Καθώς η ακρίβεια, οι θηριώδεις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, η εξαίρεση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και η άρνηση των κυβερνήσεων να μειώσουν τις τιμές στο αγροτικό πετρέλαιο, στα μηχανήματα και τα εργαλεία και να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα για την κάλυψη των φυσικών καταστροφών, η ευρωπαϊκή αγροτιά ξεσηκώθηκε σύσσωμη προκειμένου να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει σαν βασικό στόχο την ΚΑΠ και συγκεκριμένα την «πράσινη συμφωνία» για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που στερεί ένα σημαντικό μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων, δίνοντας προβάδισμα σε αγροτικές προτάσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η κοινοτική υποκρισία είναι προφανής αφού όλοι πια γνωρίζουν ποιοι επιβαρύνουν το περιβάλλον και ποιοι προβαίνουν σε αγοραπωλησίες ρύπων. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Ήδη κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία κ.α.

Στη Γερμανία οι αγρότες ξεσηκώθηκαν όταν μία σειρά τροπολογιών της κυβέρνησης Σολτζ, αφαίρεσε τις ελαφρύνσεις στη φορολογία των αγροτικών οχημάτων καθώς επίσης και στο ντίζελ για αγροτική χρήση. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι μεταφορείς ενώ στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των αγροτών (με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους της ενέργειας, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών) έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό ενός αυτοκινητόδρομου.

***

Στη χώρα μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα συνοχής του αγροτικού κινήματος, οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Α.Α.&Τα, Λ. Αυγενάκη ότι «…οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες από στελέχη που ζουν και θρέφονται από τις κινητοποιήσεις -κατά βάση του ΚΚΕ- με τη συνεπικουρία ελαχίστων από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ…», έριξαν λάδι στη φωτιά.

Στην προκλητική στάση του Αυγενάκη, εκατοντάδες τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στην Ε65 της Λάρισας, στον Πλατύκαμπο, στα Τρίκαλα και στον Ριζόμυλο Μαγνησίας. Απέναντί τους παρατάχθηκαν εκατοντάδες πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ, που έστειλε η κυβέρνηση για να τους τρομοκρατήσει.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν μείνει αναξιοποίητα είτε βρίσκονται ακόμα πλημμυρισμένα. Η ζημιά είναι τεράστια για την περιοχή, αλλά γενικότερα για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 38% της συνολικής παραγωγής βαμβακιού, το 52,8% της βιομηχανικής ντομάτας, το 19,4% του πρόβειου γάλακτος, το 13,7% του κατσικίσιου γάλακτος, το 19,7% του αγελαδινού γάλακτος, το 40% του μαλακού τυριού, το 25% του σκληρού τυριού, το 18,5% του βόειου κρέατος, το 10% του χοιρινού κρέατος, ενώ μεγάλα είναι τα ποσοστά στις καλλιέργειες σιτηρών, δημητριακών, οπωροκηπευτικών, αμπελιών κ.ά. Κοντά σε αυτή την δυσαναπλήρωτη καταστροφή, έρχεται και η νέα ΚΑΠ 2023-2027 η οποία ενισχύει την «πράσινη ανάπτυξη» και τις περιβαλλοντικές δράσεις, σε βάρος των επιδοτήσεων! Αυτές οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα επιδοτήσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις φυσικές καταστροφές, την καθυστέρηση των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, οδηγεί τους αγρότες στην απόγνωση. Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται κι έφτασαν, πια, στο σημείο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην του αγροτικού νοικοκυριού.

***

Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι και μεταπράτες είναι πολύ χαμηλότερες σε αντίθεση με τις πανάκριβες τιμές που αυτά τα προϊόντα διατίθενται στη λαϊκή κατανάλωση, ενώ το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη. Μία δεκαετία πριν, το αγροτικό πετρέλαιο κόστιζε 1,20 €/λίτρο και σήμερα φτάνει στο 1,80, το αγροτικό ρεύμα από 6 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα κοστίζει πάνω από 18 λεπτά, το επιτόκιο των καλλιεργητικών δανείων από το 4%, ανέβηκε στο 7,5%,. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις στις τιμές και των άλλων αγροτικών εφοδίων και μέσων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα κ.ά.). Παράλληλα, όλες οι άλλες επιβαρύνσεις (ασφάλιστρα για την παραγωγή, εισφορές για τη σύνταξη και την υγεία, χαράτσια στους ΤΟΕΒ και στον ΓΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις δηλώσει ζημιών στην παραγωγή, φόροι κ.ά.) συνεχώς αυξάνονται. Επιπλέον, με κάθε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ επιβάλλονται και νέες περικοπές στις επιδοτήσεις.

Για τις τεράστιες ζημιές από την ξηρασία και τις πλημμύρες οι θεσσαλοί αγρότες ακόμα περιμένουν να πάρουν αποζημιώσεις, πέφτοντας, για άλλη μια φορά, θύματα της κυβερνητικής κοροϊδίας.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση για τη συνέχιση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας. Ενδεικτικά αναφέρονται σε ορισμένα προϊόντα που βρίσκονται τώρα σε περίοδο συγκομιδής: τα ακτινίδια ξεκινούν από τα 90 λεπτά στον παραγωγό και φτάνουν τα 2,25 ευρώ στον καταναλωτή, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια φεύγουν από τους παραγωγούς στα 0,40 ευρώ και πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έναντι 0,90 ευρώ και τα μήλα στάρκιν ξεκινούν από 0,5 έως 0,6 €/κιλό από τους παραγωγούς για να διατίθενται στα ράφια μεταξύ 1,45 και 1,85 €/κιλό. Στα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και η ύπαρξη πολιτικής βούλησης ώστε να τερματιστεί η αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος και τα συνεχόμενα φαινόμενα νοθείας στη φέτα.

Κόντρα στη συκοφάντηση και την υπονόμευση των αγώνων από την κυβέρνηση, που με απανωτές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι τάχα «τα προβλήματα έχουν λυθεί», ότι «είναι κομματικά υποκινούμενοι», με τις μαζικές τους αγωνιστικές παρεμβάσεις αποδεικνύουν ότι τα οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που «υποκινούν» και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στον δρόμο του αγώνα.

Ιωσήφ Σταυρίδης, γεωπόνος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το