Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε πραγματικό πανικό στις τάξεις των χρυσαυγιτών και κυρίως της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης, των μελών δηλαδή του Πολιτικού Συμβουλίου που καταδικάστηκαν με τη βαριά κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Παναγιώταρος, Γερμενής, Ματθαιόπουλος).

Ο Μιχαλολιάκος διαψεύδει… ανύπαρκτες φήμες περί αυτοκτονίας, ο Λαγός απειλεί από την ασφάλεια των Βρυξελλών και ο Παππάς θυμάται ότι «δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή».

Ακριβώς την ώρα που ανέβαινε στην έδρα η σύνθεση του δικαστηρίου, στις 11 χτες το πρωί, ο Χρήστος Παππάς ανάρτησε το ακόλουθο σιβυλλικό μήνυμα: «Σκληραγωγηθήκαμε μέσα στη ροή του χρόνου, σφυρηλατήσαμε μια καρδιά από ατσάλι και συνεχίζουμε να πολεμούμε για τις ιδέες μας, την πατρίδα μας, την τιμή μας, την αξιοπρέπειά μας». Και για όποιον δεν κατανόησε το βαθύ αγωνιστικό μήνυμα, ο Παππάς συμπληρώνει αμέσως παρακάτω: «Από 1ης Νοεμβρίου 2019 δεν ανήκω στην Χ.Α. ούτε σε κανέναν άλλον νεοπαγή “εθνικοπατριωτικό” φορέα». Βέβαια δεν εξηγεί τι ακριβώς συνέβη σε αυτή την αποφράδα ημερομηνία.

Παράλληλα από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάσισαν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης η όλη διαδικασία πέρασε στη φάση κατά την οποία οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζητούν ελαφρυντικά

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για την υπόθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα φιλοζωικά αισθήματα του Γιάννη Λαγού και την πίστη του στην ορθόδοξη θρησκεία, προκειμένου να πείσει το δικαστήριο.

Καταθέτοντας στη διάρκεια της δίκης, οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι «έγραψαν ιστορία» αποκηρύσσοντας ο ένας μετά τον άλλο το ναζισμό και ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για την εγκληματική τους δράση. Η εικόνα αυτή των θρασύδειλων φασιστών ωχριά μπροστά στα όσα επικαλούνται τώρα οι δικηγόροι τους, προκειμένου να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Αυτός όμως που τους ξεπέρασε όλους σε …φαντασία ήταν ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος ζήτησε ελαφρυντικά επειδή «παρήγαγε έργο»! Με βάση τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στη δίκη για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, θα ζητάει σε λίγο και βαρέα ένσημα για το έργο που παρήγαγε ως αρχηγός της.

Ηλίας Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών», υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν. Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας», ανέφερε ακόμα η υπεράσπιση.

Ελένη Ζαρούλια

Η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος από την πλευρά του αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Μιχαήλ Αρβανίτης

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Γιώργος Γερμενής

Ο Γιώργος Γερμενής, γνωστός και ως «Καιάδας», διεκδικεί επίσης το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το