Δύο εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στις 17-09-2023 στη Μαγνησία και αφορούν σε έναν 28χρονο και έναν 38χρονο εργάτη που βρήκαν τραγικό θάνατο, στο καρνάγιο στο Τρίκερι του Βόλου ο πρώτος, στη Χαλυβουργία Ελλάδος στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου ο δεύτερος, μας θύμισαν τον τραγικό απολογισμό αναλόγων περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ, την περίοδο 2018 – 2022 έχουν αναγγελθεί 55.590 εργατικά ατυχήματα, παρουσιάζοντας αυξητική τάση από έτος σε έτος. Από 9.284 το 2018 έφθασαν τα 14.388 το 2022, αριθμός ρεκόρ από το 2000, το πρώτο ολόκληρο έτος καταγραφής των εργατικών «ατυχημάτων» από την Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια περίοδο η εργατική τάξη θρήνησε τουλάχιστον 460 νεκρούς! Το 2021 καταγράφηκαν 100 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και το 2022 καταγράφηκαν 103, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 100 νεκρούς εργαζόμενους από το 2009.

Σοκαριστικά, επίσης, είναι τα τελευταία στοιχεία για την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας όπως προκύπτουν από την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας. Ήδη το 2023 σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχασαν την ζωή τους 135 εργαζόμενοι, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός να παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας τους.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ “αδυνατεί” να παρακολουθήσει και να καταγράψει εγκαίρως το πραγματικό βάθος αυτής της τραγωδίας που συντελείται καθημερινά και μόνο για το 2020 και ’21 έχει καταγράψει απώλειες 41 και 31 θανάτων αντιστοίχως, όταν η Επιθεώρηση Εργασίας παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένη. Το 2022 υπήρχαν πάνω από 277.000 επιχειρήσεις. Αυτές τις επιχειρήσεις καλούνται να ελέγξουν μόλις 249 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ). Καθεμία από τις 277.000 επιχειρήσεις μπορεί να ελεγχθεί μία φορά στα 10 χρόνια για το αν τηρεί τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας και μία φορά στα 7,5 χρόνια για τις συνθήκες εργασίας! Δηλαδή, ποτέ. Η εργοδοσία είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Το νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη για τα Εργασιακά είναι προφανές ότι έρχεται να ενισχύσει ακόμα παραπέρα όλους τους παράγοντες που εκθέτουν τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ σαν κερασάκι περιλαμβάνει και διάταξη για την αποφασιστική υπονόμευση του θεσμού του γιατρού Εργασίας, αφού πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε γιατρούς με άσχετες ειδικότητες να ασκούν τέτοια καθήκοντα. Η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας, οι συμβάσεις – λάστιχο, η 6ήμερη εργασία στη βιομηχανία, η δουλειά τις Κυριακές ακόμα και σε μεγάλα εργοστάσια θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ατυχημάτων.

Επιπλέον, η έκθεση των εργαζομένων για περισσότερες ώρες καθημερινά (13 ώρες ημερήσιας εργασίας) και 6 ημέρες την εβδομάδα σε ακτινοβολίες όλων των μορφών, θόρυβο και πληθώρα χημικών παραγόντων θα δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και θα οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους και σε περισσότερες άλλες σοβαρές ασθένειες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το