Ένας υπάλληλος του τμήματος εκπαίδευσης παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα και 17 υπάλληλοι έστειλαν ανώνυμη επιστολή ζητώντας κατάπαυση του πυρός

Η διαφωνία εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πολιτική του προέδρου για τη Γάζα αυξάνεται, με μια δημόσια παραίτηση αυτή την εβδομάδα ενός αξιωματούχου του Υπουργείου Παιδείας και μια επιστολή που υπογράφεται από στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν που ζητούν να γίνει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει η βοήθεια προς το Ισραήλ.

«Είναι αρκετά ασυνήθιστα επίπεδα διαφωνίας», είπε ο Τζος Πολ, ένας υπάλληλος καριέρας που εργάζεται για τις πωλήσεις όπλων στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας τον Οκτώβριο, καθώς αυξάνονταν τα σημάδια δυσαρέσκειας. «Τις τελευταίες εβδομάδες ακούω από ανθρώπους που σκέφτονται πιο σοβαρά να παραιτηθούν».

Ο Tariq Habash, ο αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας, λέει επίσης ότι έχει ακούσει από πολύ περισσότερους αξιωματούχους -σε σχέση με το τι περίμενε- οι οποίοι σκέφτονται να παραιτηθούν. «Είναι προφανές ότι αυτό σχετίζεται με τις εντεινόμενες ανησυχίες για την τρέχουσα πολιτική μας», είπε. «Ελπίζω να έχει απήχηση στον πρόεδρο και στους ανθρώπους που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις για αυτό το ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια ζωές».

Ο Χαμπάς, ο οποίος είναι Παλαιστίνιος Αμερικανός, είναι ο πρώτος πολιτικός διορισμένος από την κυβέρνηση Μπάιντεν που γνωστοποίησε την παραίτησή του στα μέσα ενημέρωσης και δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή. «Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός καθώς αυτή η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά της αθώας ζωής των Παλαιστινίων», έγραψε ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τη θέση του ως σύμβουλος στο γραφείο σχεδιασμού πολιτικής. Στην επιστολή, αντιτάχθηκε στο ότι δεν πιέζει ο πρόεδρος το Ισραήλ «να σταματήσει τις καταχρηστικές και συνεχιζόμενες τακτικές συλλογικής τιμωρίας» που οδήγησαν στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Διαφώνησε επίσης με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις από τους ηγέτες της κυβέρνησης «που απανθρωποποιούν συστηματικά τους Παλαιστίνιους».

Μια ημέρα πριν από την παραίτηση του Habash, 17 στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας ζήτησαν ανώνυμα να γίνει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Η επιστολή τους προέτρεπε τον Μπάιντεν να κάνει “συγκεκριμένα βήματα για να τερματίσει τις συνθήκες του απαρτχάιντ, της κατοχής και της εθνοκάθαρσης που είναι οι βασικές αιτίες αυτής της σύγκρουσης”.

Αυτές είναι μόνο οι τελευταίες εσωτερικές επικρίσεις κατά του Μπάιντεν. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν θέλουν να ρισκάρουν τη δουλειά τους μιλώντας ανοιχτά, εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο ασφαλείς τρόπους για να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο, καταθέτοντας υπομνήματα διαφωνίας στον υπουργό Εξωτερικών.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν προσπαθούν να απαλύνουν την εσωτερική δυσαρέσκεια. «Είναι σημάδι δύναμης που μια κυβέρνηση όχι μόνο ακούει, αλλά και χαιρετίζει τη διαφωνία από μέσα», δήλωσε η Έμιλι Χορν, πρώην εκπρόσωπος του Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση άλλαξε μέρος της ρητορικής της. Ο Μπάιντεν μιλά τώρα περισσότερο για την ανθρωπιστική καταστροφή σε σχέση με τις πρώτες ημέρες της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και έχει επανειλημμένα προτρέψει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων. Αλλά η οξεία κατάσταση στη Γάζα που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 22.000 Παλαιστίνιους, μαζί με τον κίνδυνο της πείνας και την αυστηρά περιορισμένη ιατρική περίθαλψη, έχουν επισκιάσει οποιεσδήποτε υποτιθέμενες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε δηλώσεις από ισραηλινούς υπουργούς που ζήτησαν τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Αλλά ακόμη και αυτή η καταδίκη ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την παράκαμψη του Κογκρέσου για τον περαιτέρω εξοπλισμό του Ισραήλ.

«Υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των Αραβοαμερικανών και των Μουσουλμάνων Αμερικανών στην κυβέρνηση ότι η διοίκηση δεν παίρνει στα σοβαρά τις απόψεις ή τις διαφωνίες τους», δήλωσε η Jasmine El-Gamal, πρώην δημόσια υπάλληλος που εργάστηκε για την πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια του χρόνια Ομπάμα.

Η παραίτηση του Χαμπάς, σε συνδυασμό με την επιστολή της 3ης Ιανουαρίου από το τρέχον προεκλογικό επιτελείο, έρχεται εν μέσω φόβων ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να χάσει σημαντικά μέλη της βάσης του καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024 ξεκινά σοβαρά. Ακόμη και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα που φιλοξενούν τώρα δημοφιλή podcast όπως το Pod Save America, έχουν γίνει έντονα επικριτικοί στον Μπάιντεν. Η επιστολή των ακτιβιστών έλεγε ότι από την εκστρατεία επανεκλογής «οι εθελοντές παραιτήθηκαν μαζικά και παραδοσιακοί ψηφοφόροι αισθάνονται αβέβαιοι για πρώτη φορά να ψηφίσουν, εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης».

Προς το παρόν, η διαφωνία δεν φαίνεται να επηρεάζει την προσέγγιση του Μπάιντεν ή του στενού κύκλου των συμβούλων γύρω του. Πρώην αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποβάθμισε τις παραιτήσεις και τις ανοιχτές επιστολές. «Ορισμένες από αυτές τις επικρίσεις έχουν απήχηση, αλλά δεν τις βλέπω να κάνουν ουσιαστική διαφορά», είπαν. «Σημασία για αυτήν την κυβέρνηση έχει όταν αρχίζει να επηρεάζει στην εσωτερική πολιτική και να γίνεται ανησυχία για τις επόμενες εκλογές».

Ο Χαμπάς λέει ότι παραμένει ευθυγραμμισμένος με πολλές από τις εσωτερικές πολιτικές του Μπάιντεν και ελπίζει η αποχώρησή του να ωθήσει τον πρόεδρο να αλλάξει πορεία στη Γάζα. «Οι εκλεγμένοι μας αξιωματούχοι δεν έχουν επαφή με τη βάση τους και τους ψηφοφόρους τους», προειδοποίησε.

πληροφορίες: the guargian

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το