Mια ακόμη πανεκπαιδευτική απάντηση στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την «αυτονομία» του σχολείου και την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών δίνουν σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 7 μ.μ., από τα Προπύλαια. Σε αυτό καλούν η ΟΛΜΕ και δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, άλλες Ενώσεις Γονέων, η ΑΔΕΔΥ κ.ά., δηλώνοντας: “Δεν θα περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε.                       

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στηρίζει και συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 7μ.μ. στα Προπύλαια.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά, ως πρώτη απάντηση στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

Η ανακοίνωση του Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Συλλαλητήριο, Τετάρτη 7/7, 19:00, Προπύλαια – Δεν θα περάσει το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της «σχολικής αυτονομίας με λογοδοσία» δηλαδή την ενοχοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του σχολείου και την επιβολή του φόβου και της υποταγής των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης: Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με στραγγαλισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας των εκπαιδευτικών, με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, ασφυκτικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης, ακόμα πιο κάθετη και ιεραρχική δομή διοίκησης, εργαστήρια δεξιοτήτων, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των  προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο, διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση», λειτουργία  ΚΔΑΠ και υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου.

Αυτό είναι το πνεύμα του πολυνομοσχεδίου: Εξετάσεις παντού, γνώση πουθενά. Ατομικός ανταγωνισμός παντού, συνεργασία πουθενά. Φόβος και υποταγή παντού, δημοκρατία πουθενά. Επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικά συμφέροντα παντού, δημόσιο δωρεάν σχολείο πουθενά.

Για πρώτη φορά, μετά το 1982, συνενώνεται στο πρόσωπο των αξιολογητών ο διοικητικός και ο παιδαγωγικός έλεγχος. Και μάλιστα με μια ιεραρχική πυραμίδα που ξεκινάει από το εσωτερικό του σχολείου με έναν διευθυντή-manager που αποφασίζει για όλα, με συμβούλους εκπαίδευσης, με επόπτες εκπαίδευσης με μέντορες, με περιφερειακούς επόπτες, με το ΙΕΠ και την ΑΔΙΠΔΕ. Όλοι αυτοί θα σηκώνουν τη δαμόκλειο σπάθη της τετράβαθμης κλίμακας πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών. Μάλιστα ο Διευθυντής του σχολείου θα μπορεί να μπαίνει στην τάξη και να παρακολουθεί το μάθημα για να αξιολογήσει.

Τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα απαξιώνονται πλήρως μπροστά στην παντοδυναμία ενός διευθυντή που θα καθορίζει ποιος θα είναι ο υποδιευθυντής, ποιος θα είναι ο συντονιστής των εκπαιδευτικών θεμάτων, ποιος θα είναι ο μέντορας, που αποφασίζει ποια προγράμματα θα κάνει το σχολείο, που μπορεί να κάνει γραπτή επίπληξη στον εκπαιδευτικό, που αποφασίζει ποια τεκμήρια θα ανεβάσει στον ηλεκτρονικό φάκελο ενός εκπαιδευτικού, που αποφασίζει εν τέλει πως θα λειτουργήσει το σχολείο.

Το σχολείο προβλέπεται να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, δηλαδή έχουμε μια πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου.

Επανέρχονται οι εξετάσεις παντού. Με το άρθρο 97 θεσπίζεται η ελληνική PISA, δηλαδή, πανελλαδικές εξετάσεις στην Στ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου. Οι εξετάσεις αυτές, υψηλών απαιτήσεων, θα είναι μεν ανώνυμες, αλλά θα δίνουν αποτελέσματα σε πανεθνικό επίπεδο, σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο σχολείου, τροφοδοτώντας έτσι την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών για την αποτυχία του σχολείου και απενοχοποιώντας τις κοινωνικές ανισότητες και τις πολιτικές που τις παράγουν.

