Κατατέθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στη Βουλή το σχέδιο νόμου – έκτρωμα για τα φορολογικά, με τον τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και τέθηκε την ίδια μέρα σε «δημόσια διαβούλευση», η οποία θα διαρκέσει μέχρι 27 Νοεμβρίου.

Από την τελευταία μέρα του προηγούμενου Οκτωβρίου που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης μέσω ανακοινώσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες πήραν σειρά στα ραδιόφωνα και στα κανάλια, προκειμένου να κάνουν εύπεπτο το νέο φορομπηχτικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Έχοντας κάνει σημαία το σχήμα πως «οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν-φοροαποφεύγουν συστηματικά», προσπάθησαν να σπείρουν σε μαζική κλίμακα την αντίθεση με τους μισθωτούς κάθε μορφής απασχόλησης (ιδιωτικούς και δημόσιους), που όντως όσα κερδίζουν από την εργασία τους, πάνω σε αυτά φορολογούνται.

Όμως δεν ανέφεραν πως και η κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων βαρύνονται και αυτοί με ασφαλιστικές εισφορές και με χαράτσια, όπως το τέλος επιτηδεύματος, θεωρώντας πως η βάση υπολογισμού είναι οι μικτές αποδοχές του κατώτερου μισθού, πράγμα παντελώς ψευδές διότι οι αλχημιστές του υπουργείου των Οικονομικών δεν υπολόγισαν πως ουδείς μισθωτός αμείβεται με τον ονομαστικό του μισθό (τα μικτά δηλαδή) αλλά με το καθαρό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών του κρατήσεων και ίσως του αναλογούντος φόρου.

Η πραγματική ουσία των ρυθμίσεων

Σημειώναμε πρόσφατα με το που τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν πως «…

  • στοχοποιείται στο σύνολό της μια κοινωνική ομάδα επαγγελματιών που για διάφορους λόγους δραστηριοποιείται επαγγελματικά χωρίς να μετέχει σε κάποιο εταιρικό σχήμα, ενίοτε και λόγω υποχρέωσης (δικηγόροι, μηχανικοί, λοιποί επαγγελματίες κλπ) ως συλλήβδην φοροφυγάδες.
  • Η κυβέρνηση, το ΥπΟικ. και η ΑΑΔΕ ομολογούν την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ψηφιακής μετάβασης (ηλεκτρονική τιμολόγηση, mydata, e-send και ταμειακές μηχανές, pos κλπ) που υποτίθεται θα εμπόδιζαν την φοροαποφυγή και θα έπιαναν τους «πονηρούς».

– Χωρίς να λέγεται, ομολογείται η ανεπάρκεια και η αποτυχία των διαλυμένων ελεγκτικών μηχανισμών και μάλιστα ζητούνται, μέσω πλατφόρμας και αμοιβής επώνυμα ή ανώνυμα, καταγγελίες για φοροδιαφυγή ή «φοροδιαφυγή», θέτοντας το πρότυπο ενός γενικευμένου χαφιεδισμού.

– Αυτή η αποτυχία και η αδυναμία ελέγχων καλύπτεται με την επιστροφή σε μεθόδους 30 χρόνων πίσω, όταν η φορολόγηση γίνονταν με τα λεγόμενα «αντικειμενικά» κριτήρια που μετρούσαν τα τετραγωνικά μέτρα της επαγγελματικής στέγης, τον όροφο και την περιοχή που ασκούνταν η δραστηριότητα…».

Έτσι λοιπόν έχουμε μία επιστροφή στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης (που βέβαια δεν καταργήθηκε ποτέ…) και που είναι μια ομολογία της ανικανότητας των ελεγκτικών οργάνων του δημοσίου να βρουν και να φανερώσουν την τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

Και για να δώσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα, θα υποθέσουμε πως έχουμε μια ΑΕ ή μια ΕΠΕ ή μια ΙΚΕ -κεφαλαιουχικές εταιρίες- ή μια ΟΕ ή ΕΕ. Αυτές έχουν δικαίωμα να έχουν ζημιογόνα ή μειωμένα αποτελέσματα. Αντίθετα, για μια ατομική επιχείρηση ή μεμονωμένο ελεύθερο επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενο αυτό απαγορεύεται, ακόμα και αν στηρίζεται στα λογιστικά του βιβλία, τα έσοδα και τις δαπάνες του, ακριβώς γιατί αυτοί θα φορολογηθούν με τεκμήρια.

