του Μάριου Αυγουστάτου

“Και τώρα όπως και τότε, μας σφάζουν με τη Βίβλο και με το σπαθί”, φωνάζουν οι διαδηλωτ(ρι)ες στη Βολιβία. Όπως και τότε που οι Ισπανοί κονκισταδόρες δεν «εκχριστιάνισαν» απλά την αμερικανική ήπειρο (κατοικημένη από ντόπιους με πολιτισμούς αιώνων), αλλά έκαναν τη μεγαλύτερη γενοκτονία που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, με εκατομμύρια νεκρούς. Τότε.

Τώρα: ο μπάτσος χτυπάει σε ευθεία βολή και από απόσταση αναπνοής την ιθαγενή διαδηλώτρια που κρατάει τη σημαία-σύμβολο των 36 (ιθαγενικών) εθνών της Βολιβίας, την πολύχρωμη Wiphala (η σημαία τoυ “Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας»). Μια σημαία που τόσο μισούν οι ρατσιστές δεξιοί νεοφιλελεύθεροι σαν την Άνιες, το δισεκατομυριούχο φασίστα Καμάτσο (που είναι πίσω από το πραξικόπημα) και τους υποστηρικτές τους. Και μισούν ότι πρεσβεύει αυτή η σημαία, μη μπορώντας να ανεχτούν την ιδέα ότι οι ιθαγενείς μπορεί και (άκουσον άκουσον) να μη θέλουν να είναι δούλοι τους. Οι ιθαγενείς ξέρουν πολύ καλά, το έζησαν στο πετσί τους, ότι με το «καλό» (τον κοινοβουλευτικό δρόμο, Μοράλες κλπ) ΔΕΝ. Και, αντίθετα απ’ τον Μοράλες που ζητάει από το Μεξικό “διάλογο και ειρήνευση”, οι διαδηλωτές ζητάνε “το κεφάλι του φασίστα Καμάτσο” και την “απόσυρση της Άνιες” και όλοι μαζί φωνάζουν δύο λέξεις: “Guerra Civil (Εμφύλιος πόλεμος)!

Ποιος μπορεί να τους δώσει άδικο; Το πραξικόπημα, παρόλη τη διαφαινόμενη υπεροπλία στρατιωτικά, δε θα είναι περίπατος για την αντίδραση. Δε μπορούμε από τώρα να ξέρουμε που θα καταλήξει όλο αυτό, αλλά οι ιθαγενείς -παρόλους τους νεκρούς- δε φοβούνται πια το λευκό Δυνάστη. Είναι αποφασισμένοι, ενωτικοί και μάχονται μαζικά, όντας η μεγάλη πλειοψηφία του βολιβιανού πληθυσμού. Κι όλα αυτά τους δίνουν και ηθικό πλεονέκτημα αλλά και στρατηγικό προβάδισμα. Και δε μπορούμε παρά να είμαστε 100% αλληλέγγυοι στους φτωχούς εξεγερμένους (ιθαγενείς και μη) της Βολιβίας.

Πηγή: kar.org.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το