Επιδιώκεται η λειτουργία του σχολείου να υποταχτεί στη διαμόρφωση όλου του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, των προγραμμάτων, των διδακτικών μεθόδων, γύρω από αυτές τις εξετάσεις, ώστε το σχολείο να πάει καλά σε αυτές τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές σημαίνουν γνώση; Ή μήπως σημαίνουν τη διαμόρφωση ενός τεράστιου εμπορευματικού συστήματος φροντιστηρίων και ιδιαίτερων, παρόμοιου με αυτό που ήδη αναπτύσσεται για την εισαγωγή στα πρότυπα. Ή μήπως θα διαμορφώσουν την αντίληψη ότι γνώση και μάθημα είναι ό,τι έχει σχέση με τις εξετάσεις; Και τελικά τι είναι το σχολείο; Ποιος είναι ο ρόλος του; Να υπηρετεί ένα εξεταστικό σύστημα; Ποιος είναι ο ρόλος του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου; Να εγχαράξει στα παιδιά μια χαμηλή προσδοκία για το μέλλον τους;

Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω με το άρθρο 98 όπου προβλέπει υποχρεωτική ιστοσελίδα του σχολείου όπου πρέπει να αναγράφονται τα αποτελέσματα αξιολόγησης του σχολείου, αντιλαμβάνεται το ανταγωνιστικό πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Η ατομική αξιολόγηση αποτελεί το εργαλείο για να υποταχτεί το εκπαιδευτικό σώμα στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Σε αντίθεση με όσα δηλώνει η Κεραμέως και τιμωρητική είναι και ποσοτικά μετρήσιμη. Και φυσικά, απολύτως αυθαίρετη και με ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον χουντικό νόμο Ν.Δ. 651/70.

Η   εφαρμογή των σχεδιασμών,  που προωθούνται από το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης, και βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Αποτελούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική τομή, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τα αποτελέσματα που έχει  η εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες: διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και κρίση στελέχωσης με εκπαιδευτικούς. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί βάση συζήτησης, δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις αλλά απορρίπτεται συνολικά.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας το αμέσως επόμενο διάστημα ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Προετοιμάζουμε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα σύγκρουσης και ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Καλούμε στην αγωνιστική ενίσχυση και διεύρυνση του Συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, τόσο σε παναττικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία που προβλέπει το νέο ν/σχ καθώς και να πάρει κάθε μέτρο ακύρωσής του στην πράξη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Β΄ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/7 ΣΤΙΣ 7μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
  • ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ!
  • ΚΑΤΩ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
  • ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ!

Επιχειρούν νέες αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση

Μετά την ψήφιση του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη, η κυβέρνηση συνεχίζει την επέλασή της ενάντια στο δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

  • Προχωρά με τα σχολεία κλειστά, μέσα στον Ιούλιο, στην κατάθεση νέου αντιεκπαιδευτικού  νομοσχεδίου για την ατομική αξιολόγηση, την αυτονομία των σχολικών μονάδων και τις δομές της εκπαίδευσης. 

Οι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αποτελούν βαθιά, αντιδραστική τομή στη δομή και στο περιεχόμενο του σχολείου. Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Αλλάζουν βασικές πλευρές του σχολείου, ενισχύεται ο κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος, δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθούν να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί και μέσω της λεγόμενης «ατομικής αξιολόγησης» μεταφέρεται η ευθύνη για το καθετί στον εκπαιδευτικό. Πρόκειται για    αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση με βάση  τις επιταγές της Ε.Ε., ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας, που συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τη βαθιά αντιδραστική – αντιεκπαιδευτική  πολιτική. Διαμορφώνουν  ένα σχολείο ευέλικτο, υποταγμένο στην αγορά και βαθιά ελεγχόμενο από το κράτος

