Αγρότες και εργάτες γεωργίας έκλεισαν δρόμους με τρακτέρ και φορτηγά σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας εδώ και μια εβδομάδα. Με μπλόκα, πέτρες και χαλίκια έκλεισαν αυτοκινητοδρόμους σε πολλά σημεία της χώρας. Έκλεισαν και τους δρόμους που οδηγούν στο πυρηνικό εργοστάσιο Golfech βόρεια της Τουλούζης. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα τρακτέρ, για τις τιμές των προϊόντων τους και την έλλειψη νερού και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κινητοποίηση των Γάλλων αγροτών ακολουθεί παρόμοιες από τους Γερμανούς, Ολλανδούς, Πολωνούς και Ρουμάνους ομολόγους τους.

Η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται εδώ και μήνες να εισαγάγει έναν νόμο που θα στηρίξει τους αγρότες. Ωστόσο ανέβαλε τη νομοθέτησή του για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες, καθώς χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση.
Ο νέος πρωθυπουργός και ο Arnaud Rousseau, ο επικεφαλής του αγροτικού συνδικάτου, είχαν συναντηθεί τη Δευτέρα (22/1) για να συζητήσουν την κατάσταση. Μετά από συνάντηση με τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό, Γκ. Ατάλ, η ηγεσία του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, FNSEA, δήλωσε ότι «του είπαμε ότι δεν θα αρκεστούμε στα λόγια», ενώ σε συνέντευξη είπε ότι οι αγρότες δεν θα σταματήσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους και ότι «για όσο διάστημα χρειαστεί, θα διοργανωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός δράσεων».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν “ταραγμένος” από τις διαδηλώσεις στις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμά του, ο Γάλλος ηγέτης ανησυχεί ότι η δεξιά “Εθνική Συσπείρωση” της Μαρί Λεπέν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κρίση για να κλέψει ψήφους από το κόμμα του “Αναγέννηση” στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το