Η ΟΜΕ εκθέτει ορισμένες από τις επιπτώσεις της εργασίας των υπογειτών μεταλλωρύχων στην υγεία τους και ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για θέματα συνταξιοδότησής τους.

Παραθέτουμε την επιστολή της Ομοσπονδίας.

Κύριοι αρμόδιοι Υπουργοί,

Η Ομοσπονδία μας μεταξύ των εργαζομένων στην εξορυκτική βιομηχανία της Χώρας, εκπροσωπεί και τους εργαζόμενους μεταλλωρύχους εντός των υπόγειων στοών.

Σε συνέχεια της συνάντησής μας την 1/8/2023, αιτούμαστε νέα συνάντηση για το ζήτημα της συνταξιοδότησης των υπογειτών Μεταλλωρύχων με παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας κ. Τσακλόγλου, μετά από παρότρυνση του Υπ Εργασίας, όπου ο κ. Τσαλκόγλου δέχτηκε να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση.

Παρότι προηγήθηκαν και άλλες συναντήσεις από τον Δεκέμβριο του 2022, ακόμη δεν συζητήσαμε αναλυτικά το θέμα και ελπίζουμε πως η νέα συνάντηση παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού εργασίας, θα έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για το ζήτημα πιο αναλυτικά.

Οι πραγματικά δύσκολες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν από την ιδιαίτερη φύση της δουλειάς τους έχουν τεράστιο αρνητικό αποτύπωμα στο θέμα της υγείας τους και των αντοχών των Μεταλλωρύχων, όπου σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον ειδικά με την πάροδο του χρόνου απασχόλησης ο οποίος λειτουργεί επιβαρυντικά.

Με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού συστήματος περί των αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ένας νεοεισερχόμενος εργαζόμενος στην αγορά εργασίας, για να συνταξιοδοτηθεί στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, πρέπει να απασχοληθεί κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες για τουλάχιστον 35-37 χρόνια γεγονός που ξεπερνά κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ζωή του και της ποιότητας της, την στιγμή που ταυτόχρονα ο παγκόσμιος κανονισμός υγείας περιορίζει τις αντοχές των εργαζομένων έως 15 χρόνια εργασίας.

Δεδομένου ότι –βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε- οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες σε ολόκληρη την επικράτεια και μεταφέροντας αίτημα των εργαζομένων σε υπόγειες στοές, ζητάμε όπως ορίσετε μια συνάντηση το συντομότερο, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το παραπάνω ιδιαίτερο θέμα.

  • Σας επισυνάπτουμε ορισμένες από τις επιπτώσεις που έχουν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι Μεταλλωρύχοι που εργάζονται στις υπόγειες Στοές.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Η ιδιαίτερα σκληρή επίπονη και ανθυγιεινή εργασία των Μεταλλωρύχων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ασθένειες που τους ακολουθούν σε όλη τους την ζωή, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.

Ορισμένα από αυτά είναι:

  1. Μέση – αυχένας, μυοσκελετικά προβλήματα.

Κατά την εργασία οι Μεταλλωρύχοι στα υπόγεια όπου εργάζονται πάνω από 7-8 ώρες συνεχώς και πολλές φορές χωρίς διάλλειμα, χρησιμοποιούν μηχανήματα προκειμένου να κάνουν την εξόρυξη. Αποτέλεσμα της εργασίας αυτής είναι να καταπονούνται υπερβολικά στο σώμα τους, το οποίο τραντάζεται από τους κραδασμούς είτε σε χειροποίητα εργαλεία-μηχανήματα, είτε σε μηχανήματα ερπυστριοφόρα ή τροχοφόρα που μπαίνουν στις στοές. Οι εργαζόμενοι καταπονούνται στη μέση, στον αυχένα, με αφόρητους πόνους στα πόδια και στα χέρια. Σε καθημερινή βάση το πρόβλημα επιδεινώνεται διότι ο εργαζόμενος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί αρκετά για να πάει στην εργασία τους ξεκούραστος και ασφαλής στην επόμενη βάρδια του.

  1. Πνευμόνια – αναπνευστικά προβλήματα

Στις υπόγειες στοές σε βάθος ακόμη και 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, εργάζονται με μηχανές εσωτερικής καύσεως οι οποίες βγάζουν καυσαέρια και κάπνα, η οποία δεν μπορεί να φύγει από το περιβάλλον με αποτέλεσα οι εργαζόμενοι να αναπνέουν τους επικίνδυνους ρύπους και να έχουν επιπτώσεις σοβαρές στην υγεία τους με αναπνευστικά προβλήματα, όπου σε βάθος χρόνου να δημιουργούνται ασθένειές σοβαρές των πνευμόνων, όπως πνευμονίες καρκίνους κλπ.

Το ίδιο αποτέλεσμα καταπόνησης οι εργαζόμενοι έχουν από τα φουρνέλα, όπου η κάπνα από τις εκρήξεις παραμένει στο περιβάλλον. Η μάσκα που φοράνε δεν μπορεί να κρατήσει το 100% των ρύπων. Πολλοί συνάδελφοί μας αρρωσταίνουν με σοβαρές ασθένειές και αποβιώνουν πριν ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο, ή συνταξιοδοτούνται σακατεμένοι και βαριά ασθενείς.

  1. Υγρασία μέσα στις Στοές

Στις υπόγειες στοές υπάρχουν πολλά νερά με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερβολική εργασία και να καταπονούνται τα κόκκαλα και τα πνευμόνια.

  1. Ελλιπής αερισμός και φωτισμός στις Στοές

Ο αερισμός στις Στοές είναι περιορισμένος και σε ορισμένες θέσεις είναι τεχνικός, αλλά μη επαρκής.

Το ίδιο συμβαίνει και με το φωτισμό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εργάζονται με τα φώτα των μηχανημάτων.

Οι εταιρείες εξόρυξης συνήθως αρνούνται να ξοδέψουν σημαντικά ποσά για καλύτερες συνθήκες και ασφάλεια στην εργασία. Οι επιθεωρήσεις είναι εγκληματικά υποστελεχομένες και σπανίως εμφανίζονται όταν τις καλούμε για επιθεώρηση στα Μεταλλεία, ή έρχονται μετα από πολύ καιρό.

  1. Τραυματισμοί από πτώσεις πετρωμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας στις υπόγειες Στοές

Σε όλες τις βάρδιες οι πτώσεις των πετρωμάτων είναι συνεχείς με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί που δημιουργούν καταπόνηση στο σώμα των εργαζομένων. Σε βάθος χρόνου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους που μπορεί ακόμη να νοσηλεύουν για μέρες στο Νοσοκομείο ή να υποστούν και χειρουργικές επεμβάσεις.

  1. Θανατηφόρα δυστυχήματα.

Στον κλάδο μας έχουμε συχνά σοβαρά ατυχήματα, απρόβλεπτα που σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγουν σε θάνατο εργαζομένων.

Η καθημερινότητα της εργασίας των Μεταλλωρύχων στις υπόγειες στοές, είναι μια κατάσταση επικίνδυνή, όπου κανείς δεν γνωρίζει, ανά θα επιστρέψει ζωντανός μετά την εργασία του, αλλά και είναι γνωστό σε όλους ότι το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ μικρότερο από το μέσο όρο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το