Οι πλατείες ήταν άδειες στη Λαμία την ημέρα γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ. Αν και εδώ υπάρχει η πρωτοτυπία της ύπαρξης δύο παραταξιακών Εργατικών Κέντρων με έδρα την ίδια πόλη, κανένα δεν πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Απρίλη.
Το Εργατικό Κέντρο ΠΕ Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ) το οποίο ελέγχουν οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ εξέδραμε εκτός νομού συμμετέχοντας, «δια αντιπροσώπων», στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους γι’ αυτή την επιλογή μόλις δύο ημέρες πριν την απεργία. Πάλι καλά θα μπορούσε να πει κανείς, αφού το ΕΚΠΕΦ μας είχε συνηθίσει να πραγματοποιεί απογευματινές συγκεντρώσεις σε ημέρες απεργιών, όταν δεν επιλέγει την πλήρη απουσία.
Απ’ την άλλη το Εργατικό Κέντρο Λαμίας-ΕΚΛ (ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) καλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα τους εργαζόμενους της Λαμίας, με μαζική αφισοκόλληση και πανό, σε απεργιακή συγκέντρωση στη… Λάρυμνα και συμμετοχή στη συναυλία του Γ. Νταλάρα και της Φ. Βελεσιώτη για τη ΛΑΡΚΟ. Όλως τυχαίως και τα αεροπανό του ΚΚΕ, που βρίσκονταν διάσπαρτα στην πόλη της Λαμίας, είχαν θέμα τη ΛΑΡΚΟ. Οι ευρωεκλογές είναι μπροστά.
Ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ που 4 χρόνια τώρα παλεύουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης η οποία, κάτω από τις επιταγές της ΕΕ, θέλει να διαλύσει και να ξεπουλήσει την εμβληματική βιομηχανία, πρέπει να βρει τη μέγιστη στήριξη των εργαζομένων και του φθιωτικού λαού. Να αναπτυχθεί ένα πανεργατικό-παλλαϊκό μέτωπο στήριξης των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Το να αποτελεί όμως ο αγώνας αυτός αφορμή και άλλοθι ώστε να μην πραγματοποείται απεργιακή συγκέντρωση στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Φθιώτιδας και έδρα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε γενική απεργία, αποτελεί τεράστιο πολιτικοσυνδικαλιστικό «άλμα».
Δεν συνδέεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ με την γενικότερη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης; Πώς θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι και ο λαός της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής; Μόνο μετακινούμενοι στη Λάρυμνα 100 χλμ μακριά; Δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα για τα οποία πρέπει να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι της Λαμίας; Πώς θα περιφρουρηθεί η απεργία όταν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων απουσιάζουν από την περιοχή;
Το γεγονός της μη πραγματοποίησης απεργιακής συγκέντρωσης στη Λαμία ήταν μια θλιβερή παραφωνία, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες έδρες των νομών της περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις. Ακόμη και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς που έβαλε λεωφορεία για τη Λάρυμνα πραγματοποίησε πρώτα απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη, ενώ σε όλες τις συγκεντρώσεις το θέμα της ΛΑΡΚΟ είχε κεντρική θέση.
Μπροστά σε αυτό το γεγονός τα μέλη του κόμματος και της ΕΡΓ.Α.Σ παρέμειναν στην πόλη, μοίρασαν την απεργιακή προκήρυξη της ΕΡΓ.Α.Σ. στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια έκαναν εξόρμηση για την προπαγάνδιση του 7ου συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το