Το Δημοκρατικό Κόμμα (η αξιωματική αντιπολίτευση) κέρδισε 161 (έναντι των 156 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο) από τις 254 έδρες που κρίνονταν και θα έχει μαζί με συμμάχους συνολικά 175 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, ενώ το προεδρικό Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας και παράταξη-δορυφόρος του θα περιοριστούν σε 108 έδρες (αντί των 114 που είχαν) επί συνόλου 300, σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap σ’ αυτή τη χώρα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντοκ-σου υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο, μεταδίδει το Yonhap, προσθέτοντας πως πολλοί στενοί συνεργάτες του αρχηγού του κράτους ετοιμάζονται επίσης να παραιτηθούν, γεγονός που βάζει τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ σε πολύ δύσκολη θέση για το υπόλοιπο της θητείας του.

«Θα τιμήσω με ταπεινότητα τη βούληση του λαού που εκφράστηκε στις εκλογές, θα προχωρήσω σε μεταρρυθμίσεις (…) και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σταθεροποιήσω την οικονομία και τη ζωή του πληθυσμού», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ.

Ο Λι Τζέι-μιούνγκ, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), σε βάρος του οποίου διεξάγεται σειρά ερευνών για διαφθορά, για τις οποίες καταγγέλλει πως έχουν πολιτικά κίνητρα, επιδίωκε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα μπορούσε να του επιτρέψει να καθαιρέσει τον Γιούν. Ο Λι κάλεσε τους Νοτιοκορεάτες «να ψηφίσουν για να εμποδίσουν την πολιτική δύναμη που πρόδωσε το λαό να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο Γιουν είχε κερδίσει με μικρή διαφορά τον Λι στις προεδρικές εκλογές του 2022. Έκτοτε εφάρμοσε μια αυστηρή πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμμαχία της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσεγγίζοντας την Ιαπωνία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην Κορέα, με την οποία οι ιστορικές διενέξεις είναι πολυάριθμες.

Από την έναρξη της προεδρικής θητείας του, η δημοτικότητα του Γιουν Σουκ Γέολ ουδέποτε απογειώθηκε, συχνά παραμένοντας γύρω στο 30%, και το γεγονός ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει εμποδίσει την εφαρμογή του κοινωνικά συντηρητικού πολιτικού προγράμματός του.

Νέος σχηματισμός

Ένας νέος σχηματισμός, το Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, κεφαλαιοποίησε τη δυσαρέσκεια τόσο έναντι της κυβέρνησης όσο και έναντι της αντιπολίτευσης. Του εν λόγω κόμματος ηγείται ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σο Κουκ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση δύο ετών επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών του σε καλά πανεπιστήμια. Έχει ασκήσει έφεση εναντίον της καταδίκης του.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λι Τζέι-μιούνγκ -ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι- και οι σύμμαχοί του κερδίζουν μέχρι 197 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, έναντι των 156 που είχαν στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Όλα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί μάλιστα να έχουν μια «υπερπλειοψηφία» 200 εδρών στις 300, αρκετή για να ακυρώνουν ενδεχόμενα βέτο του προέδρου Γιουν, ακόμα και για να τον καθαιρέσουν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το