12 Ιανουαρίου 2023. Ο οικοδόμος Ελτιόν Γκίκα σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας κατά την διάρκεια ανακατασκευής ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας στη συμβολή των οδών Ομήρου και Ακαδημίας. Ένα κομμάτι μπετόν έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής ΕΧΙΝΟΣ ΑΤΕ.

8 Φεβρουαρίου 2023. Νεκρός μεταφέρθηκε ένας 52χρονος εργάτης στο «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής καθώς καταπλακώθηκε από εκσκαφέα. Ο 52χρονος εργαζόταν σε εργοτάξιο αντιπλημμυρικών έργων, όπου γίνονταν εργασίες καθαρισμού καναλιών στη περιοχή του Λοφαρίου.

18 Μαρτίου 2023. Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μεταφέρθηκε 48χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο αλουμινίου στη Λάρισα, καθώς χτύπησε με λοστό στο κεφάλι.

27 Απριλίου 2023. Με βαριά κατάγματα στην μέση και τη σπονδυλική του στήλη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας 54χρονος εργάτης σε οικοδομή, ο οποίος έπεσε από σκαλωσιά ύψους 6 μέτρων.

29 Μαϊου 2023. Τρεις εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «Asterion», το οποίο ήταν ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σκαλωσιά, όταν η σκαλωσιά κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

5 Ιουλίου 2023. Διανομέας μετακομίστηκε στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι μετά από τροχαίο ατύχημα εν ώρα εργασίας και το μηχανάκι του καταστράφηκε ολοσχερώς. Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής ανέφερε ότι ο διανομέας εργαζόταν για 5€ την ώρα και με μισά ένσημα.

25 Αυγούστου 2023. Ένας 40χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε στη Μάνδρα, καθώς έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα που τοποθετούσε πάνελ. Ο εργαζόμενος δούλευε σε μεγάλο ύψος χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο ασφαλείας από την αρμόδια εργοδότρια εταιρεία.

17 Σεπτεμβρίου 2023. Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στη Χαλυβουργία Ελλάδος στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου με θύμα έναν εργαζόμενο τη στιγμή που συντηρούσε μηχάνημα του εργοστασίου. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η πρέσα τέθηκε ξαφνικά σε λειτουργία με αποτέλεσμα να ο εργαζόμενος να συνθλιβεί.

26 Οκτωβρίου 2023. Σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος βρίσκεται ο οικοδόμος Γ.Κ., 54 ετών, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν ήρθε σε επαφή με καλώδιο και “κεραυνοβολήθηκε” από ηλεκτρικό ρεύμα, πέφτοντας από μεγάλο ύψος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι το 2023 σχεδόν κάθε μήνα συμβαίνουν δεκάδες εργατικά ατυχήματα με θύματα ανθρώπους της βιοπάλης, που ξυπνάνε το πρωί για να πάνε στις δουλειές τους και δεν γυρνάνε στο σπίτι τους ποτέ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας, ήδη το 2023, έχασαν την ζωή τους σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα 135 εργαζόμενοι, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν με την ίδια την ζωή τους τα εργοδοτικά εγκλήματα που τους αφήνουν ανυπεράσπιστους απέναντι σε ελλιπή μέτρα προστασίας, εξοντωτικά ωράρια εργασίας και αυξημένο όγκο δουλειάς. Ειδικά κάποια επαγγέλματα όπως οι τεχνικοί, οι διανομείς και οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και εργοστάσια θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους και αναγκάζονται να δουλεύουν υπό ακραίες συνθήκες κρύου ή καύσωνα για ένα μεροκάματο. Συγκεκριμένα, εν μέσω καύσωνα τον Ιούλιο στην Ελλάδα και ενώ είχε κηρυχθεί υποχρεωτική η παύση των εργασιών τις μεσημεριανές ώρες, εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι, που απευθύνθηκαν στα σωματεία τους και κατήγγειλαν ότι εξαναγκάστηκαν από την εργοδοσία να δουλέψουν για λίγα ψίχουλα σε υπαίθριους χώρους υπό τους 45 βαθμούς Κελσίου θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και την ίδια την ζωή τους.

Οι εργοδότες «έχουν πάρει το ελεύθερο» από την ίδια την κυβέρνηση να απομυζούν τους εργαζόμενους και προκειμένου να εξοικονομήσουν μερικά ευρώ δεν διστάζουν να παίζουν κορώνα γράμματα με την ζωή των εργαζομένων εκθέτοντας τους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και ελλιπή μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις φωτιές, τις πλημμύρες και την τεράστια οικολογική καταστροφή που πλήττει την χώρα μας τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, βρήκε χρόνο για να ασχοληθεί με τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων έως 13 ώρες την ημέρα, δηλαδή 78 ώρες την εβδομάδα, σε περισσότερους από έναν εργοδότες! Επιπλέον, θεσμοθετούνται οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και ποιες ώρες θα εργαστούν και πόσο μισθό θα πάρουν στο τέλος κάθε μήνα! Προβλέπονται μεγαλύτεροι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας και ποινικές συνέπειες στους απεργούς, με δεδομένο ότι ακόμα και η παρουσία απεργών με πανό μπροστά από τους χώρους δουλειάς για ενημέρωση, μπορεί να θεωρηθεί ως «άσκηση πίεσης» στους εργαζόμενους! Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν «δόκιμους εργαζόμενους», τους οποίους θα δικαιούνται να απολύουν αζημίως, εφόσον έχουν εργαστεί σε αυτούς για διάστημα έως έξι μηνών.

Η κυβέρνηση εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους εξαναγκάζοντας τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζειν και φέρνει σε ακόμη χειρότερη θέση από την οποία ήδη βρίσκονταν με βάση και τον προηγούμενο εργασιακό νόμο Χατζηδάκη. Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι «θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή στη δουλειά, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του».

