Στο Μπανγκλαντές οι κινητοποιήσεις των εργατών στις βιοτεχνίες ενδυμάτων συνεχίστηκαν, καθώς η πρωθυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι εργάτες κατέβηκαν σε πολυήμερες κινητοποιήσεις ζητώντας σχεδόν τον τριπλασιασμό των μισθών τους.
Η επιτροπή κατώτατου μισθού του τομέα της υφαντουργίας ανακοίνωσε αύξηση κατά 56,25% του βασικού μηνιαίου μισθού των τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων στον κλάδο, ανεβάζοντάς τον στα 12.500 τάκας (104 ευρώ) τον μήνα, όμως τα συνδικάτα χαρακτήρισαν το ποσό αυτό «γελοίο» και απέρριψαν την πρόταση.

Οι εργάτες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων ζητούν σχεδόν τον τριπλασιασμό του μισθού τους, από τα 8.300 τάκας (70 ευρώ) τον μήνα που είναι τώρα στα 23.000 τάκας (190 ευρώ). Η πρωθυπουργός της χώρας μάλιστα πέρασε απροκάλυπτα σε απειλές: «Αν βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν υπό την υποκίνηση κάποιου, θα χάσουν τη δουλειά τους, την εργασία τους και θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωριά τους».
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες ενδυμάτων πλήττονται σκληρά από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σχεδόν το 10% τον Οκτώβριο, ενώ το τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο από την αρχή του περσινού έτους. Ακόμα, τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η μισθολογική αύξηση που τους προτάθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αρκεί μπροστά στη ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων, των ενοικίων και των εξόδων για την υγεία και την παιδεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον τρεις εργάτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή των διαδηλώσεων και έξι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός ενδυμάτων παγκοσμίως μετά την Κίνα. Οι 3.500 βιοτεχνίες ενδυμάτων που υπάρχουν στη χώρα, και στις οποίες εργάζονται κυρίως γυναίκες, αποφέρουν το 85% των ετήσιων εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές, που ανέρχονται σε 51 δισεκ. ευρώ. Οι βιοτεχνίες αυτές προμηθεύουν με ρούχα παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Zara, η Levi’s και η H&M.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το