Βιάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας, που είχε συμφωνήσει και υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τρόικα στο 3ο μνημόνιο. Η λίστα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις δύο δημόσιες επιχειρήσεις νερού: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Μπλόκο στην ιδιωτικοποίησή τους, που απαιτούσε η τρόικα, είχαν βάλει οι μαζικές κινητοποιήσεις. Ενώ τον Ιούνιο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την πώληση αντισυνταγματική.
Όπως καταγγέλλουν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ πρέπει να φύγει από το Υπερταμείο, ώστε να έχει πλήρη δημόσιο έλεγχο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ο σκοπός των εταιρειών ύδρευσης είναι κοινωνικός, ενώ του Υπερταμείου είναι εκ του νόμου ταμειακός.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο καλοκαίρι με τροπολογία -άρθρο 114 του ν.4694/2022- παρεμβαίνει και αλλάζει την απόφαση του ΣτΕ για μεταβίβαση του μετοχών ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών.
Με την προκλητική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της η κυβέρνηση ανατρέπει απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου οι δύο αυτές εταιρείες να παραμείνουν θυγατρικές του Υπερταμείου.
Για αυτόν τον λόγο, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν στις 08-09-2022 στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Χρηματιστήριο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας “αντιδημοκρατική εκτροπή” της κυβέρνησης, η οποία ακυρώνει την απόφαση του ΣτΕ για έξοδο των εταιρειών ύδρευσης από το Υπερταμείο.
Την ίδια ακριβώς περίοδο, έρχεται στη δημοσιότητα καταγγελία παράταξης του σωματείου της ΕΥΔΑΠ που καταγγέλλει τη διοίκηση ότι «έρχεται να εφαρμόσει παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συσκευών, σταθερών Η/Υ, laptops, εταιρικών email κ.ά. παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα», προσλαμβάνοντας «εταιρείες παρακολούθησης εργαζομένων».
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «στόχος της διοίκησης είναι να χειραγωγήσει και τρομοκρατήσει στελέχη και εργαζόμενους που αντιδρούν στις πολιτικές οικονομικής αφαίμαξης και διάλυσης της εταιρείας».
Η απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση στις 07-09-2022, υπό το πρόσχημα «της διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούν το ύψος μερίσματος στην Ελληνική Βουλή». Παρά το γεγονός ότι το ύψος του μερίσματος της ΕΥΔΑΠ ήταν γνωστό από τις οικονομικές καταστάσεις μήνες πριν.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους «την παράνομη ενεργοποίηση παρακολουθήσεων στην ΕΥΔΑΠ» και σημειώνουν πως δεν θα αποδεχτούν να εγκατασταθεί στην ΕΥΔΑΠ καμία εταιρεία παρακολούθησης και τις «νόμιμες επισυνδέσεις» της διοίκησης.
Είναι παραπάνω από προφανές, ότι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού θα πρέπει να μπει στην ατζέντα των εργατικών και ευρύτερα λαϊκών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα και να μην αφεθεί στα χέρια των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων που θα δημαγωγήσουν ασύστολα ενόψει των εκλογών που έρχονται.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το