Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 19:30, στο ΣΗΜΑ

Βιβλιοπαρουσίαση:

Αρετή Πάνου, «Ζήλος»

Λίγα χρόνια μετά την «Κωμικοτραγική», το ΣΗΜΑ υποδέχεται ξανά, με χαρά, την Αρετή Πάνου και τη «Ζήλο», το νέο βιβλίο της

Σπάνια συναντάμε μια τόσο πολυεπίπεδη γραφή, όπως αυτή της Αρετής Πάνου, που, αν και η Ζήλος είναι το τρίτο της βιβλίο, και το πρώτο της στη μεγάλη αφήγηση, δηλαδή το μυθιστόρημα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ήδη από τις δύο πρώτες της πεζογραφικές καταθέσεις (Μήτρα με αγκάθια, διαπλεκόμενες αφηγήσεις, Λαγουδέρα 2010, και Κωμικοτραγική, διηγήματα, Carpelibrum, 2016) είχε δείξει πως, πέρα από την αναμφισβήτητη αφηγηματική της δεξιοτεχνία με εύστοχες εναλλαγές στην πλοκή, αλλά και την περιγραφική της δεινότητα, ώστε οι ήρωές της να έχουν τον απαραίτητο «χώρο» να σταθούν, έχει την ικανότητα να απλώσει την αφηγηματική της ροή σε μια ιστορία ενιαία που θα εμπεριέχει όμως, όπως η Ζήλος, διαφορετικά θεματικά επίπεδα, εγκιβωτισμένα με άριστο τρόπο στον βασικό κορμό.

Το βασικό θεματικό κέντρο, γύρω από το οποίο ξετυλίγονται τα υπόλοιπα επίπεδα, είναι η δολοφονία ενός ιερέα, του παπα-Στρατή, στο νησί Ζήλος, την οποία θα αναλάβει να εξιχνιάσει ο Ζαχαρίας Αρμενίδης, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, για λογαριασμό της εκκλησίας. Η ιστορία, ωστόσο, δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας αστυνομικής πλοκής, κι ας φαίνεται έτσι στην αρχή. (…)

Κεντρικός ήρωας αναδεικνύεται ο καθηγητής – «ντετέκτιβ», καθώς ερευνώντας τη δολοφονία θα ανιχνεύσει τα αόρατα ή δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, τους παράγοντες εκείνους που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές, αλλά, εν τέλει, θα οδηγηθεί και σε διαπιστώσεις για την προσωπική του ιστορία. Με αυτόν τον ήρωα είναι που ταυτίζεται ο αναγνώστης περισσότερο, τους δικούς του προβληματισμούς ακολουθεί, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ενός απλού αστυνομικού μυθιστορήματος. Η Πάνου έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει μεν ως αφορμή του μια αστυνομική ιστορία (κάπως ιδιόρρυθμη πάντως) αλλά οι ιστορικές της και οι φιλοσοφικές της αναφορές προσδίδουν άλλο χαρακτήρα, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες πεζογραφικές εμφανίσεις.

Διώνη Δημητριάδου στο Fractal

Η Λένα Γολεμάτη θα συνοδεύσει μουσικά

τη βραδιά βιβλιοπαρουσίασης!

τηλέφωνο: 2114008603

διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια

βρείτε το ΣΗΜΑ και στο Facebook:

www.facebook.com/simaporeia.

βρείτε μας και στο Instagram: sima_poreia

e-mail: shmaporeia@gmail.com

(εδώ μπορείτε να ζητήσετε να λαμβάνετε

το πρόγραμμα εκδηλώσεών μας)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το