Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, περιέγραψε το σχέδιό του για το πώς θα διοικείται η Γάζα μετά τον πόλεμο, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην περιοχή

Ο Gallant παρουσίασε την Πέμπτη το σχέδιό του στον Τύπο πριν το υποβάλει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο διχάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το μέλλον της Γάζας όταν ανατραπεί η Χαμάς. Είπε επίσης ότι το σχέδιο απηχεί δικές του ιδέες και όχι την επίσημη πολιτική, η οποία θα έπρεπε να καθοριστεί από τα γραφεία πολέμου και ασφαλείας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο πόλεμος του Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου, να διαλύσει τις «στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητες» της Χαμάς και να απομακρύνει τυχόν εναπομένουσες στρατιωτικές απειλές.
Μετά από αυτό, λέει το σχέδιο του Gallant, θα ξεκινήσει μια νέα φάση κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα και δεν θα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», χωρίς να προσδιορίζονται παλαιστινιακοί φορείς που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Το Ισραήλ θα επιφυλάξει το δικαίωμά του να επιχειρεί εντός της επικράτειας, αναφέρει το σχέδιο, αλλά «δεν θα υπάρχει ισραηλινή αστική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου».

Στο σχέδιό του για το επόμενο στάδιο του πολέμου στη Γάζα, περιέγραψε πώς οι ισραηλινές δυνάμεις θα αλλάξουν σε μια φαινομενικά περιορισμένη «νέα προσέγγιση μάχης» στη βόρεια Γάζα, με επιδρομές, καταστροφή σηράγγων, «αεροπορικές και επίγειες δραστηριότητες και ειδικές επιχειρήσεις», με στόχο «τη διάβρωση» της εναπομείνασας παρουσίας της Χαμάς. Παράλληλα δήλωσε προκλητικά ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν στα νότια της επικράτειας «για όσο καιρό απαιτείται”.

Δεν υπήρχε καμία αναφορά για το εάν ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας, ο οποίος έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου οδηγηθεί νότια, θα επιτρεπόταν να επιστρέψει.

Το σχέδιο του Gallant ήρθε σε συνέχεια του καλέσματος που έκανε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, ο οποίος ζήτησε τη Δευτέρα από τους ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν στη Γάζα μετά τον πόλεμο ώστε να συμβάλουν και «στην ενθάρρυνση της μετανάστευσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού της. Τα σχόλιά του απηχούσαν εκείνα του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Bezalel Smotrich, ο οποίος ζήτησε ξανά την Κυριακή από τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας να φύγουν και να ανοίξουν δρόμο για τους Ισραηλινούς που θα μπορούσαν να «κάνουν την έρημο να ανθίσει».

Αυτά τα μηνύματα προκάλεσαν την καταδίκη από αραβικά κράτη, καθώς και τις αντιρρήσεις από τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε τη Γάζα να κυβερνάται από μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το θέμα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας είναι πιθανό να είναι στην ημερήσια διάταξη του Blinken αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς πραγματοποιεί συνομιλίες στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της περιοχής. Αναμένεται επίσης να πιέσει για περισσότερη βοήθεια για τη Γάζα και να προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης το Ισραήλ να στραφεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις χαμηλότερης έντασης στη Γάζα που στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη Χαμάς, μετά από σχεδόν τρεις καταστροφικούς μήνες βομβαρδισμών και χερσαίων επιθέσεων.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει μιλήσει ελάχιστα για το μέλλον της Γάζας και την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι απέρριψε αιτήματα από αξιωματούχους ασφαλείας να κάνει σχέδια για τον έλεγχο του εδάφους μετά το τέλος του πολέμου.

Η πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 22.400 ανθρώπους, περισσότερο από τα δύο τρίτα από αυτούς γυναίκες και παιδιά, με χιλιάδες άλλους να έχουν θαφτεί κάτω από ερείπια και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας, έχει ισοπεδωθεί. Οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα συνέχισαν να καταστρέφουν σπίτια, θάβοντας οικογένειες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Περίπου το 85% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και στριμώχτηκαν σε όλο και μικρότερες περιοχές.

Η πολιορκία του εδάφους από το Ισραήλ έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί επειδή δεν εισέρχονται αρκετές προμήθειες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η παρουσίαση του σχεδίου του Gallant έρχεται επίσης καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης την επόμενη εβδομάδα, αφού η Νότια Αφρική το κατηγόρησε ότι διέπραξε γενοκτονία στην εκστρατεία του κατά της Χαμάς στη Γάζα.

με πληροφορίες από το the guardian, το Agence France-Presse, το Associated Press και το Reuter

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το