Ημέρα Γενικής απεργίας η 9 Νοέμβρη και στην πόλη της Βέροιας πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις, η μία στην οποία κάλεσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν σωματεία εργαζόμενων και η δεύτερη των δυνάμεων του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ , μαζί με την ΕΛΜΕ Ημαθίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου της πόλης, η οποία χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μαζικότητα σε σχέση με προηγούμενες συγκεντρώσεις. Στους συγκεντρωμένους απεύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, καθώς και ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, εκθέτοντας ο καθένας τους την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της περιοχής. Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απεύθυνε  εκ μέρους των εμπόρων , που ωστόσο δεν έκλεισαν εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις τα καταστήματά τους, , ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής.

Για άλλη μία φορά και κάτω από την πίεση των σφοδρών λαϊκών προβλημάτων εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και των ζοφερών εξελίξεων για τα εργατολαϊκά στρώματα, «ένιωσαν την ανάγκη» να παραβρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση  τοπικοί βουλευτές και πολιτευόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, οσμιζόμενοι τις διαθέσεις και έχοντας το μυαλό στις επερχόμενες εκλογές, έκλεισαν το μάτι στους

απεργούς δηλώνοντας πως «ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής» και του ερχομού στην κυβέρνηση του κόμματός τους! Παρόντες στην απεργιακή συγκέντρωση επίσης ο δήμαρχος της πόλης, αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι εργαζόμενοι στη Βέροια έχουν χάσει το λογαριασμό με τις «απουσίες» του Εργατικού Κέντρου Βέροιας. Για πολλοστή φορά η απουσία του αναδεικνύει τη φθορά που προξενούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του γραφειοκρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που κρατούν τα ηνία του. Το Εργατικό Κέντρο στην πρωτεύουσα του νομού εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη ένταση από τότε που οι δυνάμεις του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ ακολουθούν τη δική τους ξεχωριστή διαδρομή, επιλέγουν είτε να καλέσουν τους εργάτες της περιοχής να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν στη…Θεσσαλονίκη είτε απέχουν απόλυτα από τις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες πραγματοποιούνται μη συμμετέχοντας!

Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ (Ημαθίας) ήταν παρούσες για άλλη μία φορά στη Γενική απεργία και αποτέλεσαν τη μοναδική πολιτική και κομματική δύναμη και φωνή που με το κεφάλι ψηλά μοίρασαν πλατιά στους εργαζόμενους της πόλης την κομματική προκήρυξη, καλώντας τους να αντιπαρατεθούν με τις συμβιβασμένες και ηττοπαθείς συνδικαλιστικές παρατάξεις που καπηλεύονται το κίνημα, να μην πέσουν θύματα των κοινοβουλευτικών αυταπατών των ψευτοαριστερών κομμάτων, που κάνουν την εμφάνισή τους ξανά λόγω των επερχόμενων εκλογών, και να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στην πολιτική της φτώχειας , της ακρίβειας και της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο που σοβεί.

Το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης βρήκε εκατοντάδες εργαζόμενους απεργούς  σε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και το εμπορικό κέντρο της, πορεία στην οποία βροντοφωνάχτηκαν συνθήματα κατά της φτώχειας, της ακρίβειας, της καταλήστευσης εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. Ιδιαίτερα οι απεργοί εκπαιδευτικοί που συσπειρώθηκαν στο πανό της ΕΛΜΕ Ημαθίας- που ήταν και το μόνο που διατύπωνε απερίφραστα το λαϊκό αίτημα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και δραστικές μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, έκαναν τους δρόμους της πόλης να αντηχεί από τα συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και την πορεία να αποκτήσει μαχητικό χαρακτήρα!

Στη δεύτερη συγκέντρωση στην πόλη της Βέροιας συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις που «συσπειρώνονται» στο ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Για άλλη μία φορά οι κομματικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ – όπως συμβαίνει κάθε φορά που ο «κόμπος φτάνει στο χτένι», η λαϊκή αγανάκτηση είναι ορατή από παντού και ο εργατόκοσμος αναζητά τρόπο να βρει αγωνιστική διέξοδο- επέλεξαν την ξεχωριστή, διασπαστική συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση των «σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ» χαιρέτισαν η πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ , μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε  μέλος του ΔΣ των εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου της Βέροιας. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη, όμως κατά γενική ομολογία αυτή δε διέθετε ούτε τη μαζικότητα ούτε και την μαχητικότητα προηγούμενων.

ΝΑΟΥΣΑ

Μία απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Νάουσας, στην οποία κάλεσε το Εργατικό Κέντρο- του οποίου η διοίκηση είναι ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από διάφορους εργασιακούς χώρους και χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, η πρόεδρος των εργαζόμενων του δήμου Νάουσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης, οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ και ΙΚΑ και εκπρόσωποι της κίνησης SOS ΒΕΡΜΙΟ. Χαιρετισμός προς τους συγκεντρωμένους απεργούς υπήρξε και από τον πρόεδρο των εργαζόμενων στη ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια σε κατάσταση ομηρίας και ανασφάλειας. Την κεντρική ομιλία στους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και έπειτα από το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία στην πόλη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το