IFJ – International Federation of Journalists – Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – IFJ τίμησε χθες, 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και την ίδια μέρα τους απονεμήθηκε από την UNESCO το ετήσιο Βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου, Guillermo Cano*, για την κάλυψη των γεγονότων στο πεδίο και τον σκληρό φόρο αίματος που εξακολουθούν να πληρώνουν.

Την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, η IFJ φέρνει στο προσκήνιο τη Γάζα, στην Παλαιστίνη, και καταδικάζει τη δολοφονία περισσότερων από 100 δημοσιογράφων και εργαζομένων του Τύπου από την έναρξη του πολέμου. Αυτή ήταν μια παρατεταμένη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στο «δικαίωμα στην ενημέρωση» του κόσμου, όπως και οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι εκφοβισμοί.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, πρέπει να προστατέψουν τις ζωές των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.
Η πρόεδρος της IFJ Dominique Pradalié δήλωσε: ”Καλούμε μετ’ επιτάσεως τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να διατρανώσουν δημόσια την υποστήριξή τους για ένα δεσμευτικό διεθνές όργανο που προστατεύει τους δημοσιογράφους. Υιοθετώντας μια τέτοια Συνθήκη ενάντια στην ατιμωρησία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα διασφαλίσει απερίφραστα ότι δεν θα επαναληφθούν σφαγές εναντίον δημοσιογράφων, όπως η εν εξελίξει στη Γάζα.”
Η απόφαση συνιστά έναν πραγματικό φόρο τιμής στη δέσμευση προς την πληροφόρηση των συναδέλφων μας στο πεδίο.
Ο Nasser Abu Baker, Πρόεδρος του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων** και Αντιπρόεδρος της IFJ, παρέλαβε το βραβείο στις 2 Μαΐου εκ μέρους των συναδέλφων του στη Γάζα. Αυτή η αναγνώριση των δεινών που εξακολουθούν να υφίστανται είναι μια τεράστια αναγνώριση και ενδυνάμωση που τους αξίζει με το παραπάνω.
Οι Παλαιστίνιοι Δημοσιογράφοι έχουν την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και τον ατέρμονο θαυμασμό μας.
———————–
*Θεσμοθετημένο το 1997, το ετήσιο UNESCO/Guillermo Cano Παγκόσμιο Βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου τιμά ένα πρόσωπο, οργανισμό ή ίδρυμα που έχει συμβάλει εξαιρετικά στην υπεράσπιση, ή την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου οπουδήποτε στον κόσμο και ιδιαίτερα αν αυτό έχει επιτευχθεί υπό συνθήκες κινδύνου.Το Βραβείο θεσμοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO και αποδίδεται επίσημα από την UNESCO, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 3 Μαΐου.
Πήρε το όνομά του προς τιμή του Guillermo Cano Isaza, ενός Κολομβιανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας του, El Espectador, στην Μπογκοτά της Κολομβίας στις 17 Δεκεμβρίου 1986.
**Το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων είναι ο οργανισμός επαγγελματικής εκπροσώπησης των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη. Γεγονός ασυνήθιστο για παλαιστινιακό σωματείο, τα 2.300 μέλη του έχουν έδρα τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Σχεδόν το 80% των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη είναι μέλη του. Στο τελευταίο του συνέδριο, που έγινε τον Μάιο του 2023, πήραν μέρος περίπου 1.000 μέλη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το