Το Ισραήλ με στρεβλό τρόπο επικαλείται το «δικαίωμα αυτοάμυνας» στο πλαίσιο της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών

Στη φωτογραφία Ισραηλινοί στρατιώτες υψώνουν την ισραηλινή σημαία σε μια παραλία στη Γάζα το Νοέμβριο του 2023

της Shahd Hammouri*

Στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ήταν «σε πόλεμο». Μετά από μια επίθεση σε πόλεις και οικισμούς του νότιου Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι ξεκίνησε μια «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την υπεράσπιση των Ισραηλινών αμάχων». Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, ανακοίνωσε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες ηλεκτρισμού, καυσίμων, νερού και τροφίμων. «Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα», είπε .

Έκτοτε, περισσότεροι από 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη λωρίδα της Γάζας, περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτούς παιδιά. Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός του θύλακα, με τους πολίτες να μην έχουν ασφαλή ζώνη για να καταφύγουν.

Μέσα σε αυτόν τον θάνατο και την καταστροφή, η κυρίαρχη αφήγηση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς κύκλους ήταν ότι πρόκειται για «πόλεμο», το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του «εναντίον της «τρομοκρατίας» και η δεινή κατάσταση των Παλαιστινίων είναι ένα «ανθρωπιστικό» ζήτημα. Αυτή η πλαισίωση του τι συμβαίνει – υποστηριζόμενη από γλώσσα δανεισμένη από το διεθνές δίκαιο – διαστρεβλώνει εντελώς την πραγματικότητα επί τόπου.

Όλα όσα συμβαίνουν τώρα στο Ισραήλ-Παλαιστίνη διαδραματίζονται στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας, της κατοχής και του απαρτχάιντ, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι παράνομα. Το Ισραήλ είναι αποικιστική δύναμη και οι Παλαιστίνιοι είναι ο αποικισμένος αυτόχθονας πληθυσμός. Οποιαδήποτε αναφορά στο διεθνές δίκαιο που δεν υπενθυμίζει αυτές τις συνθήκες αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας.

Ισραήλ: Αποικιστής

Το καθεστώς του Ισραήλ ως κράτους αποικισμού ήταν ξεκάθαρο στις πρώτες ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλο μέρος της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης της Παλαιστίνης, και με τη σειρά της, της ευαισθησίας της σε παραποιήσεις και χειραγώγηση, είναι ότι αποικίστηκε τη στιγμή που θεωρητικά τελείωνε ο μαζικός αποικισμός του Παγκόσμιου Νότου.

Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Υπηρεσίας, Ayel Weizman, ένας από τους κύριους παράγοντες για την ενεργοποίηση του Σιωνιστικού σχεδίου, περιέγραψε αυτό που συνέβαινε εκείνη την εποχή ως εβραϊκή «αποικοποίηση της Παλαιστίνης» κατά τις ακροάσεις της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη το 1947, καθώς συζητούνταν η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950-1970 έτειναν να συνδέουν την Παλαιστίνη με άλλα αποικισμένα έθνη. Για παράδειγμα, το ψήφισμα 3070 του 1973 διακήρυξε ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών «Καταδικάζει όλες τις κυβερνήσεις που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία των λαών, ιδίως τους λαούς της Αφρικής που βρίσκονται ακόμη υπό αποικιακή κυριαρχία και τον παλαιστινιακό λαό».

Ομοίως, η περίπτωση της Παλαιστίνης απεικονίστηκε επίσης ως στενός συγγενής με την περίπτωση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Για παράδειγμα, το ψήφισμα 2787 του 1971 έλεγε ότι η Γενική Συνέλευση «επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του αγώνα του λαού για αυτοδιάθεση και απελευθέρωση από την αποικιακή και ξένη κυριαρχία και την εξωγήινη υποταγή, ιδίως στη Νότια Αφρική και ειδικότερα των λαών της Ζιμπάμπουε, της Ναμίμπια , την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη και τη Γουινέα [Μπισάου], καθώς και του παλαιστινιακού λαού με όλα τα διαθέσιμα μέσα σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Μετά τον πόλεμο του 1967, η κατοχή από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Γάζας, της χερσονήσου του Σινά και των Υψωμάτων του Γκολάν, οδήγησε το ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο στο προοίμιό του τόνισε «το απαράδεκτο της απόκτησης εδαφών με πόλεμο» και ζήτησε «την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τα εδάφη που κατέλαβαν στην πρόσφατη σύγκρουση».

