Στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Δείχνει συνέχεια την ίδια ώρα. Το σήμερα είναι ίδιο με το χτες. Οι άνθρωποι πονούν. Όταν διασκεδάζουν ή όταν προσεύχονται το βλέμμα τους εκπέμπει θυμό, τα σώματά τους ξερνούν επιθετικότητα.

Θα αλλάξει ποτέ αυτό;

Ο Pavel Wolberg είναι φωτογράφος. Οι εικόνες του είναι πολιτικές δηλώσεις. Ξηλώνουν τα συμφέροντα του φανατισμού. Θα λέγαμε πως στούντιό του είναι οι εύφλεκτες γωνίες της γης. Εκεί που η αδικία των πολέμων ισοπεδώνει το δίκιο των ανθρώπων, την αξία της ζωής.

28_wolberg

Ο Wolberg ζει στο Τελ Αβίβ. Επιμένει να δηλώνει πως γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη). Σπούδασε φωτογραφία στην Camera Obscura School of Art στο Τελ Αβίβ. Περιγράφοντας το ταλέντο του στην εικόνα πολλοί λένε πως μπορεί να πάρει μια ιδιωτική στιγμή και να την κάνει ολόκληρο σύμπαν. Ο πόλεμος, ο τρόμος, η Παλαιστινιακή Ιντιφάντα, οι φανατικοί Ορθόδοξοι Εβραίοι έχουν πάρει θέση στα καρέ του.

pavel-wolberg_masquarade_2013

Οι πρωταγωνιστές των εικόνων του δεν είναι διάσημοι. Είναι άνθρωποι που ζουν σε ένα ασταθές περιβάλλον.

Το άλμπουμ του “Masquerade in Jewish State” περιγράφει την καθημερινότητα ανθρώπων σε ένα από τα πιο επίμαχα σημεία της γης.

Pidyon Haben, Sadigura, 2013

Purim, Viznitz Hasidim, 2010

Και ακόμα περισσότερο. Πόσο παιδί είναι ένα παιδί που παίζει ποδόσφαιρο την ίδια στιγμή που το σημαδεύουν όπλα πάνοπλων στρατιωτών; Και πόσο παιδί παραμένει ένα παιδί που αντί να παίζει με άλλα παιδιά, ποζάρει με όπλο δίπλα σε οπλισμένους στρατιώτες;

•Οι εικόνες του Wolberg είναι ο κόσμος μας. Εκείνος που μοιάζει στάσιμος στις ιδεοληψίες, στον φόβο και τις εμμονές του.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το