντικές κινητοποιήσεις υπεράσπισης των κατειλημμένων εδαφών σε όλη τη χώρα, από το Βορρά ως το Νότο. Πρόκειται για ένα κίνημα το οποίο πρέπει να εξακολουθήσει να επεκτείνεται τους επόμενους μήνες.

Μετάφραση άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «A Nova Democracia» στις 6 Ιανουαρίου 2024

πηγή΅: antigeitonies3.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το