Προβλέπεται  ατομική αξιολόγηση σε τετράβαθμη κλίμακα  και περιλαμβάνει τους χαρακτηρισμούς μη ικανοποιητικός, ικανοποιητικός, πολύ καλός, εξαιρετικός. Θα αξιολογούνται η εκπαιδευτική επάρκεια, η διοικητική ικανότητα και η συνολική στάση των εκπαιδευτικών από μια ιεραρχία που θα περιλαμβάνει τους Διευθυντές σχολείων, μέντορες και επόπτες στα πλαίσια της σχολικής μονάδας, συμβούλους και επόπτες αξιολόγησης στα πλαίσια των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Περιφέρειας. Ταυτόχρονα επιχειρεί την προώθηση της «αυτονομίας της σχολικής μονάδας» – βλ. επιχειρηματική λειτουργία και μεταφορά της ευθύνης στο σχολείο, καθώς και το χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα των αναλυτικών προγραμμάτων και της διδασκαλίας και  την αμφισβήτηση ακόμα και της δωρεάν παροχής βιβλίων με τη θέσπιση  του «πολλαπλού βιβλίου».

Το ΥΠΑΙΘ μετά τη συντριπτική ήττα στην επιχείρηση αξιολόγησης της σχολικής μονάδας αντεπιτίθεται με ένα νομοσχέδιο  που φιλοδοξεί να ισοπεδώσει ως οδοστρωτήρας ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σχολείο, να υποδουλώσει τη ζωντανή εκπαίδευση, να χτυπήσει  ακόμα πιο σκληρά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών.

  • Αντί για την ασφαλή υγειονομική λειτουργία και παιδαγωγική πληρότητα που να καλύπτει τα μορφωτικά κενά από την ελλειμματική λειτουργία των κλειστών σχολείων και της τηλεεκπαίδευση, σχεδιάζει συγχωνεύσεις σχολείων, συντμήσεις  τμημάτων και περικοπές θέσεων εργασίας. Αντί για μισθό θεσπίζει τα μόρια για τη συμμετοχή στους ομίλους.
  • Προωθεί  μια σειρά  αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφισε την περίοδο της πανδημίας (εξοστρακίζουν τις ειδικότητες ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ08, ΠΕ81 από το Λύκειο, επιμένουν στην εφαρμογή της ΕΒΕ, σκληρό πλέγμα εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, πρότυπα και πειραματικά σχολεία, αντιδραστικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ) και το πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας που απέτυχε να βάλει σε εφαρμογή λόγω της καθολικής αντίδρασης των εκπαιδευτικών.
  • Απαγορεύει τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών των σωματείων και διαμορφώνει όρους τετελεσμένων για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εκλογών, ενώ επιχειρεί να βάλει  στο γύψο τα σωματεία και το εργατικό και εκπαιδευτικό κίνημα με την εφαρμογή του νόμου εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Ήδη   κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, ενεργοποιώντας τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του αντεργατικού εκτρώματος «Χατζηδάκη» εγκαινίασαν τα μέτρα τους επιλέγοντας να χτυπήσουν τη στάση εργασίας που κήρυξαν ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ για τη Δευτέρα 28/06 για όσους εμπλέκονται στις εξετάσεις για τα «Πρότυπα» σχολεία. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες κατέφυγαν εκτάκτως στα δικαστήρια για να χτυπήσουν το δημοκρατικό δικαίωμά μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Κλιμακώνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική του αυταρχισμού, βάζοντας  στο στόχαστρο τα σωματεία μας και την αγωνιστική τους δράση.

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Διεκδικούμε

  • Να αποσυρθεί και να μηνψηφιστεί το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους/ες. Μόνιμους μαζικούς διορισμούς τώρα για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Κατάργηση του προσοντολόγιου της ανεργίας και της απόρριψης.
  • Όχι στην εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που αποδομούν τη δημόσια παιδεία, καταργούν εργασιακά δικαιώματα, εξοστρακίζουν ειδικότητες από τα σχολεία.
  • Κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη με την ζωντανή μαχητική δράση των σωματείων. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία! Κάτω ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η τρομοκρατία!

Οι αγώνες και η απεργία δεν ποινικοποιούνται!

ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

  • Καλούμε στη συγκέντρωση των ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ την Τετάρτη 7/7 στις 19.00 στα Προπύλαια
  • Συνεχίζουμε μαζικά να απαντάμε με την ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ απέναντι σε κάθε εφαρμογή της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το