*φωτογραφία αρχείου

Μπροστά στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το υγειονομικό προσωπικό, η ΟΕΝΓΕ προχωράει σε 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη με αιτήματα την άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αυξήσεις στους μισθούς.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ. Οι συμβάσεις περίπου 1.000 εργαζομένων πανελλαδικά λήγουν στο τέλος του Νοέμβρη. Έτσι, το προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την τριετία της πανδημίας του κορονοϊού, στελεχώνοντας τις Κινητές Μονάδες Υγείας, κινδυνεύει να πεταχτεί τώρα στην ανεργία. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι μιας σειράς ειδικοτήτων που δουλεύουν σε δομές και camps φιλοξενίας προσφύγων, μέσω του προγράμματος PHILOS, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν τον Φλεβάρη του 2024, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα από το 2022. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με τον αγώνα τους για σταθερή δουλειά, μέσα από μια τρίμηνη παράταση που απλά θα μεταθέσει την προοπτική της ανεργίας στις αρχές του 2024.

Τα νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, καθώς και η χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις διαμορφώνουν συνθήκες κατάρρευσης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα εντάθηκαν εν μέσω πανδημίας, θέτουν ως στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία πάνω στην ερημοποίηση και υποβάθμιση του ΕΣΥ. Δίπλα σε κάθε υποβαθμισμένο νοσοκομείο της περιφέρειας ξεφυτρώνει μία ιδιωτική κλινική, ενώ τα κενά σε μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους και συνολικά σε εξοπλισμό, μέσα και προσωπικό απαραίτητο για διαγνωστικές εξετάσεις καλύπτονται από τα διαγνωστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται (ιδιαίτερα από τον covid και μετά) ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων γιατρών, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε φυγή από το δημόσιο αφού οι τεράστιες ελλείψεις, διαμορφώνουν πλέον ένα εργασιακό περιβάλλον ανυπόφορο και επικίνδυνο τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 13-14 αίθουσες χειρουργείων στις 17. Οριακή κάλυψη Αναισθησιολόγων, Τραυματιοφορέων και Νοσηλευτικού προσωπικού.
ΑΤΤΙΚΟΝ: Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού.
ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες είναι ανοικτές οι 7 λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.
ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: 3 αίθουσες χειρουργικές υπάρχουν και γίνονται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά γιατί δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι. Είχαν 2 Αναισθησιολόγους και ο ένας έφυγε. Δεν εφημερεύει η χειρουργική κλινική από τον Ιούνιο του 2021. Στην αρχή δεν υπήρχαν Χειρουργοί και τώρα υπάρχει έλλειψη Αναισθησιολόγων.
ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Είναι ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού.
ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι γύρω στα 8 και λειτουργούν μόνο τα 3, λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Από τις 7 περίπου αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού.
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και διατηρητέο και γίνονται συντηρήσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα.
ΤΖΑΝΕΙΟ: Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργούν οι 7 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού και Αναισθησιολόγων.
ΜΕΤΑΞΑ: Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτικού προσωπικού και Αναισθησιολόγων.
ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν οι 2 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων και Νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 5 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν και οι 5. Όταν υπάρχουν μεγάλες εφημερίες λειτουργούν οι 4 αίθουσες για να μείνει η 5η για τα έκτακτα. Υπάρχει έλλειψη σε Αναισθησιολόγους, Χειρουργούς και σε Νοσηλευτικό προσωπικό λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό.
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Στο Νοσοκομείο λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες στις 5 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 Αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο Νοσοκομείο ο ένας μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Παμμακάριστο.
ΣΩΤΗΡΙΑ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες. Λειτουργούν οι 4. Μία κλειστή λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 300 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 170 αφορούν μόνο τη νοσηλευτική υπηρεσία. Από τα 6 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 2, με αποτέλεσμα οι λίστες να μεγαλώνουν επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, συνολικά για την υγεία του λαού και των εργαζομένων του Ηρακλείου.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Απειλούνται με κατάρρευση οι Παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου, μετακινούν τους Παθολόγους στη Σπάρτη.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ: Για 24 και πλέον συνεχόμενους μήνες καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες μέσα από τις αναγκαστικές μετακινήσεις Παθολόγων με «εντέλλεσθε» από τα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας της Πάτρας και της Τρίπολης.

Αποτέλεσμα αυτών των κενών αποτελούν οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο πάνω από 20 χιλιάδες.
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ΕΣΥ έχουν αναγκάσει τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό να προβεί σε δεκάδες κινητοποιήσεις μέσα από τα πρωτοβάθμια νοσοκομεία, την Ομοσπονδία της ΟΕΝΓΕ, αλλά και την ΠΟΕΔΗΝ, θέτοντας ως στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο αγώνας για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της υγείας, την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ, είναι αγώνας που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ πρέπει να στηριχτεί από όλους του εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Η αναγκαιότητα για ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας αναδείχτηκε περισσότερο από ποτέ στα χρόνια της πανδημίας, περίοδο κατά την οποία αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα και ο παρασιτικός ρόλος της ιδιωτικής υγείας. Οι ιδιωτικές κλινικές έκλεισαν τις πόρτες τους στις νοσηλείες covid, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικούσαν τεράστιες αμοιβές για διαγνωστικούς ελέγχους και ενοικίαση κλινών ΜΕΘ, και όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ο κόσμος πέθαινε εκτός ΜΕΘ. Η κυβέρνηση επιχείρησε να αξιοποιήσει την πανδημία ως όχημα για την διάλυση του ΕΣΥ, ψηφίζοντας με πολύ εντατικό ρυθμό νομοσχέδια εμπορευματοποίησης της υγείας και διάλυσης του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της. Να μην το επιτρέψουμε. Να μην αποδεχτούμε ως κανονικότητα τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και θεραπείες, να μην αποδεχτούμε ως κανονικότητα τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των γιατρών και των νοσηλευτών, τις ατελείωτες απλήρωτες εφημερίες, την ψυχική και σωματική τους εξόντωση, να μην αποδεχτούμε ως κανονικότητα, ότι οι αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και περίθαλψης θα αποτελούν προνόμιο μόνο για τους έχοντες.

Η ΕΡΓΑΣ στηρίζει την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας για όλους!

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, ώρα 12:30 μμ, στο Υπουργείο Υγείας

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το