Ωστόσο, η σκόπιμη ασάφεια των ψηφισμάτων στην αναφορά σε «κατεχόμενα εδάφη» στην αγγλική έκδοση του κειμένου, χρησιμοποιείται από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει την κατοχή και την προσάρτησή του για περισσότερο από μισό αιώνα. Άνοιξε επίσης το δρόμο για το Ισραήλ να αρχίσει να χτίζει οικισμούς – κάτι που η Francesca Albanese, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, όρισε στην έκθεσή της A/77/356 ως «αποικισμό» της Δυτικής Όχθης.

Το πλαίσιο του αποικισμού και της κατοχής παραμερίστηκε με την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο το 1993, η οποία παρουσιάστηκε στη διεθνή συμφωνία ως «συμφωνία ειρήνης» που έβαλε τέλος στην «παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση». Φυσικά, δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Η καταπίεση και η απομάκρυνση του παλαιστινιακού λαού στα χέρια των Ισραηλινών αποικιστών του συνεχίστηκε.

Δικαίωμα υπεράσπισης και δικαίωμα αντίστασης

Η κατάργηση του πλαισίου του αποικισμού και της κατοχής έχει διευκολύνει την απεικόνιση των Παλαιστινίων ως αποκλειστικά μία από τις δύο κατηγορίες: «θύματα» ανθρωπιστικής κρίσης ή «τρομοκράτες».

Από τη μια πλευρά, ο χαρακτηρισμός της κατάστασης των Παλαιστινίων ως ανθρωπιστική ανησυχία καλύπτει τις βαθύτερες αιτίες της. Όπως έχουν επισημάνει πολλές εκθέσεις του ΟΗΕ και των οργανώσεων για τα δικαιώματα, η ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ έχουν καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία και ώθησαν τους Παλαιστίνιους στη φτώχεια. Η εστίαση στο ανθρωπιστικό στοιχείο διαιωνίζει την εξάρτηση από τη βοήθεια και παραγκωνίζει τις απαιτήσεις για λογοδοσία και αποζημιώσεις

Από την άλλη πλευρά, η αφήγηση που παρουσιάζει τους Παλαιστίνιους ως «τρομοκράτες» συσκοτίζει την πραγματικότητα ότι ο στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν πάντα η εξάλειψη του «παλαιστινιακού προβλήματος» με κάθε δυνατό μέσο, συμπεριλαμβανομένης της εθνοκάθαρσης, της υποταγής και του εκτοπισμού. Επίσης, αρνείται στον παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα αντίστασης, το οποίο περιγράφεται στο διεθνές δίκαιο.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει στο προοίμιό της ότι «είναι απαραίτητο, εάν ο άνθρωπος δεν αναγκαστεί να καταφύγει, ως έσχατη λύση, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται από το κράτος δικαίου. “Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι η εξέγερση ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση, όταν δεν προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι αποδεκτή.

Ομοίως, πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τη δεκαετία 1950-1970, το Πρώτο Πρωτόκολλο των Συμβάσεων της Γενεύης και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου, παρέχουν στοιχεία για τη νομιμότητα του αγώνα των λαών με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κατά την άσκηση. του αυτοπροσδιορισμού.

Φυσικά, καθώς αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μορφή, οι Παλαιστίνιοι δεσμεύονται από τους κανόνες διεξαγωγής των εχθροπραξιών στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η άρνηση του δικαιώματος αντίστασης για τους Παλαιστινίους πηγαίνει χέρι-χέρι με το Ισραήλ και τους συμμάχους του να επικαλούνται συνεχώς το ισραηλινό «δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Αλλά το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο νομιμοποιεί τη χρήση βίας στο όνομα της αυτοάμυνας, δεν μπορεί να γίνει επίκληση όταν η απειλή προέρχεται από ένα κατεχόμενο έδαφος.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε εκ νέου αυτήν την αρχή στη συμβουλευτική του γνώμη σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατασκευής ενός τείχους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (2004).

