Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέβαλε για αργότερα σήμερα την ψηφοφορία επί νέου σχεδίου απόφασης που ζητεί παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -η χώρα που έχει καταρτίσει το κείμενο- ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία που προβλεπόταν να γίνει χθες Δευτέρα στις 17:00 (ώρα Νέας Υόρκης· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία αναμένεται να προγραμματιστεί εκ νέου, πιθανόν θα γίνει εντός της ημέρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρακτικά το ίδιο κείμενο με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές επί συνόλου 193 κρατών μελών. Η απόφαση της ΓΣ, ωστόσο, δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική.

Αραβικές χώρες ανήγγειλαν μετά το αποτέλεσμα αυτό νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με έκβαση όμως ακόμη αβέβαιη.

Το νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».

Αξιώνει ιδίως τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα».

Ωστόσο διπλωματικές πηγές επισήμαιναν χθες πως βρισκόταν σε εξέλιξη κατάρτιση νέου κείμενου.

Όπως και το προηγούμενο κείμενο, αυτό που τελικά υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση, το σχέδιο δεν κατονομάζει τη Χαμάς – παράλειψη που προκαλεί αγανάκτηση στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Καταδικάζει «όλες τις επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αμάχων», «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», και ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Από το ξέσπασμα του πολέμου το ΣΑ δέχεται έντονες επικρίσεις, καθώς δεν κατάφερε παρά στα μέσα Νοεμβρίου να υιοθετήσει απόφαση, που καλούσε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις». Πέντε σχέδια απόφασης απορρίφθηκαν, τα δύο εξαιτίας του ότι άσκησαν το βέτο τους οι ΗΠΑ.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης από το ΣΑ απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το