Γιώργος X. Παπασωτηρίου από το artinews.gr

Το θέμα της επιλογής ασθενών δεν τέθηκε μόνο τώρα από τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Σπύρο Πνευματικό, αλλά και πριν δύο χρόνια από την σημερινή υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου (διευθύντρια της ΜΕΘ Α του Ευαγγελισμού). Έλεγε τότε η κα. Κοτανίδου: «Αυτή τη στιγμή το τεράστιο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το εξής: όλοι αυτοί οι ασθενείς που διασωληνώνονται, πρέπει να διασωληνώνονται; Εμείς στη Μονάδα βρισκόμαστε πολύ συχνά μπροστά σε ασθενείς οι οποίοι έχουν γενικευμένο καρκίνο, που είναι κατάκοιτοι τουλάχιστον 2-3 χρόνια, που έχουν πολύ προχωρημένη άνοια ή πολλές ανίατες ασθένειες και παρόλα αυτά υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν αποφασίσει να διασωληνωθούν και να ταλαιπωρηθούν για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» (artinews.gr 15.03.21).

Η κα. Κοτανίδου είναι ομοίως προσκείμενη στη ΝΔ. Κατόπιν τούτου καθίσταται πρόδηλο ότι το θέμα είναι πολύ χειρότερο από μια ενδεχόμενη «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως λέει η αντιπολίτευση, καθώς φανερώνει και μια βαθιά ιδεολογική πεποίθηση των νεοδημοκρατών επιστημόνων για την αντιμετώπιση των ασθενών. Ήδη το έδαφος προετοιμάζεται για την επιστημονική νομιμοποίηση της «επιλογής» των ασθενών.

 Γράφαμε επ’ αυτού πριν δύο χρόνια στο artinews:

«Αν η Αττική θα γίνει Μπέργκαμο, αν θα επιλέγονται οι ασθενείς που θα εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω της ανεπάρκειας κλινών, ήταν το εφιαλτικό σενάριο για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό προβάλλονταν μετ’ επιτάσεως το αίτημα προς την κυβέρνηση για τη δημιουργία και νέων ΜΕΘ καθώς και η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας. Η κυβέρνηση όμως αγρόν ηγόραζε. «Η δημιουργία ΜΕΘ θα είναι πεταμένα εκατομμύρια» δήλωσε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και τώρα; Τώρα που το πρόβλημα είναι εδώ, τώρα που δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια, αντί να προβούν σε επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ, νομιμοποιούν την επιλογή ασθενών με βάση την προοπτική επιβίωσης!».

Μίλησε κανείς για… ευθανασία; Κι όμως περί αυτού πρόκειται. 

Θα μας ξεδιαλέγουν. Αυτοί θα ζήσουν, αυτοί θα πεθάνουν.

Παλαιά το χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών καθεστώτων ήταν να θεωρούν τους ανθρώπους «άχρηστους». Σήμερα είναι ακόμα χειρότερα, τους θεωρούν «περιττούς».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το