Ποιος ο στόχος των μέτρων

Ομολογημένος σκοπός αυτών των μέτρων -που θα ισχύσουν αναδρομικά από την τρέχουσα χρονιά- είναι να περιοριστεί μέχρις εξαφάνισης η πλατιά διαδεδομένη μικρή επιχείρηση και τα ατομικά επαγγέλματα, προκειμένου ο όποιος τζίρος τους να περάσει στα ισχυρά σχήματα και τα μονοπώλια του κάθε κλάδου.

Σε αυτό τον στόχο εκτός από τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος τον Στουρνάρα που κάθε τόσο φροντίζει να δίνει -και μάλιστα πρόσφατα σαν λαγός- τους προσανατολισμούς της μεγαλοαστικής τάξης και του ξένου παράγοντα, ήρθε η επιβράβευση από το αγιοποιημένο από τους κυρίαρχους ΔΝΤ.

Αυτό λοιπόν, η σφηκοφωλιά του ιμπεριαλισμού και του διεθνούς καπιταλισμού, ήρθε να δώσει τα συγχαρητήρια του, αναφέροντας ότι «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες».

Για να δούμε ακόμα μία έντονη, ως προς τα χαρακτηριστικά της, περίπτωση για την κατεύθυνση που τα μέτρα του εκτρώματος αυτού περιέχουν, αρκεί να αναφέρουμε πως συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όταν με το άρθρο 46 μειώνεται ο συντελεστής του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» από 0,5% στο 0,2% και με το άρθρο 47 μειώνεται και ο φορολογικός συντελεστής στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων εταιρειών κατά 50%, από 2‰ σε 1‰.

Αντίθετα, για τους μικρούς επαγγελματίες προβλέπονται κλιμάκωση των τεκμηρίων ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας της δραστηριότητας των μισθωτών που απασχολούνται και μια αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής προσαύξηση από κάποιον μέσο όρο τζίρου και κερδών του κλαδικού ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) που θα προκύπτει από τις δηλώσεις του προηγούμενου έτους.

Πρόστιμα και μόνο πρόστιμα

Μια άλλη όμως συνήθης προσφυγή στην προστιμολαγνεία που εισάγεται και σε αυτό το ανοσιούργημα είναι πως ανακοινώθηκαν και τα πρόστιμα που θα ισχύσουν σε περίπτωση μη διαβίβασης ή απόκλισης ή παράλειψης δεδομένων στην πλατφόρμα των mydata, που τείνουν να αναχθούν σε κριτή των πάντων καταργώντας παράτυπα τα λογιστικά βιβλία, και μια σειρά διατάξεις που καθορίζουν μέχρι σήμερα την προσαρμογή των επαγγελματιών σε φορολογικούς και λογιστικούς κανόνες.

Έτσι λοιπόν τα πρόστιμα ξεκινούν από 250 ευρώ για μια απλή μη διαβίβαση και κλιμακώνονται έως 100 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Είναι φανερό πως καμιά μικρή η και μεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει τα πρόστιμα αυτά αφού είναι και προφανές πως είναι αδύνατο να μη υποπέσει σε κάποιο «παράπτωμα» του συστήματος των mydata. Αλλά για το ζήτημα των mydata θα επανέλθουμε κάπως ειδικότερα σύντομα.

Ο μόνος δρόμος… στο δρόμο

Όπως ήταν αναμενόμενο έχει ξεσηκωθεί μια θύελλα αντιδράσεων από επαγγελματίες για το φορολογικό έκτρωμα με πρώτη ενωτική κορύφωση την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου με απεργία αποχή και συγκεντρώσεις πανελλαδικά και στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η αρχή στην Αθήνα είχε γίνει στις 8 Νοέμβρη με συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπ. Οικ., την προηγούμενη βδομάδα με μονοήμερη απεργία των ταξιτζήδων και αποχή των δικηγόρων σε διάφορες πόλεις.

Και έπεται συνέχεια…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το