Ανταπόκριση

ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ-ΜΑΧΗΤΙΚΟ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Με μια   μαζική   συγκέντρωση και πορεία που ξεπερνούσε τις 4.οοο διαδηλωτές (!) τίμησε ο λαός και η νεολαία  του Ηρακλείου την αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Νοέμβρη, ενώ μετά από πολλά χρόνια διοργανώθηκε ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, γεγονός που διευκόλυνε την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, δημιουργώντας θετικές διαθέσεις πάλης και διεκδίκησης,

Συγκεκριμένα, για τη διοργάνωση της κοινής συγκέντρωσης, δηλ της μη διοργάνωσης χωριστής πορείας του ΠΑΜΕ, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η πρωτοβουλία που πήραμε από τη θέση της  προεδρίας της ΕΛΜΕ ως εκπρόσωποι της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, καταθέτοντας στο ΔΣ του σωματείου  πολύ νωρίς (6 Νοέμβρη!) πρόταση για διοργάνωση της Συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου από την ΕΛΜΕ.

Η πρότασή μας ψηφίστηκε, δημοσιοποιήθηκε  αμέσως και  κέρδισε τη σύμπλευση   αρκετών φοιτητικών συλλόγων που κοινοποίησαν την απόφασή τους για συνδιοργάνωση με την ΕΛΜΕ της συγκέντρωσης τιμής του Πολυτεχνείου. Αυτό το δεδομένο σαφώς άσκησε πίεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ , χωρίς όμως να τις αποτρέπει από την κοινοποίηση της οργάνωσης της δικής τους ξεχωριστής συγκέντρωσης , αν και η πρόσκληση της ΕΛΜΕ είχε σταλεί σε ΌΛΑ τα σωματεία  του δημόσιου και  του ιδιωτικού χώρου από τις 6 Νοέμβρη. Για πολλές μέρες το ΠΑΜΕ βολιδοσκοπούσε το κλίμα, χωρίς να παίρνει πίσω την ανακοίνωσή του για δική του διοργάνωση συγκέντρωσης. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΛΜΕ ασκούσε ισχυρή επίδραση σε πολλούς χώρους, ακριβώς γιατί  είχε δημοκρατικά χαρακτηριστικά   και δεν έθετε ζήτημα αποκλεισμού φορέων και συλλογικοτήτων από το μικρόφωνο. Με αυτό το δεδομένο και αφού η ΕΛΜΕ είχε στήσει σήμερα το απόγευμα από νωρίς τη μικροφωνική της, στο παραπέντε της συγκέντρωσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (που είχαν συγκεντρωθεί   στην ίδια πλατεία και λίγα μέτρα πιο πέρα από τη μικροφωνική της ΕΛΜΕ),  έστειλαν αντιπρόσωπο   για συνεννόηση με την πρόεδρο   της ΕΛΜΕ,   δηλώνοντάς της   ότι αποφάσισαν  να μη στήσουν χωριστή μικροφωνική ,  ώστε να οργανωθεί μια κοινή συγκέντρωση. Έτσι, όλοι οι φορείς βρήκαν έκφραση από το μικρόφωνο της ΕΛΜΕ, ενώ   όλα  τα μπλοκ παρατάχθηκαν στη μεγάλη πλατεία της Ελευθερίας με τα πανό τους και  τα τραγούδια του αγώνα  που ηχούσαν από τα μεγάφωνα, λειτουργούσαν σαν σάλπισμα συμμετοχής..

Ο κύκλος των τοποθετήσεων ξεκίνησε με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ , η οποία α νέδειξ ε τις βαθιές ιστορικές ρίζες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις παρακαταθήκες του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, Έθιξε τον αντιϊμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης, ανέδειξε την επικαιρότητα των αιτημάτων της,  συνδεόντάς την με τις ανάγκες της σύγχρονης συλλογικής πάλης για έξοδο από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για κλείσιμο των βάσεων, για πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και στήριξη του αδούλωτου Παλαιστινιακού λαού, αλλά και όλων των    θυμάτων των πολεμικών επεμβάσεων. Ανέδειξε τα αιτήματα   για ψωμί, μόρφωση, δουλειά,  στήριξη του ΕΣΥ, ειρήνη , συνδικαλιστικές ελευθερίες και  για  την   ανάγκη αντίστασης των εκπαιδευτικών στο αντιδραστικό μέτρο της Αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης –ιδιωτικοποίησης .

Στη συγκέντρωση συμμετείχε το Μ-Λ ΚΚΕ που έκανε αισθητή την παρουσία του με το πανό του,   τις προκηρύξεις και τις διακηρύξεις της ΚΕ του   για το Πολυτεχνείο. Με  την τοποθέτηση του εκπροσώπου του από το βήμα της συγκέντρωσης, αναδείχτηκε ο παλλαϊκός αντιφασιστικός και αντιϊμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης , Τονίστηκε η σύγκρουση των γραμμών του συμβιβασμού και της ρήξης που υποστήριξαν οι δυνάμεις του μ-λ κινήματος, καθώς και η ανάγκη της ανάπτυξης ενός μαζικού ενωτικού και ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας,  της φτώχειας, της ανεργίας και της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, με έμφαση στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση και όλο το φάσμα των κομμάτων της εγχώριας ολιγαρχίας και του ξένου ιμπεριαλισμού στη  φονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Δόθηκε βαρύτητα στο   σύνθημα έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και   στην  ανάγκη της αποτίναξης του ιμπεριαλιστικού ζυγού, ενώ προβλήθηκαν τα αιτήματα  της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και  της αλληλεγγύης των λαών.

Στη   συγκέντρωση επίσης συμμετείχε με τα ίδια μαζικά μέσα (πανό και προκηρύξεις) και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ . Ο εκπρόσωπός της από το βήμα της συγκέντρωσης ανέδειξε τη σύνδεση των αιτημάτων του Πολυτεχνείου με τα αιτήματα πάλης στην εποχή μας , εστιάζοντας στο καθεστώς της   εξάρτησης, διεκδικώντας έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, κλείσιμο των βάσεων, στήριξη του ματωμένου Παλαιστινιακού λαού και προβάλλοντας τα αιτήματα της ειρήνης,  της εθνικής ανεξαρτησίας,   της αύξησης των μισθών,  της κατοχύρωσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της αντίστασης στην επίταση των ταξικών φραγμών και ειδικά στο αντιδραστικό μέτρο της Αξιολόγησης-διαβάθμισης .

Από το βήμα αυτής της συγκέντρωσης μίλησαν όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες που ζήτησαν το λόγο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις;: Σ.Ε.ΠΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά και επιστημονικά σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

Ο χειρισμός του μικροφώνου, τον   οποίο είχε αναλάβει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ήταν δημοκρατικός και δεοντολογικός και έτσι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, ενώ χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν   η μαζική συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και τα   αντιϊμπεριαλιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα   που ενοποιούσαν όλα τα μπλοκ , έτσι ώστε η εξέγερση του πολυτεχνείου, μισό αιώνα μετά, να συνεχίζει να καθοδηγεί, να εμπνέει και να   δυναμώνει την πάλη του λαού για ψωμί, δουλειά, υγεία, παιδεία, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών.

Μετά τις   πυκνές τοποθετήσεις, ακολούθησε μια μαζική και ειρηνική πορεία, με πολλά και πολύχρωμα μπλοκ, που είχαν πολύ υψηλά τον πήχη των συνθημάτων και αιτημάτων της.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το