Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

Όλοι στην απεργία της 1ης Μάη!
 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει με προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στη Γενική Απεργία της 1ης Μαΐου. Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους αγώνες των εργατών και των εργαζομένων διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, και εμπνεόμαστε από αυτούς. Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα της χώρας αντιμέτωπα με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Δεν μένουμε βουβοί παρακολουθητές του κοινωνικού κατήφορου! Την ιστορική μέρα της Πρωτομαγιάς ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αποδοκιμάζουμε την κυβερνητική απόφαση χρονικής μετάθεσης των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Πρωτομαγιάς!
 
► Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές της ανεργίας ή εκ περιτροπής/ελαστικής/κακοπληρωμένης εργασίας, της φτώχειας, της ακρίβειας, των εκτοξευμένων ενοικίων και τιμολογίων, του γιγαντωμένου πληθωρισμού, των υποκριτικών κρατικών επιδομάτων ευτελισμού μας.
Όλες οι κυβερνήσεις ιδιαίτερα την τελευταία 15ετία υπέσκαψαν τα εργασιακά μας δικαιώματα, περιόρισαν ασφυκτικά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, χτύπησαν το ίδιο το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, ακόμη και την ελευθερία του «συνέρχεσθαι». Σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, μείωσαν τη δημόσια σφαίρα και έδωσαν τόπο στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, με τις δραματικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων να αποτυπώνονται ανάγλυφα στην περίπτωση του κρατικού εγκλήματος των Τεμπών. Προασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά που δίνονται βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο!
 
► Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλον τον ελληνικό λαό σε μαζική, ενωτική αγωνιστική διεκδίκηση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών, δημοκρατικών και όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του. Ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, με κορωνίδα αντισυνταγματικότητας την παράκαμψη του Άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές παραβιάσεις και «διασταλτικές» ερμηνείες των νόμων, ενώ ένα πλέγμα αυταρχικών μέτρων απλώνεται σε βάρος των πλατύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Τα μέτρα αυτά προφανώς σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την ευημερία ή ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι δολοφονούνται απροστάτευτοι μπροστά στα αστυνομικά τμήματα. Ζητάμε πολλά όταν απαιτούμε να μην καιγόμαστε τα καλοκαίρια από τις πυρκαγιές, να μη πνιγόμαστε και να μη θαπτόμαστε στη λάσπη τους χειμώνες από τις βροχές, να μη κινδυνεύει η ζωή μας όταν μπαίνουμε σε τρένο ή πλοίο;
Αντί αυτών, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, που υποτελώς λογοδοτεί στους ευρωπαίους και υπερατλαντικούς κηδεμόνες της χώρας, βάζει τον ελληνικό λαό και τον τόπο σε μεγάλους πολεμικούς κινδύνους. «Προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα» εκχωρώντας τα κλειδιά της ελληνικής οικονομίας στην ΕΕ, δίνοντας το χέρι στους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού, φέρνοντας στη Βουλή να μιλήσουν οι ναζί των ουκρανικών ταγμάτων Αζόφ, στέλνοντας φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα, τανκς και πολεμοφόδια στην Ουκρανία, βυθίζοντας πλοία με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου, υπογράφοντας μνημόνια για την ευθεία υπαγωγή ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού σε πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών.
 
► Καλούμε σε απομόνωση των διασπαστικών και διαιρετικών για τους εργαζόμενους πρακτικών, και διεκδικούμε ενωτικούς, αποφασιστικούς αγώνες, με ενεργοποίηση και εμπλοκή των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων. Παλεύουμε για να δοθεί συνέχεια στους μαζικούς αγώνες ενάντια στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής.
 
Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών.
 
Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση!
 
Διεκδικούμε:
► Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας!
► Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
► Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις του δημοσίου!
► Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
► Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!
► Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!
► Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!
► Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων!
► Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!
► Επέκταση της σύμβασής μας σε όλα τα δημόσια έργα. Όχι στη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων!
► Απαιτούμε την απόσυρση του φακελωματικού μητρώου ΓΕΜΗΣΟΕ και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στη συνολική απόρριψη των εργατοκτόνων νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη!
► Να αποσυρθεί ο Νόμος για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ!
► Ενίσχυση, όχι υπόσκαψη, της αυτεπιστασίας! Ενίσχυση και χρηματοδότηση, όχι υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Καμία σωστική ανασκαφή από Νομικό Πρόσωπο!
► Όχι στην εργολαβοποίηση, όχι στην τουριστικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού! Όχι στην εκποίηση, όχι στην εγκατάλειψη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς!
 
Παλεύουμε μαζί με όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους για ένα κοινό μέτωπο απόκρουσης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής!
 
1Η ΜΑΗ
Σημεία απεργιακών συγκεντρώσεων:
Αθήνα, 11:00, πλ. Κλαυθμώνος
Θεσσαλονίκη, 11:00, Καμάρα
Ηράκλειο, 10:00, άγαλμα Βενιζέλου
 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το