Λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένα διαμάντι στα χέρια οποιασδήποτε οικονομίας, το καθεστώς της εξάρτησης και της ρεμούλας όμως ξέρει μόνο να καταστρέφει και να ξεπουλάει…

Στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, με την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανάγκη αποθήκευσης ενέργειας ήρθε σε πρώτη ζήτηση το κοβάλτιο. Το κοβάλτιο περιέχεται στο νικέλιο του οποίου η τιμή είναι σε ανοδική πορεία, σε σημείο να έχει εκτοξευθεί σε τιμές ρεκόρ, 18.000 δολάρια ο τόνος.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου στην Ευρώπη. Χρόνια απαξιωμένη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και λαφυραγωγημένη από τις αμαρτωλές διοικήσεις, βρίσκεται σε διαδικασία ρευστοποίησης και ξεπουλήματος. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως βρίσκεται στο στόχαστρο εννιά επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εκμετάλλευσης ορυκτών υλών. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να έχει μέλλον, καθώς με την μετατροπή της σε υδρομεταλλουργία μπορεί να αξιοποιήσει το κοβάλτιο και το νικέλιο τα οποία είναι περιζήτητα.

Ένα στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική για τα μεταλλευτικά αρπακτικά που την ορέγονται, είναι ότι η εταιρεία «προσφέρεται» καθαρή από τα χρέη της και άλλες υποχρεώσεις. Επίσης, δεν υπάρχει δέσμευση προς τους αγοραστές για την απορρόφηση των 1000 περίπου εργαζομένων σε αυτή.

Αυτή την περίοδο έχουν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί εκποίησης. Ένας διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή (ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος 8 Ιανουαρίου) για παραχώρηση των δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς. Δεύτερος διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά στην μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μετά την παράταση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η 1η Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, που έμειναν χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα, συνέχισαν και μέσα στις γιορτές τις κινητοποιήσεις τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το