Πρόκειται για έναν εργασιακό μεσαίωνα που θα εξοντώνει τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν θα έχουν ποιοτικό προσωπικό χρόνο, δεν θα έχουν την δυνατότητα ανάπαυσης και θα επιδοθούν σε ένα κυνήγι ψίχουλων προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στις συνθήκες ακραίας φτώχειας και ακρίβειας που βιώνει η χώρα μας.

Μέσα στην δυστοπία, που διαμορφώνεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά το εργασιακό νομοθετικό πλαίσιο, εκδόθηκε μια σπουδαία δικαστική απόφαση που για πρώτη φορά ερμήνευσε ως άδικο το νόμο Χατζηδάκη. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας, οι οποίοι απολύθηκαν ομαδικά. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα είχαν απολυθεί το 2016, όταν είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση και να δεχτούν την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου και για αυτό είχαν προσφύγει στα δικαστήρια από όπου δικαιώθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν. Δεν τους επετράπη από την εργοδοσία να επιστρέψουν ποτέ στη θέση εργασίας τους, ενώ τους απαγορεύτηκε και η είσοδος στο εργοστάσιο. Τον Αύγουστο του 2021 με την έγκριση του υπουργείου Εργασίας και του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος Χατζηδάκη, επιτράπηκαν οι ομαδικές απολύσεις. Η πρωτόδικη απόφαση και μετέπειτα η απόφαση του Εφετείου Καβάλας, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2023, έκρινε άκυρες τις ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην επιχείρηση. Έτσι η επιχείρηση συμφερόντων Λαυρεντιάδη είναι υποχρεωμένη με βάση τη δικαστική απόφαση να επαναπροσλάβει τους απολυμένους εργαζόμενους, ενώ κρίθηκε ότι τους οφείλονται και μισθοί υπερημερίας.

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας έδωσαν έναν δύσκολο, πολυετή και εμβληματικό αγώνα μέσα από το σωματείο τους παλεύοντας να βρουν το δίκιο τους από το 2016, με τον λαό να στέκεται αλληλέγγυος στο πλάι τους. Απέδειξαν με αυτόν τον τρόπο, ότι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους και η αλληλεγγύη του λαού μπορούν να νικήσουν στην πράξη την εργοδοτική αυθαιρεσία και να ακυρώσουν ακόμη και ήδη ψηφισμένους νόμους.

Ακόμη μια απόφαση που μας έκανε να χαμογελάσουμε ελπιδοφόρα μέσα στο 2023 ήταν η απόφαση 13096/2023 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε την υπόθεση των απεργών της Μαλαματίνα και έκρινε ότι η πρόσληψη εργαζομένων, ακόμη και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμη και με μεταφορά σε άλλες εταιρείες του ίδιου ομίλου, είναι άκυρη όταν γίνεται εν μέσω απεργιών.

Το σωματείο εργαζομένων της Μαλαματίνα είχε προσφύγει στα δικαστήρια, τόσο ενάντια στις παράνομες απολύσεις απεργών συνδικαλιστών, όσο και ενάντια στις προσλήψεις συμβασιούχων εν μέσω απεργίας, καταγγέλλοντας ότι με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της Μαλαματίνα συγκροτεί παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό παραβαίνοντας τη σχετική εργατική νομοθεσία. Οι απεργοί της Μαλαματίνα, πέρα από τον δικαστικό, έδωσαν και δίνουν ακόμα έναν σπουδαίο αγώνα στους δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας και καταστολής, ενώ παράλληλα πλήθος σωματείων όλων των κλάδων τους αγκάλιασε εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ακολουθεί απόσπασμα από το συνταρακτικό κείμενο του γραμματέα του σωματείου των εργαζομένων της Μαλαματίνα, ο οποίος παρενέβη στην περυσινή μεγαλειώδη συναυλία του ΛΕΞ στη Θεσσαλονίκη και με σαφείς αναφορές σε στίχους του καλλιτέχνη δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να τονίσουμε μονάχα το εξής: Χωρίς την αλληλεγγύη πολλών από εσάς, δεν θα αντέχαμε τόσο καιρό, δεν θα ήμασταν απολύτως σίγουροι πως θα αντέξουμε κι άλλο. Για όσο χρειαστεί, ως το τέλος, ως την δικαίωσή μας, όσα δακρυγόνα κι αν μας ρίξουν, όσες φορές κι αν μας συλλάβουν.

Για αυτό σας λέμε κάθε φορά που πάει να σας πάρει από κάτω, να θυμάστε πως η αλληλεγγύη είναι το πρώτο και το τελευταίο μας καταφύγιο, μία ανεξάντλητη πηγή δύναμης. Να θυμάστε πάντα πως ότι έχουμε είναι ο ένας τον άλλον, πως ότι έχουμε είμαστε εμείς.

Αδέρφια και παιδιά μας: Να γίνει κοινό μας στοίχημα, η συνάντησή μας στους δρόμους, στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο που δε θα δουλεύουμε για ψίχουλα, που δε θα βρισκόμαστε στις ουρές της ανεργίας όποτε καπνίσει στα αφεντικά μας, που θα πηγαίνουμε στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι.

Για να έρθει η στιγμή που θα τραγουδάμε σε μεγάλες συναυλίες σαν την σημερινή πως υπήρξε μια θλιβερή εποχή που τ’ αφεντικά μας, γελούσανε με τα όνειρά μας.

Να το θυμάστε παιδιά και αδέρφια μας, να το θυμόμαστε όλοι: «Μια μέρα θα γίνουνε όλα δικά μας».

Μυρσίνη Α. 

πηγή: περιοδικό “πορεία”, τ. 57

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το