Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση. Στην έκθεσή του, το Iνστιτούτο καταγράφει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας. Κάνει λόγο για περαιτέρω μειώσεις μισθών, ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, κατάργηση του 8ώρου, δραματική αύξηση των όσων ζουν με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Συγκεκριμένα αναφερει:

  •  Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι έχουν «εξέλθει» από το εργατικό δυναμικό και ζουν με 534 ευρώ το μήνα για πάνω από 3 μήνες.
  •  3 στους 10 λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας.
  •  7 στους 10 έχουν μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ.
  •  Το 2ο τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε από 885 ευρώ σε 802 ευρώ, δηλαδή μειώθηκε περίπου 10%.
  •  Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε από 0 έως 200 ευρώ 12πλασιάστηκε.

Η έκθεση καταγράφει ότι το 83% όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Παράλληλα αναφέρει ότι 180.000 εργαζόμενοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ υποαπασχόλησης και ανεργίας, καθώς παραμένουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών με αποδοχές μειωμένες κατά τουλάχιστον 50%, σε σχέση με το μισθό τους.

Ενώ όλο και μεγαλύτερη γίνεται η κατάχρηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας σε συνδυασμό με την ρευστοποίηση της ώρας προσέλευσης.

Καταγράφοντας ότι το 2ο τρίμηνο 2020, το 55% των εργαζομένων απασχολείται υπερωριακά και το 19% περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα. Και αυτά είναι τα μεχρι τώρα στοιχεία. Λογικά προκύπτει το ερώτημα: τι θα δείξουν τα νούμερα όταν ενταχθούν και τα στοιχεία του 3ου και 4ου τριμήνου του 2020, όπου μαίνεται η πανδημία;

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το