Με μια ακόμα απόφαση, τη 1739/2023 του Εφετείου Θεσσαλονίκης, κρίθηκαν νόμιμες, τελεσίδικα πλέον, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών της «Μαλαματίνας» την περίοδο 2022-23.
Παρά το γεγονός ότι η απεργία έχει λήξει καιρό τώρα, ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις συνεχίζεται. Το γεγονός ότι η αστική δικαιοσύνη, έστω και αργά, εκδίδει συνεχώς θετικές για τους εργαζόμενους αποφάσεις, αυτό αποδεικνύει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πήγαν χαμένες, αλλά παράγουν αποτελέσματα. Αποτελέσματα που δημιουργούν προηγούμενο και για άλλους αγώνες.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι τρεις φορές πρωτόδικα έχουν δικαιωθεί οι εργάτες της «Μαλαματίνας». Έχει γίνει δεκτή η αγωγή τους, με βάση την οποία θεωρήθηκε παράνομη η πρόσληψη απεργοσπαστών. Τώρα έχουμε άλλη μια απόφαση, το σκεπτικό της οποίας έχει τη σημασία του και αντανακλά τις πιέσεις που άσκησε το εργατικό κίνημα. Και εν μέρει τις νίκες που καταφέρνει να πετύχει σε ένα γενικά δυσμενές τοπίο.

Με βάση το σκεπτικό:
Πρώτον, καταρρίπτεται το επιχείρημα της εταιρείας, ότι το Σωματείο των εργατών της «Μαλαματίνας» δεν υφίστατο και δεν μπορούσε να κηρύξει απεργία για τον λόγο ότι δεν είχε εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Δηλαδή στο Μητρώο φακελώματος των συνδικάτων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ. Η αστική δικαιοσύνη αποδέχεται ότι δεν είναι αναγκαία η εγγραφή εκεί για να είναι ένα Σωματείο νόμιμο, με αποτέλεσμα το ΓΕΜΗΣΟΕ να πέφτει έτσι και τυπικά σε αχρησία.

Δεύτερον, δεν απαιτείται το Σωματείο να συμφωνήσει με τον εργοδότη για το προσωπικό ασφαλείας, το ποσοστό του και τις ειδικότητες. Το Σωματείο στη «Μαλαματίνα», μονομερώς, καθόριζε το προσωπικό ασφαλείας, αλλά η εργοδοσία δεν τους δεχόταν, γιατί είχε τους απεργοσπάστες της. Με βάση τον νόμο Χατζηδάκη, μια διαφωνία τέτοια, μεταξύ Σωματείου και εργοδότη, θα έπρεπε να κρίνεται από τον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), μήνες μετά, με αποτέλεσμα τη μη κήρυξη απεργιών. Και αυτή η διάταξη του νόμου Χατζηδάκη καταρρέει και νομικά, ως αποτέλεσμα βέβαια του αγώνα.

Τρίτον, θεωρείται νόμιμη και όχι παράνομη λόγω καταχρηστικότητας μια απεργία τόσο μεγάλης διάρκειας.
Οι απεργίες και οι αγώνες φέρνουν νίκες και πολλές φορές αναγκάζουν και την αστική δικαιοσύνη να τις αναγνωρίσει. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των εργατών της «Μαλαματίνας». Ο αγώνας όμως συνεχίζεται, για να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργάτες της εταιρείας!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το