από δημοσίευση της Γεωργίας Μυλωνάκη στο fb
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση που κατατέθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μόνο κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τουλάχιστον 52 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη στήριξη της βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα (βλ. Leader Αλιείας) διοχετεύθηκαν στοχευμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε άσχετες εμπορικές δραστηριότητες, όπως καφετέριες, εστιατόρια, κτηνιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, γυμναστήρια, πετρόκτιστα καταλύματα πολυτελείας με πισίνες και πολλές άλλες δραστηριότητες
Archipelagos – Institute of Marine Conservation
10 Οκτωβρίου στις 12:40 μ.μ. ·
Έκθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέθεσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για τη σκανδαλώδη διοχέτευση τουλάχιστον 52 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη στήριξη της αλιείας σε άσχετες εμπορικές δραστηριότητες (ποσό πολύ μεγαλύτερο από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ)
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ψαράδων, λέγονται πολλά. Όμως, από τη συζήτηση απουσιάζει το ουσιαστικό ζητούμενο: η πραγματική βιωσιμότητα της αλιείας και η αντιμετώπιση των αιτιών που την έχουν οδηγήσει στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα. Κανένα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα δεν αποσκοπεί στην ανάκαμψη της αλιείας. Αντίθετα, η έμφαση δίνεται στον ψηφιακό έλεγχο και άλλα αντίστοιχα, χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα προστασίας και ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων ή ουσιαστικής στήριξης της αειφόρου αλιείας.
Αυτό, όμως, δεν είναι καινούργιο πρόβλημα, αλλά μια χρόνια παθογένεια στην Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση που κατατέθηκε χθες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μόνο κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τουλάχιστον 52 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη στήριξη της βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα (βλ. Leader Αλιείας) διοχετεύθηκαν στοχευμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε άσχετες εμπορικές δραστηριότητες, όπως καφετέριες, εστιατόρια, κτηνιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, γυμναστήρια, πετρόκτιστα καταλύματα πολυτελείας με πισίνες και πολλές άλλες δραστηριότητες, των οποίων τον συσχετισμό με την αλιεία αδυνατούμε να κατανοήσουμε τόσο εμείς όσο και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
e-prologos.gr

