Σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης οδηγεί συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και υποψήφιων συνταξιούχων η κυβέρνηση με μια πρωτοφανή απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που πέρασε στα ψιλά.

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση και άλλοι με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησής τους, έχοντας ταυτόχρονα παραιτηθεί ή απολυθεί από την εργασία τους, διαπιστώνουν έκπληκτοι συγκεκριμένες μεταβολές στους όρους συνταξιοδότησής τους.

Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων είναι να μειώνονται οι συνταξιοδοτικές παροχές τους, αλλά να μετατίθεται ακόμα και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησής τους!

Πώς προέκυψαν οι μεταβολές

Οι μεταβολές στα συνταξιοδοτικά δεδομένα των συγκεκριμένων κατηγοριών συνταξιούχων προέκυψαν όταν ο υπουργός Εργασίας με μια πρωτοφανή απόφαση (δημοσιεύτηκε στον Ν. 4670/2020 – Νόμος Βρούτση) και με σχετική εγκύκλιο που ακολούθησε ανακάλεσε τρεις συγκεκριμένες εγκυκλίους του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016,  Νόμος Κατρούγκαλου) με το επιχείρημα ότι «δεν εφαρμόστηκαν ποτέ»!

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι (του Νόμου Κατρούγκαλου) είχαν δημοσιευτεί διαδοχικά το 2017, το 2018 και το 2019 και με βάση αυτές οι ασφαλισμένοι προχώρησαν στη διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Με απλά λόγια, εκατοντάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι (οι οποίοι, όπως αναφέραμε, ήδη έχουν απολυθεί λόγω συνταξιοδότησης ή έχουν παραιτηθεί από την υπηρεσία τους), διαβάζοντας εκ των υστέρων τις εγκυκλίους που ανέστειλε ο υπουργός Εργασίας, διαπιστώνουν τώρα ότι θα λάβουν (ισοβίως) μικρότερη σύνταξη, είτε δεν έχουν τις προϋποθέσεις (όριο ηλικίας) για να συνταξιοδοτηθούν!

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους διαδοχικής ασφάλισης, με την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ανακαλείται η δυνατότητα που είχαν να συνυπολογίζεται ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισής τους για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται -με την παρέμβαση Βρούτση- τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους!

Στη δεύτερη περίπτωση (παράλληλη ασφάλιση) χάνεται για τους υποψήφιους συνταξιούχους η προσαύξηση των αποδοχών τους για τον παράλληλο και μη παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Με την παρέμβαση του Γ. Βρούτση, η συγκεκριμένη κατηγορία οδηγείται σε μειωμένες συνταξιοδοτικές αποδοχές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν όταν κατέθεσε τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το