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι παρόλο που το Ισραήλ απέσυρε μονομερώς τους στρατιώτες και τους οικισμούς του από τη Γάζα το 2005, εξακολουθεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο έδαφος. Αυτή η πραγματικότητα είναι εμφανής τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς το Ισραήλ έχει καταφύγει στη διακοπή τροφής, νερού, ιατρικών προμηθειών, ηλεκτρισμού και καυσίμων – όλα απαραίτητα για την ύπαρξη του πληθυσμού της Γάζας.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η Γάζα είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ και το τελευταίο δεν μπορεί να διεκδικήσει την αυτοάμυνα ως νόμιμο λόγο για την επιθετικότητά του ενάντια σε μια απειλή που προέρχεται από ένα έδαφος που έχει αποτελεσματικό έλεγχο.

Υπό αυτή την έννοια, το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της γενοκτονίας στη Γάζα όχι στο πλαίσιο της «αυτοάμυνας», αλλά της κατοχής. Ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει την αδιάκριτη και δυσανάλογη χρήση εκρηκτικών όπλων, τον αναγκαστικό εκτοπισμό περισσότερων από 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα, τη διακοπή καυσίμων, ηλεκτρισμού, τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών, που ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία.

Δυστυχώς, αυτά τα εγκλήματα δεν αποτελούν ανωμαλία, αλλά μέρος της συνεχιζόμενης συστημικής βίας που ασκείται από το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό τα τελευταία 75 χρόνια.

Ξεπερασμένοι νόμοι του πολέμου

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον σοκαριστικό απολογισμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του έχουν συχνά επικαλεστεί τους νόμους του πολέμου, διατυπώνοντας όρους όπως «ανθρώπινες ασπίδες» και «αναλογικότητα».

Εκτός από τα λανθασμένα επιχειρήματα και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων από τα οποία υποφέρουν αυτοί οι ισχυρισμοί, βασίζονται επίσης σε ένα σύνολο κανόνων που κωδικοποιήθηκαν από τις αποικιακές δυνάμεις και είναι εξωφρενικά ξεπερασμένοι.

Οι νόμοι του πολέμου συντέθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας για να ρυθμίσουν τη χρήση βίας μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Οι αποικίες προφανώς δεν θεωρούνταν κυρίαρχες ίσες και οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να διατηρήσουν την κυριαρχία στους αυτόχθονες πληθυσμούς, τα εδάφη και τους πόρους.

Αυτοί οι νόμοι δεν λαμβάνουν υπόψη την ασυμμετρία στην εξουσία μεταξύ των μερών σε σύγκρουση. Δεν ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές αλλαγές στον πόλεμο. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να λογοδοτούν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διαμορφώνουν τον πόλεμο. Τα τελευταία 75 χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να αμφισβητηθούν αυτές οι ελλείψεις, αλλά τα κράτη του Παγκόσμιου Βορρά τις υπονόμευαν συστηματικά.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι πόλεμοι συμβαίνουν εκτός του Παγκόσμιου Βορρά και τα κέρδη που προέρχονται από την επιχείρηση του πολέμου τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο τις οικονομίες του Παγκόσμιου Βορρά.

Δεν είναι προς το συμφέρον των ισχυρών κρατών να επικαιροποιήσουν αυτούς τους νόμους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντί να ενημερώσει τους νόμους του πολέμου για να τους αποαποικιοποιήσει, τα τελευταία 20 χρόνια, ο Παγκόσμιος Βορράς επέβαλε ένα νέο πλαίσιο που φιλοξενεί τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καθώς το Ισραήλ εξοντώνει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η κυρίαρχη διεθνής νομική αντίδραση αντανακλά μια συνεχιζόμενη αποικιακή στάση που αγνοεί τις στρεβλώσεις και τις παραποιήσεις και αρνείται να αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους – αποικιοκρατία εποίκων, αντίσταση. και το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση.

Η μόνη διέξοδος από τους κύκλους της βίαιης βίας είναι να αναγνωριστεί πλήρως και κατηγορηματικά το αποικιακό πλαίσιο στην Παλαιστίνη. Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον αποικισμό, την κατοχή και το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη και να συμμετάσχει σε συμφιλίωση και επανορθώσεις.

*Shahd Hammouri: Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. H Δρ Shahd Hammouri είναι Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και διεθνής νομικός σύμβουλος. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις πολεμικές οικονομίες και την κριτική θεωρία. Είναι η συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου «Εταιρική Πολεμική Κέρδη και Διεθνές Δίκαιο».

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το