Μετά τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης, τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, τις πρώην ΔΕΚΟ, η ψηφιακή κάρτα από 1η Ιανουαρίου έγινε υποχρεωτική και στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Ταυτόχρονα με την επέκταση της εφαρμογής της, η σχετική Υπουργική Απόφαση συμπεριέλαβε και τη δυνατότητα, ουσιαστικά, κατάργησης του προαναγγελτικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών εργατικού ωραρίου, των υπερωριών και γενικά του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
Αρχικά θεσπίσθηκε σύστημα να δηλώνει η εργοδοσία αλλαγές του εργατικού χρόνου εργασίας, «εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης τους», υποτίθεται, για να αποφεύγεται και να ελέγχεται η αυθαίρετη εργοδοτική αλλαγή του. Η κυβερνητική υποκρισία, όμως, δεν άργησε να φανεί αφού ελάχιστο χρόνο μετά με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε πως η εργοδοτική δήλωση μπορεί να γίνεται και «απολογιστικά, μετά την πραγματοποίησή τους» και «οι εργοδότες επιχείρησης ή εκμετάλλευσης που έχει ενταχθεί στη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι οποίοι επιλέγουν να καταχωρίζουν απολογιστικά, για τους εργαζομένους τους, τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών έχουν υποχρέωση να καταχωρίζουν τις σχετικές αλλαγές, έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίησή τους». 
Με λίγα λόγια δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να καταχωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στο ωράριο και στις υπερωρίες έως και ένα μήνα μετά! Έτσι το προαναγγελτικό μέχρι σήμερα σύστημα παύει να ισχύει με τη νεότερη κυβερνητική ρύθμιση.
Ουσιαστικά νομιμοποιείται ο εργοδότης να τροποποιεί τον χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες των εργαζόμενων κατά το δοκούν, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν, αφού αυτές τις αλλαγές θα μπορεί να τις περάσει στο σύστημα ένα μήνα μετά. Πρόκειται για ρυθμίσεις και μέτρα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργοδοτών, πάντα με το πρόσχημα της προστασίας των εργαζομένων!
Εν γένει η ψηφιακή κάρτα, που αυτές τις μέρες επεκτάθηκε σε ακόμα περισσότερο κλάδους, αποτελεί μια μεγάλη κοροϊδία. Αυτό έχει γίνει φανερό από το πρώτο διάστημα ισχύος της ψηφιακής κάρτας πριν 2 χρόνια περίπου. Ήδη από τις πρώτες τότε μέρες υπήρχαν δεκάδες καταγγελίες για εργοδότες που επέβαλαν στους εργαζόμενους πότε θα χτυπούν την κάρτα τους. Έτσι υπήρχαν εργαζόμενοι που χτυπούσαν την κάρτα τους στη «λήξη» του ωραρίου τους και συνέχιζαν κανονικά τη δουλειά. Το ίδιο διάστημα υποκριτικά και προκλητικά ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι καταργείται η εκμετάλλευση! Και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει τα τελευταία χρόνια προωθήσει τη διάλυση και της επιθεώρησης εργασίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το